Radio Bunelu

Despre ”ZIUA MORŢILOR”.

Prin materialul de mai jos,voi incerca o demonstratie a teoriei prin care arat ca atat catolicismul cat si ortodoxia sunt continuatoarele vechilor credinte si sarbatori pagane.Si stiu ce spun ca eu am fost pe acolo.
   De asemenea puteti vedea cat de usor se adopta de catre popor o sarbatoare .
   Intr-o astfel de babilonie religioasa preotul Martin Luter,chiar in aceasta zi, a provocat in Germania marea reforma spirituala,de care si noi romanii avem atata nevoie.
                          ZIUA MORŢILOR.
   Desi sarbatoarile de Halloween si ZIUA MORŢILOR sunt folosite ca sinonime, semnificatia lor este diferita. Halloween-ul provine de la celti, avand la baza festivalul celtic Samhain. Acesta este asociat cu spiritele rele, vrajitoare si sufletele celor morti. Pe de alta parte, ZIUA MORŢILOR provine din religia catolica, fiind asociata cu amintirea si comemorarea sufletelor dragi pierdute.
ZIUA MORŢILOR. Ziua de 1 noiembrie este cunoscuta, in special in Transilvania, ca si ziua de „Luminatie“ sau „Ziua Mortilor“. In fiecare an, mii de credinciosi merg la mormantul celor care au trecut in eternitate, aranjeaza morminte, aprind o lumanare, spun o rugaciune si dau pomana pentru amintirea celor dragi. Istoria acestei zile este una care se intinde pe durata a cateva secole, fiind caracteristica religiei catolice,dar adoptata si de ortodocsi.
ZIUA MORŢILOR. „Este o sarbatoare, cu ghilimele de rigoare, venita in Transilvania din spatiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici inseamna «Sarbatoarea Tuturor Sfintilor» si au hotarat ca in aceasta zi sa-si aduca aminte de mortii lor, de cei care au trecut in lumea vesnica. Pentru romani nu a fost foarte greu sa adopte o astfel de sarbatoare, pentru ca in spatiu romanesc cultul mortilor este deosebit de dezvoltat. Acum 20-30 de ani, de exemplu, in satele mai indepartate de orasele din Transilvania nu se sarbatorea aceasta zi sau nu aveau loc evenimente in cimitir.
Sarbatoarea a fost preluata si de catre ortodocsi, in special in Transilvania, acolo unde influenta catolica a fost mai mare. „Pentru ortodocsi este ceva mai noua, cred ca a inceput sa se generalizeze intai la oras, pentru credinciosii de alta religie decat cea catolica, mai ales ca cimitirele in marea majoritate sunt cu morminte si de o religie si de alta si atunci oarecum probabil ca ortodocsii simteau ca ar fi nelalocul lui ca mormantul lor sa ramana nearanjat intr-o astfel de zi si ar fi iarasi nelalocul lui sa nu spuna si o rugaciune, a ne unii in rugaciune indiferent de confesiune, nu este un pacat. Astfel, incet s-a generalizat.
„Trebuie sa mergem la mormant, sa curatam si sa spunem o rugaciune pentru sufletele care au trecut in lumea cealalta. E o sarbatoare importanta, pentru ca stramosii nostri ne-au crescut si ne-au dat o bucata de paine“aceasta este replica oricarui ortodox si catolic.
Ziua Mortilor a fost practicata ca festival de acum 3000 de ani. Celebrata pe 1 si 2 noiembrie, semnifica onoararea lui Samhain. De asemenea, este cunoscuta sub numele de Dia de los Muertos. Se crede ca in aceste doua zile, toti cei morti se intorc pe pamant pentru a-i intalni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preotilor decedati care nu au fost recunoscuti in crestinism. Acesta este modul in care este pastrata „Ziua tuturor Sfintilor”. Dupa aceasta, s-a decis ca ar trebui amintite sufletele tuturor persoanelor decedate, de aceea ziua de 2 noiembrie este sarbatorita ca „Ziua tuturor Sufletelor”.
Familii curata mormintele celor dragi si le decoreaza cu flori, cadouri si lumanari. La casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor mortilor din familie, fiind oferite feluri de mancare si fructe preferate ale raposatilor, impreuna cu lucrurile personale ale acestora. Acest obicei se numeste ofrenda sau pomana,venit din paganism.Crestinismul autentic nu a practicat asa ceva niciodata.
 Azi se presupune a fi o zi sfanta, in care spiritele care vin pe pamant sunt binevenite si amintite. Se crede ca daca spiritele coborate pe pament nu sunt multumite de pomenile facute pentru cei decedati, acestea se intorc nefericite, fara binecuvantarea familiei. Prin urmare, multi oameni urmeaza ritualurile acestui festival cu mare seriozitate. Mult timp si multi bani se cheltuiesc pe decoratii si pomenile facute pentru a satisface sufletele mortilor. Se crede ca sufletele mortilor vor vizita altarul si vor consuma bunatatile. Desigur, alimentele nu sunt cu adevarat mancate, ci esenta este consumata de catre spirite. Aceeasi mancare este apoi consumata de catre toti membrii familiei.
Distribuiti acest material celor din familiile voastre.
Daniel Cristian Florea
https://dininimapentrutine.wordpress.com/2016/10/31/ziua-mortilor/

Niciun comentariu: