Radio Bunelu

Softul pentru creșterea punctului de pensie este și el funcțional. Plățile se vor face de la 1 iulie și 1 octombrie

O lege intrată în vigoare la 1 ianuarie anul trecut, după ce a fost aprobată în 2015, este și la această oră neaplicabilă pentru că nu este finalizat softul cu ajutorul căruia să fie recalculate pensiile beneficiarilor.
Mii de pensionari minieri așteaptă de mai bine de un an să le crească punctul de pensie, potrivit unei legi aprobată în 2015 și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.
Deputatul hunedorean Ilie Toma susține că softul necesar recalculării punctului de pensie este funcțional.
În acest moment se fac ultimele probe și pentru Legea 192 din 2015, acea referitoare la grupele de muncă, 50 la sută pentru grupa I respectiv grupă specială, 25 la sută spor de punctaj pentru grupa a II-a respectiv grupă deosebită pentru acea perioadă în care nu au primit. Din ce am văzut softul este funcțional, sper să pornească cât mai curând. Nu mă las până nu începe și recalcularea pensiilor în baza legii 152. Din informațiile mele, se vor emite decizii, dar punerea efectivă în plată va fi în două tranșe: 1 iulie prima tranșă și 1 octombrie a doua tranșă, în funcție de data pensionării. Din 1 iulie vor ieși deciziile pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2000 și de la 1 octombrie cei care au ieșit la pensie după 2000”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, deputatul hunedorean Ilie Toma.
Potrivit sursei citate, recalcularea se face din oficiu, pensionarii netrebuind să depună nicio cerere la oficiile casei de pensii.
Potrivit Legii 192/2015, persoanele care au lucrat la CFR și în mină, pensionate înainte de 1 ianuarie 2011, vor beneficia de creșterea punctului de pensie cu 50% pe perioada în care au lucrat cu grupa I de muncă și cu 25%, pe perioada în care au lucrat cu grupa a II-a, dacă nu au fost prinși în vreo lege specială.
De condițiile Legii 192 vor beneficia doar aceia care nu au obținut pensia și în condițiile unor legi speciale și s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2011.
Mihaela MIHAI

Niciun comentariu: