Radio Bunelu

Crește-ți imunitatea prin alimentație

Grija pentru întărirea sistemului imunitar este vitală, deoarece acesta joacă un rol important pentru protejarea organismului de bacterii, virusuri și microbi care pot periclita grav sănătatea individului. Dieta alimentară este doar unul din mijloacele accesibile și eficiente pentru apărarea și consolidarea imunității.
Cercetările au arătat că vitamina A are o influență semnificativă asupra unor subcategorii de celule importante pentru imunitate, cu rol în producerea anticorpilor, distrugerea celulelor periculoase pentru organism sau comunicarea între celulele sistemului imunitar (celulele T, B și citokinele). Prin urmare, deficitul acestei substanțe în organism poate conduce la slăbirea sistemului imunitar, sugerează experții de la Harvard Medical School. De aceea, consumarea unor produse alimentare bogate în vitamina A, care se găsește în cerealele integrale fortificate, în caisele uscate sau în mazărea verde, poate contribui la întărirea imunității.
De asemenea, deficitul de vitamina B6 ar putea afecta anumite funcții ale sistemului imunitar, adaugă specialiștii de la Harvard. Una dintre aceste funcții este capacitatea limfocitelor de a se transforma în celule T sau B. Leguminoasele (precum soia, fasolea kidney, lintea sau năutul), cerealele integrale, tărâțele, semințele de floarea soarelui sau oleaginoasele (alunele de pădure, arahidele sau nucile caju) sunt câteva surse valoroase de vitamina B.
Și carența de zinc poate afecta buna funcționare a celulelor imunitare. Consumul de produse bogate în zinc, precum germenii de grâu, semințele de dovleac și de susan, oleaginoasele (în special nucile caju) sau leguminoasele (precum fasolea kidney, năutul, mazărea), pot contribui la asigurarea dozei zilnice recomandate, de 15-25 de mg. Cu toate acestea, experții de la Harvard avertizează că depășirea acestei cantități de zinc poate afecta sistemul imunitar.
Totodată, vitamina E este utilă pentru întărirea sistemului imunitar, scrie Web MD. Migdalele sunt o sursă alimentară bogată în această substanță nutritivă – consumul unui sfert de ceașcă din acest produs asigură jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E. Alte alimente care conțin o cantitate importantă de vitamina E sunt tofu, semințele de floarea soarelui, germenii de grâu, alunele de pădure, mugurii de pin, spirulina uscată sau caisele uscate.
„Alimentele sunt importante pentru felul în care arătăm, dar adesea uităm cât de mult influențează modul în care ne simțim. (…) Atunci când mânânci, nu îți hrănești doar stomacul, ci și celulele. Dacă acele celule nu primesc vitaminele și mineralele de care au nevoie, corpul tău începe să nu mai funcționeze cum trebuie”, precizează Polly Noble, expertă în nutriție, într-un articol pentru Huffington Post.
Foto: stockvault.net
Seminte 2
http://semneletimpului.ro/

Niciun comentariu: