Radio Bunelu

Aici sunt talanții dumneavoastră

Aici sunt talanții dumneavoastră

Aici sunt talanții dumneavoastră

În urmă cu câțiva ani, un ministru al transporturilor din România, a avut ideea montării unor plăcuțe pe marginea fiecărui drum reabilitat din banii proveniți dintr-o nouă taxă, pe care scria „Aici sunt banii dumneavoastră”. În felul acesta, cetățenii plătitori de taxe puteau să vadă unde mergeau dările lor către stat. Timpul a trecut și drumurile astfel marcate s-au stricat din nou și au apărut gropi. În mod ironic, inscripțiile pot fi văzute exact în dreptul unor gropi de dimensiuni considerabile, astfel că mesajul transmis indirect este „Banii dumneavoastră sunt îngropați aici.“
În pilda talanților (Matei, capitolul 25), un stăpân împarte averea sa slujitorilor săi, așteptându-se ca aceștia să pună talanții primiți în negoț și să câștige alți talanți cu ei. Unul din robi, însă, alege să îngroape talantul primit. Dumnezeu, ca și stăpânul din pilda talanților, a investit în fiecare slujitor al Său talente, fiecăruia după puterile lui. El așteaptă rod tot așa cum contribuabilul român așteaptă să circule pe drumuri bune. Noi în schimb îi oferim biserici mari cu nume frumoase și cu un număr mare de membri înscriși în registre. Realitatea este că bisericile noastre sunt de multe ori ca plăcuțele de pe marginea drumurilor: creează așteptări, dar uneori dezamăgesc. Slujirea și, implicit, rodirea devin apanajul unui procent tot mai mic de credincioși, transformându-i pe creștini din slujitori în spectatori. Lucrul acesta se întâmplă din cauza faptului că mulți și-au îngropat talantul ca și slujitorul al treilea din cunoscuta pildă.
Te invit, stimate cititor ca în rândurile care urmează să pornim la identificarea celor mai frecvente gropi în care creștinii obișnuiesc să își îngroape talanții. Poate sub cercetarea Duhului Sfânt vei descoperi ceva de preț lăsat chiar de tine în aceste gropi. Din Sfânta Scriptură vom găsi și modalitatea de a recupera ce a fost îngropat.
Prima groapă se numește groapa „nu pot”.
Prima groapă se numește groapa „nu pot”
sau „a complexului de inferioritate”. S-au împiedicat în această groapă nume mari din Biblie, precum Ghedeon sau Moise. Primul era complexat de originile sale modeste, cel de al doilea de vorbirea lui greoaie. Motive, reale sau imaginare, să avem o părere exagerat de slabă despre noi înșine pot fi multe, de la aspectul nostru fizic până la potențialul financiar sau intelectual. Totuși, Dumnezeu a ales în multe rânduri să facă minunile Sale chiar prin lucrurile mici, pentru a le face de rușine pe cele mari.
În contextul în care, printr-un rug aprins, Dumnezeu Îl cheamă pe Moise pentru a-i încredința o misiune importantă, Moise pune două întrebări. Prima, „cine sunt eu ?”, (Exod 3:11) își găsește răspunsul în defectele lui Moise și în lucrurile care îl descalifică de la lucrare. Abia spre sfârșitul conversației cu Domnul, Moise pune întrebarea corectă  „care este numele Tău”, cu alte cuvinte, „cine ești Tu, Doamne?” Ei bine, drag cititor, exact aici este cheia dezgropării talanților aruncați în groapa „nu pot”. Soluția este să nu insiști a privi la tine și la neputințele tale, ci să privești la Dumnezeul atotputernic care te trimite, te înzestrează și promite să meargă negreșit cu tine, ca și cu Moise (Exod 3:12).
A doua groapă este „mi-a fost frică” sau teama.
Aceasta a fost capcana în care a căzut cel de al treilea rob din pilda talanților. Nu de puține ori nouă, copiilor lui Dumnezeu, ne este mai degrabă frică de eșec decât de Domnul. Evităm să pornim într-o lucrare pentru că ne e teamă de ce o să zică cei din jurul nostru dacă o să greșim. Săpăm groapa aceasta pentru talanții noștri din două motive: pentru că nu avem credință și pentru că ne pasă mai mult ce spun oamenii despre noi decât de ce spune Dumnezeu. Dacă suntem sinceri cu noi înșine, realizăm că am zăbovit de multe ori în dreptul acestei gropi. Soluția este să ne punem încrederea în El fără șovăire și să trăim o viață de lepădare de sine și dedicare totală lui Dumnezeu.
A treia groapă este „să facă alții”.
A treia groapă este una foarte mare, deoarece aici s-au înghesuit să își îngroape talanții mulți membri ai bisericilor de pretutindeni, groapa „să facă alții”, sau indisponibilitatea. Din lipsă de timp, lipsă provenită din neînțelegerea adecvată a priorităților, sau pur și simplu din comoditate, mulțimi de „șomeri de biserică” aruncă responsabilitatea slujirii pe păstori, comitet, oamenii din față, pe tineri sau pe bătrâni. Este imperios necesar să amintim că Stăpânul a dat tuturor slujitorilor săi talant după puterea fiecăruia. Tot El a pregătit, odată cu responsabilitatea, și răsplătirile pentru acela care își înțelege chemarea și nu își îngroapă talantul. Să privim spre exemplul lui Moise care a spus „trimite pe altul“, reușind să îl mânie pe Dumnezeu, dar și spre Isaia care a fost pregătit să spună „iată-mă, trimite-mă!” (Isaia 6:8). Te invit dar, drag cititor, să urmezi exemplul celui din urmă.
A patra groapa „cine te crezi?”
Groapa „cine te crezi?” sau groapa ucigătorilor de vise este singura pe care ne-o sapă alții ca noi să ne îngropăm talanții în ea. Vi-l amintiți pe fratele lui David care îl „încuraja” acuzându-l de mândrie și interese ascunse? Ei bine, David nu ar fi avut niciodată marea biruință împotriva lui Goliat dacă asculta de acest frate al său, de acest ucigător de vise. Atitudinea lui David putem să o adoptăm și noi atunci când suntem descurajați de cineva. El nu i-a replicat fratelui său, spunându-i cât e el de mare și tare, ci s-a bazat pe biruințele pe care Dumnezeul său i le dăduse în trecut. Poate nu ai ucis lei ca David dar cu siguranță ai avut experiențe în viața ta, în care Dumnezeu te-a scos biruitor cu mână puternică. El este același și e gata să sprijine pe orice luptător viteaz.
Adevărul este că nu putem sluji oricum, ci este nevoie de o viață sfântă și curată înaintea lui Dumnezeu. Dacă ai daruri din partea lui Dumnezeu dar nu le folosești din cauza stării tale spirituale precare, poate ești și tu unul din aceia care au îngropat talantul în groapa necurăției. Există o soluție și pentru aceasta. Când L-a văzut pe Domnul, Isaia a strigat „vai de mine” (Isaia 6:5) și a cerut să fie curățit. Abia după ce această curățire a avut loc, el a fost pregătit să fie trimis să fie vocea lui Dumnezeu.
Aici sunt, dragi cititori, îngropați talanții dumnevoastră. Nu știu în care din aceste gropi v-ați zărit aruncați talanții. Important este să privim cu toții mai mult spre Dumnezeul atotputernic și mai puțin înspre defectele noastre, să lăsăm la o parte frica de eșec și să ne încredem în Domnul vieții, să nu ne lăsăm trași în jos de alții sau de vreo necurăție, ci să fim gata să mergem acolo unde Stăpânul ne-a trimis. El a promis să ne însoțească. Și asta e tot ce avem nevoie.

Ionel Pavel
http://www.apavietii.at/de/aici-sunt-talantii-dumneavoastra/

Niciun comentariu: