Radio Bunelu

Turism european cu haznaua în fundul … curţii (În Parâng)


În Parâng lucrurile par sortite să rămână încremenite în timp. Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil înaintează extrem de încet şi, în plus, turiştii vor fi întâmpinaţi în continuare cu haznaua în fundul … curţii!
Sunt şanse minime ca staţiunea Parâng să aibă canalizare în viitorul apropiat. Un astfel de proiect, spun reprezentanţii ApaServ Valea Jiului SA, nu se califică pentru finanţare din fonduri europene şi, pe de altă parte, este prea costisitor să fie finanţat din fondurile operatorului de apă şi canalizare din Valea Jiului.
“Pentru implementarea unui astfel de proiect ar fi nevoie de milioane de euro, pentru că vorbim despre o distanţă foarte mare. Noi am încercat să facem măcar până la Rusu, dar nu este eligibil pe fonduri europene şi pentru noi ca societate costurile sunt foarte mari. În Parâng nici nu este o asociaţie a cabanierilor care să se zbată, cu care să poată fi purtate discuţii, aşa cum este în Straja. În plus, nimeni nu a cerut canalizare în mod imperativ, aşa cum ar fi până la urmă normal pentru o activitate turistică modernă”, a declarat Costel Avram, directorul SC ApaServ Valea Jiului SA.
În staţiunea montană ce străjuieşte Petroşaniul sunt aproximativ 140 de cabane, dar chiar şi acum puţini sunt cei care şi-au declarat legal activitatea. Mulţi preferă în continare să practice turismul la negru, asta chiar dacă în plin sezon site-urile de profil abundă de oferte de închiriere a cabanelor în staţiunea Parâng. Haznaua din fundul curţii – şi asta în cel mai bun  caz! – va rămâne aşadar multă vreme de acum încolo înlocuitorul la îndemână a mult mai modernei canalizări, în condiţiile în care în Parâng se derulează, chiar dacă destul de lent, un amplu program de dezvoltare a domeniului schiabil.
În Straja, lucrările sunt aproape finalizate
Altfel stau lucrurile în Straja, acolo unde lucrările la introducerea canalizării sunt aproape finalizate. Un proiect demarat anul trecut, cu două componente, unul realizat de ApaServ, iar cel de-al doilea executat de Hidroconstrucţia, câştigătorul licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Hunedoara .
“Lucrările din Straja sunt în grafic. Sper ca la sfârşitul lunii august să fie finalizată lucrarea efectuată de noi în interiorul staţiunii. De asemenea, şi lucrarea de la telescaun până în oraş este în grafic şi cred că de la începutul lunii octombrie canalizarea din Straja va fi funcţională”, a mai precizat directorul ApaServ Valea Jiului SA.
De precizat că în staţiunea Straja se implementează un proiect de dezvoltare a turismului, în valoare de 45 de milioane de euro, însă acesta nu a prevăzut şi realizarea reţelelor de apă şi canalizare pentru cele peste 200 de cabane din zonă. În anii trecuţi, în Straja s-a vorbit despre poluarea gravă a mediului cu dejecţiile deversate de cabanieri, mulţi dintre ei neavând la acel moment nici măcar fose septice amenajate, apa menajeră fiind evacuată prin ţevi direct în pădure şi în pâraie. Oficialii Gărzii de Mediu recunoşteau la vremea respectivă situaţia dezastruoasă din Straja, unde dejecţiile se vărsau în pădure şi în pârâu, dar se plângeau şi de legislaţia defectuoasă.
Carmen COSMAN – PREDA

Niciun comentariu: