România are, începând de vineri, un Portal al exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasăRomânia are o nouă aplicație dedicată sectorului forestier - Portalul exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă, lansată vineri, în premieră, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în cadrul unei conferințe de presă.
Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul și de la care ministerul de resort a achiziționat codul-sursă este Indaco, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.
"Astăzi (vineri — n.r.) lansăm un nou sistem prin care sper să punem pe butuci tăierile ilegale de lemn din România. Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicație, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până în mai — iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă. Tot ceea ce este încărcat în sistem, la ora actuală, este planul de exploatare pentru anul 2017 al Regiei Naționale Romsilva", a afirmat Pașca Palmer.
Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că noua aplicație reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile, dar și o metodă prin care și cetățenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.
"Portalul are o un dublu rol și o dublă interfață: pe de o parte, este un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic, respectiv Garda Forestieră, Poliția Română, Jandarmeria. Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România. De asemenea, orice cetățean poate intra să vadă ce se întâmplă în pădurile din România, în mod real, respectiv cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui taie, de unde încarcă marfa și posibilele tăieri ilegale acolo unde este cazul. Până acum era dificil pentru autorități să supravegheze la pas sute de mii de hectare", a explicat Palmer.
Portalul exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă operează imagini satelitare și le suprapune în timp real pe hărți electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure.
În prezent, zonele monitorizate și încărcate în sistem vizează pădurile administrate de Romsilva. Ministrul Mediului a precizat că, până la finalul mandatului, se va adopta Hotărârea de Guvern care va clarifica funcționarea noului sistem de urmărire a trasabilității masei lemnoase, prin care și Ocoalele silvice private, respectiv 50% din pădurile României, să aibă aceeași obligație de a introduce datele în Portal.
AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa: http://www.agerpres.ro

Comentarii