Radio Bunelu

Raspunsuri Pentru Viață – Despre cazul Bodnariu

Raspunsuri Pentru Viață - Despre cazul Bodnariu
Iacob Berghianu despre cazul familiei Bodnariu, la inceputul emisiunii citeaza un articol foarte bun scris de dna dr. Daniela Maris la 26 februarie, 2016: Barnevernet, Nuiaua si Cultura:
A doua capcana este mult mai subtila si consta in prezumtia superioritatii culturii norvegiene fata de cea romaneasca. Formulele deja consacrate in comentarii merg de la varianta mai eleganta: “In Roma te porti ca romanii”, pana la cea maligna: “Asa le trebuie, sa le ia copiii daca au crezut ca scapa nepedepsiti pentru ca se poarta ca la noi, in Romania, intr-o societate atat de civilizata cum este cea norvegiana, in care totul merge ceas”.
As vrea sa le atrag atentia distinsilor comentatori asupra faptului ca aceasta este o abordare simplista a problematicii culturii, abordare care nu face decat sa demonetizeze argumentul. Cultura unui popor este un creuzet in care fierbe continuu un amestec de factori din cei mai diversi: istorie, literatura, performante intelectuale, resurse naturale, religie, realizari militare, muzica, arta, bucatarie, etc. Ce anume defineste superioritatea sau inferioritatea unei culturi? Voi incerca sa sugerez un raspuns, care reprezinta opinia mea personala, nealterata de ratiuni de corectitudine politica sau de anomia postmodernista. (fragment -citeste aici)
Iacob Berghianu: Tinta ascunsa a ceea ce se petrece in Norvegia nu este atat de abuzarea fizica sau psihica a copiilor. Tinta este ca parintilor sa li se poata retrage dreptul sa aiba autoritate parentala daca isi mai educa copiii in spirit crestin. Stiu ca este o afirmatie dura si puternica, dar credem ca trebuie sa li se spuna lucrurilor pe nume. Evident ca razboiul impotriva familiei si a copiilor lui Dumnezeu nu a pornit de ieri sau de alaltaieri. El a pornit din gradina Edenului. Dar se pare ca ne apropiem de inchiderea cercului persecutiei de acest gen, de ajungerea in ceasul al 12-lea al acestui razboi. Afirm aceasta si prin prisma faptului ca in agenda 2030, pentru transformarea lumii, lansat ub 2015 de ONU, nu se mai aminteste practic nimic despre familie. Dupa ce nu s-a reusit includerea in agenda a unei familii redefinite, s-a renuntat la includerea acestui termen astfel ca familiei nu i se mai asigura nici fonduri, nici sustinere si nici protectie prin noua agenda. Sa fie, ma intreb, Barnevernet in legatura cu aceasta? Anii care vor urma vor arata daca afirmatia si temerea este sau nu intemeiata. Cat m-as bucura sa fie o temere si o avertizare falsa. Dar stim ca artizanul distrugerii familiei este cel rau, in care multi nu mai cred. Dar, se lasa totusi condusi din plin de acesta. Cu toate acestea, crestinii stiu cine va avea ultimul cuvant….

Raspunsuri Pentru Viață – Despre cazul Bodnariu

VIDEO by Credo TV
Răspunsuri pentru viață. Emisiune săptămânală, realizator IACOB BERGHIANU.
Răspunsuri pentru viață. Emisiune săptămânală, realizator IACOB BERGHIANU

Niciun comentariu: