Radio Bunelu

Experiment pentru Lupeni


Orașul dintre munții tăcuți, unde bogăția subterană a reușit să pună „pâinea cea de toate zilele” pe multe mese, astăzi așteaptă resuscitarea. Orașul nostru nu mai are timp să verse lacrimi, să privească mereu spre trecut, orașul nostru trebuie să-și facă un viitor, să-și aducă acasă copiii plecați și să-și bucure bătrânii.
S-a spus de multe ori că o dată cu închiderea minei Lupeni, orașul va fi „mort”. Nu cred în neputința oamenilor harnici, bine organizați și iubitori ai acestui oraș. Nu cred în neputința unei bune administrații locale, doar că, pentru acest lucru ne trebuie o bună politică economică și o bună promovare a locului. Și cine știe să promoveze mai bine un loc decât acela care îl iubește? Fiecare dintre noi poate promova Lupeniul, iar cu oameni pricepuți ce administrează orașul „putem muta munții din loc”.
Straja, raiul schiorilor, un loc pe care cei ce iubesc Lupeniul încearcă să-l promoveze prin diferite forme: concursuri de ski, oferte de sărbători la prețuri accesibile, tabere școlare, toate făcute de oameni care-și iubesc orașul.

Ar trebui să contribuim cu toții la dezvoltarea turismului în orașul nostru. Ce ar trebui schimbat? De exemplu, proprietarii de cabane ar trebui ca în oferta lor, în pachetul de 5 zile de sărbători să cuprindă obligatoriu un traseu de o zi în toată Valea Jiului. Nu e suficient ca turistul să schieze doar, nu e suficient să aibă o masă asigurată, el trebuie să se întoarcă aici ca după să ne promoveze zona. Astfel, pot câștiga și firmele de transport, putem să avem în Asociația proprietarilor din Straja angajați și ghizi turistici, doar așa locurile de muncă vin de la sine.
E posibil ca turistul să vrea să se întoarcă și la vară. Poate că la vară vrea să atingă vârfurile Retezatului sau să meargă în Parâng. Cum s-ar simți turistul ca grupuri de tineri să-i încânte seara cu scurte spectacole? Câți tineri talentați are Valea, de ce să-i pierdem? De ce să ne servim clienții doar cu produse cumpărate „angro” de la supermarket-uri când avem micii noștri producători?
Turistul poate pleca cu „bunătăți ale locului pentru cămară lui”, produse BIO, „un caș proaspăt”, „o litră de răchie”, „un sirop de brad”, un borcan de „dulceață de afine” toate de la oamenii noștri. Cine nu ar bea dimineața un Nesquik cu lapte proaspăt de vacă sau nu ar mânca oul de casă? Astfel, am putea avea deschis un magazin unde „momârlanii” și-ar putea aduce produsele la vânzare, prețul fiind mai mic, cumpărătorul mai mulțumit. Dacă noi nu ne ajutăm nu o vor face alții. Cine nu ar asista la „Sărbători tematice” promovate la nivel național? Acest lucru nu îl poate face doar Emil PĂRĂU sau Valentin HUDA, care trebuie să recunoaștem au făcut stațiunea Straja cunoscută tuturor românilor, căci meritul este al lor, nu al administrației locale.
Ne uităm la alte zone, precum Maramureșul sau Bucovina și ne întrebăm: „noi de ce nu putem să fim ca ei?” Putem, trebuie doar să vrem!
Câți elevi de la profilul de turism nu ar vrea ca practica școlară să fie plătită? Oare nu s-ar putea face un protocol prin care acești elevi să lucreze în Straja în perioada în care solicitările pentru angajare de personal sunt mari și astfel orarul de practică să fie în favoarea elevului și prin ajutor financiar pentru acesta?
Numai așa putem forma tineri bine pregătiți în acest domeniu, prin formare practică, prin încredere și prin asumare. Oare câți investitori ar deveni atunci interesați de noi?
Ani la rând cei din administrația locală s-au plâns că nu au „pământ” să ofere investitorilor, oare „momârlanii” nu ar fi de acord ca o făbricuță în care să lucreze câteva sute de oameni să fie construită pe unul din terenurile lor? Eu cred că există și oameni înțelepți, iar dialogul constructiv și transparență pot sta la baza progresului unei comunități.
Ce lipsește din cabanele din Straja? Un pliant în care HUNEDOARA este prezentată în toată splendoarea ei, un CD sau DVD cu frumusețile acestui județ pe care turistul o dată ajuns la birou să-l arate colegului. Doar împreună putem face din Lupeni și din HUNEDOARA un loc unde turismul să fie cunoscut tuturor celorlalți.
Cristina CIUCU

Sursa:http://voceastrazii.com/ 

Niciun comentariu: