Ştiai că există metode de a împiedica laptele să-ţi dea în foc, de a frăgezi carnea sau de a dubla cantitatea de suc stors dintr-o lămâie? Libertatea îţi dezvăluie azi câteva trucuri de la bunica legate de cum să-ţi prepari, să-ţi conservi şi chiar să-ţi recuperezi alimentele pe care le considerai alterate folosind numai ingrediente naturale.
Carne
Conservarea mai multe zile a unei păsări tăiate, fără frigider, e posibilă dacă în interiorul ei introduci o ceapă necurăţată.
Carnea proaspătă se păstrează bine şi în lipsa frigiderului, învelită într-o pânză înmuiată în oţet sau saramură. Apoi o pui în cămară, într-un loc răcoros.
Carnea tare se frăgezeşte prin fierbere, punându-se în apă un praf de bicarbonat de sodiu.
Cotletele de porc capătă un gust plăcut, dacă înainte de a fi puse la fript le introduci într-un vas cu oţet de vin diluat cu apă.
Ficatul se menţine fraged şi nu se întăreşte, dacă îl sărezi numai după ce a fost fript sau prăjit.
Salamul se păstrează proaspăt dacă ungi partea tăiată cu unt.
Peştele se curăţă mult mai uşor de solzi, după ce a fost ţinut 10 minute într-un vas cu apă călduţă sau dacă îl sărezi înainte de curăţare.
Fructe şi legume
Merele rase nu se vor înnegri dacă storci deasupra suc de lămâie.
Înainte de stoarcere, ţine lămâia în apă caldă câteva secunde. În felul acesta cantitatea de suc obţinută din ea se va dubla.
Căpşunele se spală înainte de a le smulge codiţele, dacă vrei să-şi păstreze sucul încărcat de vitamine.
Cartofii fierb mai uşor dacă îi treci sub un jet de apă rece după ce i-ai curăţat.
Roşiile moi se întăresc, dacă le ţii 3 ore în apă sărată.
Ouă şi lactate
Laptele pus la fiert nu va da în foc, dacă adaugi o lingurinţă de zahăr sau dacă pui pe fundul vasului o linguriţă de argint ori una de inox.
Mirosul de lapte afumat dispare dacă peste laptele ars presari sare.
Untul nu va arde în tigaie şi nu se va închide la culoare dacă pui în prealabil câteva linguri de ulei.
Brânza întărită se înmoaie dacă o înveleşti într-un şervet îmbibat în vin alb şi o păstrezi la rece timp de o oră.
Caşcavalul uscat se reîmprospătează după ce îl ţii câteva ore în lapte.
Ouăle fierte în apă cu puţin oţet nu crapă şi rămân moi.
Dacă ouăle crude au coaja crăpată, unge partea respectivă cu o felie de lămâie şi albuşul nu va curge afară.
Ouăle fierte se cojesc mai uşor dacă se introduc într-un vas cu apă rece.
Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Trucuri-din-batrani-pentru-gospodine-376229.html#ixzz3ozWZDWOb
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu