Radio Bunelu

„Crăciunul a fost luat ostatic”, ne spune papa Francisc

Papa Francisc nu dezamăgește nici de această dată. În discursul său rostit în seara de Crăciun, în Biserica Sfântul Petru din Roma, Suveranul Pontif a făcut apel la simplitate, umilință și solidaritate cu cei persecutați...

Papa Francisc nu dezamăgește nici de această dată. În discursul său rostit în seara de Crăciun, în Biserica Sfântul Petru din Roma, Suveranul Pontif a făcut apel la simplitate, umilință și solidaritate cu cei persecutați și uitați. Prin ceea ce scriu aici nu vreau să pledez în favoarea Bisericii Catolice, cu a cărei doctrină nu sunt de acord în punctele ei principale, dar având în vedere influența pe care papa o exercită asupra lumii, un mesaj precum cel de mai jos, este relevant.
„Crăciunul a fost sechestrat de un materialism orbitor, ce îl pune pe Dumnezeu în umbră și îi orbește pe mulți față de cei în nevoi, de cei ce suferă de foame, de emigranți și de cei obosiți din cauza războiului”, a spus papa. „O lume ce este tot mai mult obsedată de cadouri, petreceri și egocentrism, are nevoie de mai multă umilință”.
„Dacă vrem să sărbătorim Crăciunul într-un mod autentic, atunci trebuie să contemplăm acest semn: simplitatea fragilă a unui nou născut, smerenia locului în care se află, în afecțiunea caldă a scutecelor se află Domnul”.
În cadrul serviciului solemn de la Biserica Sfântul Petru, ce a contat cu prezența a 10 000 de persoane, Francisc a mai spus că „multora din lumea bogată trebuie să li se amintească mesajul Crăciunului, ce este un mesaj al umilinței, al simplității și al misterului”.
„Isus s-a născut fiind refuzat de unii și tratat cu indiferență de mulți alții”, a spus.
„În ziua de azi aceeași indiferență, când Crăciunul se transformă într-o petrecere în care noi suntem protagoniștii, în loc de Isus, când luminile comerțului pun lumina lui Dumnezeu în umbră, când suntem preocupați de cadouri și reci față de cei marginalizați”.
„Lumescul de azi a luat ostatic Crăciunul. Trebuie să fie eliberat”, a mai spus Francisc.
De asemenea a remarcat și pe acei cărora nu li acordă nici măcar oportunitatea de a se naște:
„Să ne lăsăm interpelați și de acei copii ce nu au permisiunea de a se naște și de acei ce plâng pentru că nimeni le potolește foamea, de acei ce nu au nici măcar jucării în mâinile lor, ci probabil arme”.
Pe aceeași linie a mers și discursul capului Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În mesajul său de Crăciun, Welby a spus că în mijlocul incertitudinii și a dificultăților din 2016, cei ce au văzut cel mai mult gloria lui Dumnezeu, au fost creștinii persecutați.
„Vorbesc aici de cei ce sunt marginalizați, de cei ignorați, de creștinii persecutați, ce au văzut cu mai mare claritate gloria lui Dumnezeu anul acesta, o glorie ce alungă frica de terorism, puterea morții și economia disperării”.
„În mijlocul incertitudinii multora, prosperitatea este semnul că siguranța noastră se află în lucrurile incorecte”, a spus Welby. „Ni se spune că valorile noastre se află într-un loc greșit. Progresul economic, progresul tehnologic, progresul comunicațiilor, nu au dus la o dreptate economică”.

In this article

Niciun comentariu: