Radio Bunelu

VESTE BUNĂ! AJUTOR DE LA STAT pentru tinerii care vor să îşi construiască o casă în 2017. Care sunt condiţiile


Veste bună pentru tinerii la început de drum, care vor să își contruiască o casă. Statul le acordă, la cerere, un teren gratuit, conform legislației în vigoare.
Există însă și anumite condiții pe care tinerii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de  teren.
Potrivit Legii nr. 15/2003 (privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală) , persoanele cu vârstă cuprinsă între 18 și 35 de ani, au posibilitatea de a cere autorităților locale atribuirea unei suprafețe de teren, în scopul construirii unei locuințe proprii.
„Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul”, prevede actul normativ, conform Romaniatv.net.
Suprafețele terenurilor solicitate de tineri sunt acordate în funcție de localitatea despre care este vorba. Astfel, suprafața minimă pentru municipiile și sectoarele din București este de 150 mp, iar cea maximă de 300 mp.
În ceea ce privește orașele, suprafețele variază între  250 şi 400 mp, în timp ce în comune şi în sate suprafeţele variază între 250 şi 1.000 mp.
Pentru a putea cere teren gratuit persoanele interesate trebuie să se încadreze în criteriile de vârstă, iar la data depunerii solicitării nu trebuie să fie proprietari ai unei locuințe sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent de localitatea în care se află.
Cererea de atribuire a terenului se poate depune, conform Legii nr. 15/2003, la consiliul local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care îşi are domiciliul solicitantul şi trebuie să conţină prenumele, numele şi domiciliul acestuia. Pe lângă acest document (al cărui model este anexat articolului), tinerii mai trebuie să depună:
o copie a certificatului de naştere;
o copie a cărţii de identitate;
o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu deţine/n-a deţinut în proprietate o locuinţă/un teren destinat construirii unei locuinţe;
o declaraţie similară, însă care se depune la data rezolvării cererii.

Niciun comentariu: