Radio Bunelu

Europa vrea restricționarea accesului adolescenților la Facebook

Tinerii sub 16 ani s-ar putea să nu mai aibă acces la rețelele de mass-media sociale, precum Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, dar și la alte servicii de internet, precum e-mailul, fără a avea mai întâi acordul din partea tutorelui legal.
Aceste noi reguli au fost introduse ca amendament la Regulile de Protecție a Datelor Europene și urmează și fie votate în comisiile Parlamentului European. Teoretic, noile reguli de protecție a datelor spun că este ilegal să fie preluate și prelucrate datele persoanelor sub 16 ani de către companii precum cele enumerate mai sus. Practic, asta înseamnă că, dacă acestea vor să permită accesul copiilor sub această vârstă, trebuie mai întâi să obțină acordul explicit al tutorelui legal, adică în cele mai multe cazuri al părinților.
Până acum, politica europeană limita accesul digital la vârsta de 13 ani, așa cum se procedează în SUA, sub actul Coppa (Children’s Online Privacy Protection Act). Este posibil ca multe persoane să fi uitat, dar atunci când Facebook s-a deschis pentru public, limita de vârstă era chiar de 17 ani. Problema este că asta nu i-a împiedicat pe cei mai mici de vârstă să își facă conturi, din moment ce nu există nicio cale prin care compania poate să verifice dacă informațiile completate la setarea contului, precum data de naștere, sunt reale sau nu, scrie The Guardian. 
Dacă legea trece, va deveni o pacoste majoră pentru companiile de mass-media socială. Aproape toate marile companii, inclusiv Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat și Google au nivelul minim de intrare setat pentru vârsta de 13 ani, în conformitate cu legile de protecție atât americane, cât și europene. Dacă nu fac față noilor legislații, companiile vor trebui să plătească amenzi care pot ajunge la zeci de milioane de dolari, pentru companiile cele mai mari. Iar dacă datele necesare pentru înregistrarea contului nu pot fi verificate, atunci întrebarea este cum va fi această lege mai bună decât ultima și de ce ar fi, de fapt, necesară?
Dr. Rachel O’Connell, de la firma de consultanță Trust Elevate, care se ocupă tocmai cu conceperea instrumentelor de verificare a vârstei, sugerează că există tehnologii care ar putea fi folosite de companii pentru a detecta conturile celor care nu au 16 ani și a limita ce se întâmplă cu datele lor, fără a bloca accesul cu totul. „Companiile de social media pot continua să ofere acces, fără să proceseze datele celor sub 16 ani, adică fără să strângă informații, fără să creeze un profil psihografic pe care să îl vândă unor terțe părți, până nu obțin permisiunea din partea părinților. Dar asta ar însemna să fie transparente cu procesul de strângere a datelor”, citează BBC. 
Nu putem să nu ne întrebăm și care ar fi efectul legii asupra copiilor. Dacă trebuie să depindă de permisiunea părinților, aceștia ar putea rămâne fără o metodă de a se exprima liber și de a se conecta la o comunitate socială. Multor tineri, aceste medii le oferă oportunitatea de a refula, de a-și exprima frustrările, de a cere ajutor sau de a ieși din anonimat. În mâna părinților, această decizie ar putea deveni ușor o pârghie în sistemul de pedepse și recompense practicat, ceea ce în final ar putea duce la excluderea socială a copiilor, atât pe internet, cât și în viața reală, față de colegii cu acces la informații.
http://semneletimpului.ro/

Niciun comentariu: