Radio Bunelu

E inferioara femeia, barbatului? Vasile Lucaci (Part 1)

wedding,bride woman,man

„Casatoria-Implinire sau Frustrare” partea I

Mesajul incepe la minutul 40. Texte: Efeseni 5 si Geneza 1
Vasile Lucaci: Ma bucur de tema care ati abordat-o. Este o tema extrem de importanta. Din nefericire, zic eu, cam neglijata. De cand sunt in liceu, cu fiecare generatie mi-am propus sa tin aceasta tema. Si n-a fost generatie cu care sa nu fi discutat tema: barbat, femeie si casatorie. Sunt foarte multe lucruri de discutat. In seara aceasta mi-am propus sa discut ceva ce cred ca este prea putin abordat si din pricina aceasta cred ca multe lucruri sunt confuze in mintea noastra. As pleca de la o discutie pe care am avut-o cu un frate mai tanar. Discuta cu sotia. Discutia era extrem de amiabila, la modul onest, legat de relatia intre ei, legat de problemele lor. Si, la un moment dat, sotia intreaba: Auzi, dar de ce doar femeia trebuie sa se supuna barbatului? De ce si nu barbatul? Ar trebui sa se supuna si el. Si repet, intrebarea n-a fost lovitura sub centura. Ci a fost onesta. Si, barbatul a ramas perplex. Ce sa-i raspunda? Si e o intrebare care in zilele de astazi se pune tot mai mult. Dar, de ce doar femeia sa stea in umbra? De ce n-ar fi si barbatul casnic? De ce n-ar avea si barbatul concediu maternal? De ce n-ar fi si femeia in prim plan?
Care-i problema? E diferenta de valoare? E inferioara femeia, barbatului? Nu o duce capul? Care-i problema? Duceti-va mai departe si puneti aceeasi problema in dezbaterile care sunt la ora aceasta legat de casatoriile homosexuale. Sa nu aveti impresia ca schimbarea de gandire in ce priveste casatoriile homosexuale sunt doar in lume. Daca ati face un sondaj in biserica dvs. veti vedea ca nu sunt putini cei care n-au nimic cu relatiile homosexuale. In Statele Unite au trecut deja sub 50% cei care mai considera ca e anormal. In Canada sunt undeva la 18% care considera ca e anormal. Acum cativa ani de zile, cand s-a incercat schimbarea constitutiei, prin strangerea de semnaturi, legate de acel articol- „casatoria sa fie intre persoane de sex opus”, si s-a incercat strangerea de semnaturi. Si trebuia fiecare judet sa stranga. Unul din judetele, singurul sau doua care n-au reusit sa stranga numarul de semnaturi au fost Clujul. De ce? Dati-mi voie sa cred: pentru ca nu considera ca-i important. Si hai sa judecam putin. Daca omul este om si fiecare, daca e barbat, daca e femeie, doar om si nu-i distinctie, care-i problema cu casatoria dintre doi oameni? Daca umanitatea e doar umanitate si nu exista distinctii in cadrul umanitatii, intre barbat si femeie, de ce casatoria ar fi doar intre barbat si femeie si n-ar fi si intre barbat si barbat si femeie si femeie?
De aceea, in dupa masa aceasta, despre acest lucru o sa incerc sa discut cu dvs. Faptul ca exista distinctie. De aceea am ales cele doua texte, pentru ca primul e intrebarea: Dar, de ce sa se supuna femeia? De ce numai barbatul sa iubeasca? Fetelor, voi vreti sa va iubiti sotii? De ce nu porunceste sa ii iubiti? Ci, doar sa fiti supuse. Buna intrebare. De ce nu porunceste barbatilor sa se supuna? Ci, doar sa iubeasca? A avut problema Scriptura cu asa ceva? Au avut probleme autorii? Sau tine de adevaruri fundamentale? Pe care, daca le inteleg, inteleg porunca. De aceea am ales cele doua texte: unul care ridica intrebari, probleme. Celalalt, cel care da raspuns. Si as pleca de la raspuns, din Geneza.
Geneza capitolul 1 – vers. 26 Dumnezeu a zis: „Să facem* om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească Si apoi, urmatorul verset vine si spune – 27 Dumnezeu a făcut pe om după* chipul Său, si apoi vine o precizare – parte bărbătească** şi parte femeiască i-a făcut. poate fi tradus si : l-a facut pe om. Sunt doua lucruri extrem de importante care vreau sa le scot in evidenta din acest verset 27. (1) Dumnezeu a facut om. Si de aceea, orice fiinta umana are aceeasi valoare si are aceleasi nevoi pentru ca este om. Si, omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.  In esenta, ce inseamna lucrul acesta ii ca tot ce-L caracterizeaza pe Dumnezeu, intr-o anumita proportie il caracterizeaza si pe om. Pentru ca nu poti fi dupa chipul si asemanarea cuiva, daca nu esti asemenea acelui cuiva in toate aspectele. Si nu-i poti purta chipul, daca chipul tau nu-i reflecta chipul, realitatea cealalta. Si de aceea, cand Dumnezeu l-a facut pe om, l-a facut  asemenea Lui. Adica, omul, in el, are tot ce are Dumnezeu in El. Si acesta e adevarul care a facut posibila intruparea lui Dumnezeu  intr-o fiinta umana.
Orice fiinta umana este om si are aceeasi valoare ca orice alta fiinta umana
Daca omul nu era dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, Dumnezeu nu se putea intrupa pentru ca nu era continutul care sa-I permita ca toata fiinta lui Dumnezeu sa se intrupeze in om.  Si acesta-i adevarul care ne face pe noi sa fim fii ai lui Dumnezeu, nascuti din Dumnezeu. Pentru ca ne-a luat cu tot ceea ce suntem si ne-a dat ceea ce este El cand ne-a facut asemenea Lui. Acest adevar, ca suntem dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeuveste valabil pentru orice fiinta umana. Acesta e primul lucru care am vrut sa-l subliniez. Si-i important lucrul acesta pentru ca de-a lungul timpului, parerile cu privire la cine-i om si cat de valoros e omul difera. Uitati-va in istorie legat de rasism, legat de sclavie, legat chiar de femeie. Stiti foarte bine ca rasismul, unul din argumente este ca negrul nu-i om sau daca-i om este rasa inferioara. In vremea in care exista sclavia, sclavul nu era considerat om, fiinta umana. Era considerat unealta. Din nefericire, si cu privire la femeie, undeva prin evul mediu se punea problema daca femeia are suflet sau nu. Daca ii om sau nu-i om. Ce vreau sa intelegem pana in acest moment este ca orice fiinta umana este om si are aceeasi valoare ca orice alta fiinta umana….

https://rodiagnusdei.wordpress.com/2015/08/23/e-inferioara-femeia-barbatului-vasile-lucaci-part-1/

Niciun comentariu: