Personal, apreciez că parlamentarii români au venit să discute cu autoritățile norvegiene în cazul Bodnariu, pentru că asemenea situații se rezolvă la nivel diplomatic. Poate fi un fel de ”negociere” între reprezentanții a două state. Pentru că oricât ar protesta oamenii pe după graniță, fără intervenția politicului nu se va rezolva și schimba nimic.
Iar parlamentarii români, fie că ne place de ei sau nu, sunt oamenii aleși de poporul român să ne reprezinte. Și e foarte bine că au reacționat la drama prin care trece o familie românească (și nu doar una, ci mai multe) și au venit la fața locului să fie solidari cu aceasta.
Iar parlamentarii români, fie că ne place de ei sau nu, sunt oamenii aleși de poporul român să ne reprezinte. Și e foarte bine că au reacționat la drama prin care trece o familie românească (și nu doar una, ci mai multe) și au venit la fața locului să fie solidari cu aceasta.
Desigur, există și români în Norvegia care consideră inoportună și au fost deranjați de această ”intervenție” a parlamentarilor români. Spre exemplu, doamna Elvira Ildiko Anderson publică o scrisoare pe un grup de facebook, ce urmează a fi înmânată ambasadei române de la Oslo, în care vorbește (în numele unor posibile viitoare semnături ale românilor din Norvegia pe scrisoare), despre gravitatea gestului făcut de politicienii români, care ar putea afecta serios imaginea României și a relațiilor acesteia cu Norvegia.
Redau câteva fragmente din scrisoarea publicată pe facebook:
”SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AMBASADA ROMÂNIEI LA OSLO
…Prin intermediul acestei scrisori dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modalitatea de intervenție aleasă de autoritățile române în soluționarea cazului și să atragem atenția asupra consecințelor nefaste ce vor decurge din aceasta pentru românii care locuiesc în Norvegia…
…O delegație de parlamentari condusă de domnul Mircea Dolha s-a deplasat la Oslo să intervină în soluționarea cazului. În presa norvegiană se poate citi: ” Anne Karin Hamre, prefectul care a primit delegația română formată din 11 persoane, a folosit timpul pe a le explica parlamentarii români, legislația norvegiană. Dar cu toate informațiile primite ei au ținut-o pe a lor, că legea norvegiană de protecție a copilului trebuie modificată!”
Privit din perspectivă norvegiană, un politician care nu cunoaște legea sau care nu o respectă, se autodescalifică. Ca români, trebuie să mărturisim că a fost jenant să citim articolul publicat în urma acestei întâlniri. Nu numai că întâlnirea a fost inoportună dar, va fi în mod sigur, catalogată ca o imixtiune în treburile interne ale altui stat. Parlamentarul român menționează în plus că aceste neînțelegeri pot duce la deteriorarea relațiilor dintre România și Norvegia.
Considerăm o astfel de afirmație în totală discrepanță cu normele diplomatice și încercăm mai jos să aducem câteva argumente lămuritoare.
Să nu uităm că avem, ca stat în Europa, și alte nefericite precedente. Copiii din orfelinate, copiii din canale, cerșetorii, sunt doar câteva exemple.
La acestea se adaugă statisticile din Uniunea Europeană în care ne aflăm pe locuri deloc măgulitoare la educație, insalubritate în mediul rural, sărăcie, dar mai ales corupția generalizată.
Dacă peste toate acestea se mai suprapune și un caz evident de disfuncționalitate politică vom obține o imagine a României pe care nimeni dintre noi nu o dorește. Și ca urmare, în acest context, este lesne de înțeles că opinia publică norvegiană se va modela în defavoarea românilor.
La locul de muncă și în viața socială va fi greu pentru un român să se simtă confortabil când se confruntă zilnic cu întrebări sau comentarii critice referitoare la politica țării sale de origine. Nu credem că acest aspect a fost luat în calcul de politicienii noștri la actuala vizită în Norvegia și nu credem că li se pot acorda circumstanțe atenuante pentru această omitere.
Evitarea folosirii căilor diplomatice și intervenția guvernamentală în forma în care s-a produs va avea însă și urmări de altă natură. Să nu uităm că Norvegia este una dintre principalele țări care au avut o masivă contribuție financiară în procesul de dezvoltare și modernizare a societății românesti începând cu anul 2007 la întrarea în Uniunea Europeană. Un exemplu. Doar în perioada 2012-2016 o sumă de 2,4 miliarde de coroane norvegiene va vi alocată României pentru proiecte sociale.
În plus, Direcția Vămilor comunică o sumă totală de peste 130 de milioane de coroane trimisă anual de către românii din Norvegia, familiilor din România.
Conform BBS, Biroul Central de Statistică, existau la sfârșitul anului 2014, 12.400 de români înregistrați oficial în Norvegia.
În România există 60.000 de ONG-uri care au, în total, peste 90.000 de angajați și multe dintre ele beneficiază și de granturile norvegiene.
În 2012, Siv Jensen, liderul Partidului Progresist a propus înghețarea fondurilor destinate României din cauza cazurilor de corupție înregistrate și a proiectelor abandonate. Protestele din partea celorlalte partide au impiedicat acest lucru. În urma acestor diferende dintre statele noastre este posibil ca opoziția să nu mai fie atât de indulgentă ca până acum și să schimbe strategia. Partidul Progresist face parte din alianța aflată la putere și își poate pune planul în aplicare dacă i se oferă motive bine întemeiate.
A luat guvernul României în calcul pierderile respective dacă raporturile dintre România și Norvegia intră în conflict diplomatic? Se pare că nu. Și atunci suntem îndreptățiți să spunem că acest guvern nu apără nici interesele României și nici interesele cetățenilor români.
Adresăm această scrisoare Ambasadorului României în Norvegia, domnul Adrian Davidoiu în speranța că va purta mai departe la ministerele de resort, cel de Externe și cel al Românilor de Pretutindeni, mesajul nostru de protest față de o politică defectuasă care nu apără interesele țării și aduce grave prejudicii cetețenilor. Considerăm că relația României cu Norvegia trebuie reglată în exclusivitate pe cale diplomatică, iar interesele țării și ale cetățeanului să fie obiectivul politic suprem. Cerem în mod expres ca legile României să fie respectate și aplicate corect iar justiția să intervină promt în caz contrar.
Am considerat necesar ca opinia noastră exprimată aici să fie cunoscută de autoritățile române dar și de câți mai mulți români. În anii petrecuți de mulți dintre noi într-un stat de drept am învățat că dialogul, critica constructivă și colaborarea între cetățeni duc la rezultate bune și de aceea dorim ca și politica României să fie bazată pe aceleași principii.”
Dna Elvira Ildiko Anderson, as avea cateva intrebari la adresa dvs:
1. În primul rand, vreau sa stiu daca sunteti romanca? Cetatean roman? Ati auzit sau stiti ce-i aia? Numele dvs ne „ciripeste” altceva.
2. Ati auzit ce inseamna cel putin Drepturile Copilului? Dar Drepturile Internationale ale Omului, ati auzit?!?!
3. Stiti ca aceste familii sunt cetateni romani?
4. Unde se afla binele societati, cand familia este destramata si calcata in picioare in ultimul hal de niste oameni fara suflet?
5. Cu ce drept insultati sutele de mii de protestari din intreaga lume?
6. Cu ce numar de arginti ati fost cumparata de norvegieni?
7. Cat despre ONG-urile (60.000-70.000 la numar), norvegiene din Romania, nu vreti sa ne spunti si noua cati maidanezi ne-au rapit pentru bordelurile de zoofili din Norvegia? O scrisorica cu numărul de maidanezi rapiti nu vreti sa trimiteti la ambasada?
Dna Elvira, nu va doresc sa treceți prin drama acestor familii, însă doresc ca Bunul Dumnezeu sa va trezeasca sa nu ajungeți ca Iuda, pentru 30 de arginti sa va vindeți fratele…pocaiti-va!!!
Romani, oameni buni, nu va lăsați cumparati pentru un blid de mancare, pentru un trai mai bun, sau pentru niste arginti manjiti de sângele si de suferintele a sutelor de mii de copiilasi. Acesti oameni, sunt blestemati. Sunt niste iude!!!
Sa nu uitam si de cei 12.000 de copii abuzati sexual, internati prin spitalele de nebuni, etc. vezi atrocitatile norvegieneDumnezeu sa-i odihneasca in pace.
NE VREM COIII INAPOI SI NU SUNTEM DE VANZARE!!!
https://logosul.wordpress.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu