Radio Bunelu

Este bun facebook pentru mine?


Desigur că o întrebare de acest gen acum când statisticile arată o popularitate mare a acestei rețele sociale este cam riscantă. Citeam azi pe HotNews că „Aproximativ 85% dintre copiii din Romania cu vârste de 5-16 ani, care locuiesc la oraș si au acces la internet, intra zilnic online si petrec, in medie, peste cinci ore pe zi folosind rețelele sociale, susține un studiu realizat de compania de cercetare iSense Solutions pentru grupul de publicitate Lowe Group.” Un procent devastator ași zice, de la 5 ani? Cu siguranță efectul acestei realități îl vom vedea mai încolo dar cauza e la mine și la tine. Prețul… e ca la bancă, ai luat credit – trebuie să plătești.
Dincolo de asta vreau să ne analizăm fiecare să identificăm dacă facebook e pentru noi sau nu. Iată câteva criterii:
  1. Ce apare cel mai des afișat când deschizi facebook? Dacă apar bancuri, femei dezbrăcare, faze de la emisiuni mondene, știri despre iminența războiului, articole despre cât de rea este ortodoxia, articole despre iminența sfârșitului lumii ediția a N-șpea, despre Soros, mizeria din politică, conspirații, icoane plângăcioase, cum să mărești sânii sau penisul, cum a înșelat cutare vedetă soțul, ce crimă oribilă a avut loc amu 132 de ani, cum să muncești o dată și să trăiești fericit până la adânci bătrâneți fără muncă și altele asemenea, cel mai probabil facebook nu e pentru tine.
  2. Cât stau pe facebook? Dacă timpul petrecut pe rețea este rezonabil, zic eu ca ajung maxim 30 de minute/zi dacă nu lucrezi în marketing, pr, promovare online și alte domenii. Dacă „te uiți pe tine însuți pe facebook” și trece timp bun pe care îl pierzi e un semn că nu e de tine acolo. 5 ore pentru un copil sau adolescent mi se pare monstruos de mult. Și o oră mi se pare foarte mult.
  3. Ce obțin de la folosirea rețelei? Dacă obțin neliniște, sperietură, descurajare, enervare, tristețe, teamă, pierdere de timp, prostie și altele din categoria asta atunci nu este de mine.
  4. Câți prieteni adevărați am acolo? Desigur că acum „pretinii” de pe facebook se numără cu sutele dar din acei câteva sute sau mii câți sunt cunoscuți si apropiați în viața reală. Hai să excludem pe cei de pe cealaltă partea pământului din calcul. Cei mai mulți dintre noi motivăm prezența pe facebook așa „mai țin legătura cu prietenii și cu ai mei” dar oare dacă ai fi sincer, cât la sută din acel timp folosit în rețea ai efectiv contact cu persoanele menționate?
  5. Am activități bune care nu mai încap din cauza facebookului? Dacă nu mai apuci să citești dar ai timp de facebook, înseamnă că nu e pentru tine. Dacă vrei să alergi și nu mai ai timp dar pe facebook stai înseamnă că facebook nu e pentru tine. Dacă nu ai timp să ajuți soțul sau soția, copiii, părinții, un neputincios dar ai timp de facebook înseamnă că facebook nu e pentru tine.
  6. Poți supraviețui o săptămână fără facebook? Chiar așa, când încerci un post de facebook? E cel mai bun test. Deși probabil nu ai nevoie de teste că știi sigur cum stă treaba. Văd des oameni cu aplicația deschisa la volan, în biserică, la școală, la restaurant, când discută cu alții. Dacă procedezi așa facebook nu este pentru tine.
  7. Ce pui pe facebook? Dacă pui mâncarea, chiloțeii, rufele murdare, buchetul de flori primit, rochița cumpărată, poze cu tine transpirat/ă de la sală, poze în costum de baie etc. Cel mai probabil nu e pentru tine facebook.
  8. Ce distribui mai departe? Dacă cele de la punctul 1 obișnuiești să le „șăruiești” atunci iar nu e pentru tine.
  9. Cum scrii pe facebook? Dacă folosești prescurtări obsesiv, dacă pui „jdemii” de emoticoane și maimuțele, dacă „nu știește să scriește românește” iar tu ești român atunci iar nu e pentru tine.
  10. La ce concursuri te înscrii? Dacă distribui  postări și dai like pentru a câștiga telefon, mașină, ghete de la Andra sau altă vedetă cel mai probabil facebook nu e pentru tine.
  11. Dacă dai share și like pentru ca Microsoft sau Yahoo să doneze bani săracilor ar fi bine să mai lași rețeaua.
  12. Dacă doar like unui material fără să îl citești, asculți sau vizionezi până la capăt e un semn că nu e de tine facebook. Poți răspândi minciuni, vești bombastice, erezii și alte grozăvii. Nici dacă dai acolo comentariu acolo cu AMIN nu se pune.
Când e facebook pentru tine?
Când îl folosești cât trebuie, cum trebuie și când trebuie. Dacă facebook e folosit pentru a ține legătura cu oameni dragi, pentru a comunica și a vedea ceea ce acei oameni dragi îți trimit. Dacă pentru tine facebook e bine delimitat ca timp și nu îți cucerește viața. Dacă facebook nu e o cameră atemporală în care intri. Dacă îl folosești constructiv pentru tine și pentru alții atunci e pentru tine.
Foto: morningtea.in
Sursa: http://www.filedinjurnal.ro/

Niciun comentariu: