Telekom va pleca din România iar activele acestora vor fi preluate de către Orange și celebrul RCS&RDSDeutsche Telekom discută vânzarea de active din România, vânzare ce ar putea trece de 1 miliard de euro.

Deutsche Telekom, principalul acţionar în Telekom România prin intermediul grupului elen OTE, este în contact cu jucători din piaţa locală de telecom, cu care a început încă de anul trecut discuţii privind vânzarea atât a afacerii de telefonie fixă reprezentată de Telekom Romania Communications, cât şi a operaţiunilor de telefonie mobilă, potrivit informaţiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO.

UPDATE 2:
Reacţia Ministerului Comunicaţiilor la informaţia referitoare la o posibilă ieşire a operatorului Telekom de pe piaţa locală nu a întârziat să vină.
Ieri, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a transmis că politica Guvernului României în ceea ce priveşte companiile în care statul este acţionar, este aceea de a proteja portofoliul statului român şi interesele cetăţenilor, astfel încât companiile să fie profitabile.
"CEO-ul Telekom a dezvoltat un plan de afaceri pe termen mediu pentru stabilizarea companiei, pe care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Infromaţionale îl susţine, prin reprezentanţii săi în consiliul de administraţie, alături de ceilalţi acţionari ai companiei. Planul de afaceri nu conţine nicio referire la vânzarea de active ale Telekom România", se arată în poziţia ministerului, postată pe siteul propriu.
Potrivit sursei citate, Ministerul Counicaţiilor şi Societăţii Informaţionale îşi reafirmă, pe această cale, dorinţa de stabilitate, predictibilitate şi dezvoltare economică, în conformitate cu direcţiile stabilite prin programul de guvernare.
UPDATE 1: Redactorii Capital au cerut companiei un punct de vedere referitor la informaţiile publicate de jurnalul de tranzacţii MIRSANU.ROReprezentanţii companiei nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informaţiile publicate. "Nu comentăm pe marginea acestui subiect", au declarat pentru Capital reprezentanţii grupului de companii Telekom Romania.
Cine ar putea prelua TELEKOM
Orange, care are deja un parteneriat cu Telekom România prin care oferă acces la reţeaua 4G şi are acces la infrastructura fixă, negociază achiziţia afacerii de telefonie fixă a Telekom România, în timp ce RCS & RDS, companie care are deja mai mulţi abonaţi decât Telekom, ar putea lua în vizor preluarea afacerii de telefonie mobilă.
Brand-ul Telekom România este prezent pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România. Telekom România este un brand care aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile de top la nivel mondial, cu peste 142 milioane de clienţi pentru servicii mobile, 31 milioane de linii fixe şi peste 17 millioane linii broadband (la 31 decembrie 2013). Grupul oferă produse şi servicii fixe, comunicare mobilă, Internet şi IPTV pentru consumatori şi soluţii ICT pentru clienţi din mediul de business.
Deutsche Telekom este prezent în aproximativ 50 de ţări şi are circa 229.000 angajaţi la nivel mondial. Grupul a generat venituri de 60,1 miliarde euro în anul financiar 2013 — mai mult de jumătate din această valoare în afara Germaniei.
Conform datelor publicate pe pagina operatorului de telefonie, structura acţionariatului este următoarea:

Structura acţionariatului operaţiunilor mobile

  • Cosmote Mobile Communications S.A. - 69,99999874%
  • Telekom Romania Communications S.A. - 30%
  • Acţionari persoane fizice - 0,00000126%

Structura acţionariatului operaţiunilor fixe

  • OTE International - 54,01%
  • Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 45,99%

Comentarii