Radio Bunelu

DREPTURILE SI OBLIGATIILE BADANTELOR IN ITALIA SI 10 OBSERVATII FOARTE IMPORTANTE

Imagini pentru badante
1. Ce presupune meseria de ingrijitoare sau, asa - numita,  "badante"? 

Meseria de ingrijitoare batran sau "Badant/a", asa cum este denumita in Italia, presupune acordarea de asistenta, ingrijire, supravegherea varstnicului si a starii sale de sanatate, insotirea persoanei, pregatirea mesei, administrarea medicamentelor, realizarea menajului dar si acordarea de suport fizic si moral.
Nu oricine poate exercita aceasta meserie, ci doar persoanele inzestrate cu multa rabdare si vointa, in putere, ferme si amabile in acelasi timp  (asa cum majoritatea anunturilor specifica). Este o meserie solicitanta fizic si psihic, care presupune multa atentie!

2. Ce trebuie sa stiti despre contractul de angajare ?

Exista un contract national, asa-zisul "Contratto nazionale", de la care nu se poate deroga! Acesta stabileste exact tratamentul juridic si retributiv la care are dreptul "badanta".
Trebuie stablite:

-durata probei

-conviventa in casa sau nu

-orarul de munca: 10 ore pe zi continue sau nu, adica 54 ore pe saptamana pentru badanta convietuitoare si 8 ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana pentru badanta neconvietuitoare;

-stabilirea zilei libere, in general Duminica (va fi acordata in plus o jumatate de zi libera adica inca 12 ore, badantei convietuitoare). Atunci cand se presteaza munca in timpul celor 12 ore libere, iar aceste ore nu au fost recuperate de badanta,  remuneratia ce i se va corespunde va fi majorata cu 40%. Duminica va fi platita cu o majorare de 60% . Acestea nu sunt considerate ore suplimentare, ci vor doar calculate diferit.
Aveti dreptul la 15 zile calendaristice libere in caz de casatorie!

-plata orelor suplimentare : daca activitatea prestata in plus are loc Duminica sau in zilele libere stabilite la nivel national (6 Ianuarie, prima zi de Luni din Paste, 25 Aprilie, 1 Mai, 2 Iunie, 15 August, 1 Noiembrie, 8 Decembrie, 25 si 26 Decembrie, ziua de nastere - zile considerate libere prin lege!) atunci remuneratia va fi majorata cu 60% ,
Orele suplimentare desfasurate  intre intervalul 22.00 - 06.00 vor fi  remunerate o majorare de 50%, respectiv, intre intervalul 06.00 - 22.00 remuneratie  majorata cu 25%.  
Atentie! orele suplimentare presupun prestarea activitatii lavorative in afara orarului dvs de munca asa cum rezulta din contract.

-perioada concediului de odihna anual.

-salariul care trebuie sa respecte Tabelul retributiv din anul in curs 
Contractul trebuie semnat de ambele parti.

Sfatul meu este sa va adresati de la inceput unui avocat sau unui Patronat sau Sindacat care vor verifica gratuit legalitatea si corectitudinea clauzelor contractuale!Tineti legatura mereu cu aceste unitati sau cu avocatul dvs.

3. Asistenta nocturnaActivitate lavorativa desfasurata de catre badanta intre orele 21.00 si 08.00 este considerata asistenta nocturna si este reglementata de lege diferit. Astfel, badantei convivente ii vor fi recunoscute 11 ore consecutive de odihna in urmatoarele 24 ore iar remuneratia se va efectua conformTabelului anual retributiv !

4. In caz de accident la locul de munca, "Infortunio".

Daca va imbolnaviti sau aveti un accident iar certificatul medical stabileste mai mult de 3 zile- timp de ingrijiri medicale, trebuie sa trimiteti imediat datele (certificatul medicului plus referatul de Pronto Soccorso) la INAIL si angajatorului ! Timpul maxim de trimitere a documentatiei este de 2 zile de la accident, luandu-se in considerare data la care a fost trimis plicul prin posta cu prioritate, "posta raccomandata". Nu uitati sa pastrati cu atentie ricevuta.

Salariul dvs pentru aceasta perioada de refacere medicala va va fi platit in primele 3 zile de angajator, urmatoarele zile fiind platite de INAIL astfel:
primele 3 zile doar cu jumatate din remuneratia dvs, iar zilele ulterioare va va vor fi remunerate in intregime. In plus, INAIL trebuie sa acopere catre angajatul asigurat cheltuielile medicale si chirurgicale sau, in caz de moarte a angajatului, trebuie sa plateasca mostenitorilor acestuia o suma despagubitoare ("assegno" sau rendita) .

In cazul in care va imbolnaviti sau aveti un accident in timpul concediului de odihna, trebuie sa trimiteti urgent certificatul medical angajatorului si la INPS. In cazul in care va aflati in Romania, veti trimite toate actele prin posta sau fax.

Perioada de concediu medical este de 10 zile minim ( in cazul contractul de 6 luni) pana la 180 zile maxim 8 in cazul contractului de 2 ani).

5. Concediul de odihna acordat este de minim 4 saptamani lucratoare platite.Concediul de odihna se acorda separat de preavizul de concediere sau de demisie.

6. Termenul de preaviz

Termenul minim acordat de angajator in caz de concediere a badantei sau in caz de  nereinnoire a contractului este de 15 zile minim pentru persoanele cu contract de munca incheiat pe o perioada mai mica de 5 ani cu 25 ore saptamanale si de 8 zile pentru persoanele cu c.m. sub 5 ani  cu mai putin de 25 ore saptamanale lucrate !
 Concedierea se efectueaza doar in scris!

In caz de demisie, termenul  de preaviz acordat angajatorului este de 15 zile.
Badanta nu este obligata sa acorde preaviz in caz de demisie in timpul zilelor in care nu poate fi concediata (de ex. in timpul concediului de boala, concediu medical sau de maternitate)

7. Al 13- lea salariu se acorda anual in luna decembrie si constituie o mensilitate in plus.

8. TFR sau lichidarea se acorda la sfarsitul contractului de munca si constituie a 13.5% parte din totalul retributiilor primite in an ( sunt incluse perioadele de concediu medical, concediu de maternitate.


10 OBSERVATII:
1. VENITURILE PESTE €8.000 ANUAL TREBUIE DECLARATE LA AGENZIA DELL'ENTRATE. VA TREUI SA PLATITI IMPOZIT.

2. NU PLATESC IMPOZIT BADANTELE CARE AU UN VENIT SUB €8.000 ANUAL.

3. DACA ANGAJATORUL DVS ESTE UN PRIVAT, ADICA O PERSOANA FIZICA, ATUNCI IMPOZITELE TREBUIE SA LE PLATITI DVS PERSONAL!  IN CAZ CONTRAR, AGENZIA DELL'ENTRATE VA VOR TRIMITE NOTIFICARE DE PLATA PENTRU TOTI ANII ANTERIORI!

4. INCA DE LA INCEPUT, PREZENTATI-VA SI INSCRIETI-VA LA UN SINDACAT SAU PATRONAT. INCA DIN MOMENTUL PRIMIRII CONTRACTULUI DE MUNCA CERETI ASISTENTA UNUI AVOCAT SAU SPECIALIST. PENTRU EVENTUALELE PROBLEME LEGALE SE VA OCUPA UN AVOCAT NUMIT DE SINDACATUL INSUSI, CARE VA FI PLATIT DE ANGAJATORUL DVS, RESPECTIV CU 10% DIN SUMA CE AR TREBUI SA O PRIMITI IN CAZUL UNUI LITIGIU.
INSCRIEREA LA SINDACAT SAU PATRONAT COSTA MINIM €100,00 ANUAL. 

SAU 

ADRESATI-VA  DIRECT UNUI AVOCAT SI CONCORDATI CU ACESTA PROCENTUL CE II VA REVENI IN CAZUL UNUI LITIGIU CU ANGAJATORUL DIN CARE TREBUIE SA RECUPERATI SUME DE ANI.

5. ASIGURATI-VA DE LA INCEPUT CA IN CONTRACT SUNT PREVAZUTE TOATE GARANTIILE DVS, CA DREPTURILE SI OBLIGATIILE DVS  SUNT CLARE!

 DENUNTUL SAU "VERTENZA" UNUI CONTRACT DE MUNCA INCHEIAT NELEGAL SE VA FACE PRIN AVOCAT, RECUPERAREA DREPTURILOR DVS RETRIBUTIVE ESTE MAI DIFICILA SI NESIGURA CU CAT TIMPUL IN CARE ATI ACCEPTAT ACEST TRATAMENT ESTE MAI INDELUNG! 

6. NU TREBUIE SA SUPORTATI IN TACERE TRATAMENTUL UMILITOR SAU OFENSATOR AL ANGAJATORULUI ORI A FAMILIEI ANGAJATORULUI! ADRESATI-VA AVOCATULUI DVS SAU SINDACATULUI CHIAR SI IN CAZUL IN CARE SUNTETI DOAR STRESAT LA LOCUL DE MUNCA DE CATRE ANGAJATOR SAU ORICE ALTA PERSOANA. 

7. INTERESATI-VA SI PLATITI LA TIMP IMPOZITELE! DECLARATIA PE VENIT ESTE OBLIGATORIE IN CAUZL IN CARE PERCEPETI UN VENIT ANUAL PESTE €8.000.

8. NU ACCEPTATI SI NU CERETI CADOURI, BANI SAU ALTE   FAVORURI DE LA VARSTNIC! IN ITALIA, ACEASTA ESTE O INFRACTIUNE PENTRU CARE RISCATI NU DOAR LOCUL DE MUNCA CI SI LIBERTATEA!
"LA CIRCONVENZIONE DELL'INCAPACE" ESTE INFRACTIUNEA PREVAZUTA DE ARTICOLUL 643 DIN CODUL PENAL ITALIAN SI PRESUPUNE CA ATI PROFITAT CU INTENTIE DE STAREA PSIHICA INDOIELNICA A BATRANULUI, CARE POATE FI SAU NU DECLARAT PRIN LEGE INCAPABIL! 

9. NU LUCRATI "LA NEGRU", VETI PIERDE AJUTORUL DE SOMAJ SI ANII DE PENSIE. 
INTR-UN EVENTUAL PROCES IMPOTRIVA ANGAJATORULUI CARE V-A ANGAJAT FARA CONTRACT DE MUNCA, CONFORM LEGII, AVETI NEVOIE IN PRIMUL RAND DE MARTOR.

ORELE LUCRATE NU POT FI DEMONSTRATE DOAR PRIN SIMPLUL FAPT CA IN CONTRACTUL DE MUNCA ESTE SPECIFICATA CONVIVENTA IN CASA ANGAJATORULUI!

10. NU VA VETI PUTEA JUSTIFICA NICIODATA SUSTINAND CA NU CUNOASTETI LEGEA!

http://cristinagtutu.blogspot.ro/2013/11/drepturile-si-obligatiile-badantelor-in.html

9 comentarii:

Herondale567 spunea...

Care sunt drepturile unei badante care a lucrat 6 luni si apoi concediata??

Unknown spunea...

Are dreptul la somaj

Unknown spunea...

Care este suma zilnica cuvenita unei badante pentru alimente?
Care sunt sanctiunile aplicate angajatorului atunci cand ofera doar 150 de euro lunar pentru mancare si produse de curatenie pentru 2 persoane?(badanta si batrana)
Multumesc.

Unknown spunea...

Care este salariu unei badante fixa care angrijeste o batrana de 90 ani la pat si an carut cu demenza senila program de munca din 24ore se odihneste 4ore noaptea ???

Unknown spunea...

Care este salariu unei badante fixa care angrijeste o batrana de 90 ani la pat si an carut cu demenza senila program de munca din 24ore se odihneste 4ore noaptea ???

Unknown spunea...

Eu sant an proba de 3saptamani lucrez pentru o batrana an carut cu dementa senila are 90ani si locuiesc an casa ei .din 24 ore eu ma odihnesc Doar 4lucrez continuu care ar trebui sa fie salariu meu ????

Unknown spunea...

Eu sant an proba de 3saptamani lucrez pentru o batrana an carut cu dementa senila are 90ani si locuiesc an casa ei .din 24 ore eu ma odihnesc Doar 4lucrez continuu care ar trebui sa fie salariu meu ????

Pascal Vr spunea...

Am lucrat peste 7 ani intro familie cu contract in regula ,acum 4 luni am fost operata la inima ,nu lucrez .Am dreptu la concediu medical platit ?sau numai 15zile ?

Unknown spunea...

Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, finanțare de proiect etc ... Sau pur și simplu refuzați împrumutul de la o bancă sau instituție financiară din unul sau mai multe motive? Suntem soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi pentru companii și persoane fizice cu o dobândă scăzută și accesibilă a dobânzii de 2%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: elegantloanfirm@hotmail.com.