Radio Bunelu

Cum reconstruiești încrederea pierdută în cuplu

Încrederea este atât de greu de construit și totuși atât de ușor de pierdut. O minciună, o promisiune încălcată sau infidelitatea pot duce la slăbirea și ruperea încrederii dintre parteneri. Uneori reconstruirea încrederii poate părea imposibilă. Vestea bună este că echilibrul relației poate fi recâștigat!

„Încrederea este fundația oricărei relații”, susține Stephen Hedger, consilier în probleme de căsnicie. Aceasta contribuie la construirea siguranței partenerilor unul în celălalt, lucru care întărește conexiunea emoțională dintre cei doi și intimitatea.
Atunci când, prin acțiunile sale, unul dintre parteneri distruge această fundație și realizează că l-a rănit pe cel pe care îl iubește de fapt cu adevărat, el poate reconstrui încrederea în interiorul cuplului și uneori lucrurile pot deveni chiar mai bune. Întregul proces este însă unul dificil și de lungă durată, punctează dr. psiholog Sheri Meyers, terapeut pe probleme de familie și căsnicie și autorul cărții Vorbim sau înselăm: Cum detectezi infidelitatea, reconstruiești dragostea și îți protejezi relația de aventuri (Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love, and Affair-Proof Your Relationship), în articolul său pentru Huffington Post.
1. Asumă-ți responsabilitatea pentru faptele tale! Analizează motivele pentru care ți-ai înșelat partenerul și cum ai putea evita aceste situații pe viitor, sfătuiește Myers în cartea sa.
2. Cere-i iertare partenerului tău! Oferă scuze sincere jumătății tale, nu doar pentru că așa ți pare corect să procedezi, notează Before it’s News. „Păcatul recunoscut e pe jumătate iertat” și ajută la reconstruirea încrederii.
3. Află de ce are nevoie partenerul pentru a trece peste incident! Din păcate nu poți șterge cu buretele cele întâmplate, oricât ți-ai dori, dar poți să îți arăți interesul vizavi de nevoile partenerului pentru a merge mai departe în relația voastră. Ascultă cu atenție ce are el sau ea de zis.
4. Fă lucrurile care trebuie! Uneori nu numai cel care a greșit, ci ambii parteneri trebuie să facă schimbări în comportament și în acțiuni, astfel încât să evite repetarea acelei situații care a condus la ruperea încrederii, sugerează The Trust Ambassador. De asemenea, încrederea se costruiește în timp și se bazează pe fapte care să îi inspire celuilalt siguranță și sprijin, subliniază pastorul baptist Ron Edemondson, de la Biserica Baptistă Immanuel, în articolul său pentru Christian Post.
5. Fii transparent! Dacă fapta pe care ai săvârșit-o este atât de gravă, încât a dus la pierderea încrederii în cuplu, este necesar să îi demonstrezi celuilalt că nu ai nimic de ascuns, punctează Before it’s News. În plus, fii sincer, chiar dacă asta înseamnă ca uneori să intri în conflict cu partenerul. Dacă îi ascunzi sau omiți lucruri doar pentru a evita momentele tensionate, adu-ți aminte că acestea sunt tot forme ale minciunii. Încearcă să prezinți acele detalii mai puțin plăcute într-o manieră drăguță.
6. Iartă! Chiar dacă tu ești cel care a săvârșit fapta ce a dus la pierderea încrederii în cuplu, există posibilitatea ca și partenerul să fi avut o contribuție la cele întâmplate. Recunoaște dacă îl/o învinovățești în vreun fel, dar iartă-l/o. Nu în ultimul rând, iartă-te pe tine însuți pentru ceea ce ai făcut, făcând un legământ cu tine însuți că nu vei mai repeta fapta și că vei face tot posibilul să nu îi mai rănești pe cei din jur sau chiar pe tine.
7. Ai răbdare! În funcție de gravitatea faptei, procesul de reconstruire a încrederii poate dura mai mult decât crezi. Uneori îți poți pierde răbdarea, alteori speranța că vei mai câștiga vreodată încrederea persoanei iubite. Însă dacă simți că relația voastră merită salvată, demonstrează-i celuilalt că vei rezista și vei fi acolo fără să te gândești cât va mai dura până când echilibrul dintre voi va fi restabilit. Așa cum punctează pastrorul Edemondson, această etapă pare a fi cea mai dificilă dintre toate. Uneori poate vei simți că după cei ai făcut un pas înainte, parcă dai doi înapoi, subliniază dr. Meyers. Este foarte important să nu te lași descurajat sau încărcat de gânduri negative, ci să alegi să acționezi în mod pozitiv în astfel de situații.

Niciun comentariu: