Radio Bunelu

Ce dieta urmeaza Chuck Norris si ce spune despre meniul din Nazareth

chuck
Chuck Norris este, intr-adevar, o legenda, insa energia si forma fizica de care da dovada nu sunt nici de departe un mit sau un scenariu de Hollywood. Vedeta duce o viata cumpatata, urmeaza un anumit regim alimentar si se antreneaza mai multe ore pe zi.
Aceleasi alimente ca in stilul mediteranean
De curând le-a marturisit fanilor ca se ghideaza dupa regimul alimentar pe care il urma Iisus, deoarece acesta i se pare cel mai potrivit nevoilor corpului. Mai mult, vedeta a explicat, pornind de la cartea medicului Don Colbert numita „Ce ar manca Iisus?”, de ce regimul pe care l-ar fi urmat Mantuitorul este unul deosebit de sanatos. Potrivit medicului, Iisus urma ceea ce astazi numim dieta mediteraneana.
Biblia vorbeste despre peste, miere si paine
Biblia ofera indicii despre obiceiurile alimentare ale lui Iisus in versete, cum ar fi Luca 24:42, din care aflam ca manca peste fiert si fagure de miere. In alte pasaje este descris cum consuma el peste si paine la hranirea multimilor.
Chuck Norris, urmand cartea doctorului Colbert, aminteste dietele pe care le tinea populatia care traia in Israel in urma cu peste 2.000 de ani. Nascut printre evrei, Iisus respecta probabil regulile alimentare prevazute in Vechiul Testament, care erau obligatorii. Se putea consuma peste cu solzi si aripioare, oaie, vita si capra. Alimentele interzise erau: crustaceele (crabi, homari, creveti), molustele (scoici si midii), somnul si porcul (in special pentru ca aceasta carne se altereaza mai repede decat altele, iar desertul nu era o zona propice conservarii alimentelor).
Multe fructe, branza si masline
O masa sanatoasa era compusa din paine (azimele nedospite), legume, ulei si fructe uscate sau proaspete. Un mic dejun usor este compus din paine integrala, masline si branza (de oaie sau capra) – acesta era luat la pachet si mancat la mijlocul diminetii.
Cinele erau mult mai bogate, continand tocana de legume (linte), paine (orz pentru cei saraci, grau pentru cei bogati), fructe, oua si branza. Pestele era servit in mod regulat (mai ales ca o gustare cu paine), dar carnea rosie era servita doar la ocazii speciale (probabil o data pe luna). Lacustele erau o delicatesa si se spunea ca aveau gust de pui.
Chuck Norris precizeaza ca i se par mai apropiate de creveti, la gust, numai ca evreii nu aveau de unde sa stie acest lucru, pentru ca le era interzis consumul de crustacee.
„Meniul” din Nazareth
Vedeta trece in revista si alimentele care, potrivit cercetatorilor, erau disponibile in urma cu peste 2.000 de ani in Nazaret: grane (grau, ovaz si sorg); leguminoase (linte, fasole si naut – erau prajite, uscate si folosite la supe, tocane si piureuri); legume (castraveti, ceapa, usturoi, praz); fructe (masline, smochine, struguri, pepene galben, rodii, curmale, produse secundare din fructe – ulei de masline, stafide, vin, smochine uscate, prajituri cu smochine, sirop, miere); fructe cu coaja (nuci, fistic, migdale); condimente (chimion, marar, scortisoara, menta, isop, nalba, cicoare, mustar, coriandru, sare); lapte si produse secundare din lapte (unt, leben – lapte covasit , iaurt, branza); carne si altele (oua, peste sarat, produse secundare din peste – saramura de peste, sos de peste , miel, carne de vita – probabil destul de rar , pasari – gaini, porumbei).
„Trebuie sa introducem ceea ce e bun pentru minte si suflet”
Avand in vedere valorile nutritionale ale produselor de mai sus, Chuck Norris il citeaza pe doctorul israelian Aaron Tabor, care a scos in evidenta urmatoarele beneficii ale mancarurilor si bauturilor pe care Iisus probabil le consuma:
Smochinele sunt surse excelente de fibre dietetice si potasiu, precum si de fitonutrienti antioxidanti cum ar fi antociani si carotenoide;
Mierea neprelucrata are fitonutrienti care lupta impotriva agentilor cauzatori de cancer si poate ajuta la echilibrarea zaharului si a colesterolului din sange. Carbohidratii din miere sunt o sursa de energie buna si imbunatatesc sanatatea tractului digestiv prin promovarea bacteriilor benefice;
Otetul poate echilibra glicemia si poate creste absorbtia de calciu din legume;
Pestele gras – cum ar fi pastravul, macroul, heringul si sardinele – este mare sursa de acizi grasi Omega 3, care au agenti antiinflamatori, ajuta la stabilirea unui nivel sanatos al lipidelor din sange, reduce tensiunea arteriala si riscul aparitiei bolilor de inima;
Rodia este un „superfruct”, deoarece este bogata in antioxidanti, si sprijina sanatatea inimii, sanatatea sanilor, sanatatea prostatei si pe cea a pielii. Nutritiv, o singura rodie ofera aproximativ 50% din fibrele si vitamina C necesare organismului nostru zi de zi;
Strugurii sunt o sursa bogata in fitonutrienti, inclusiv resveratrol, saponine si multi alti compusi antioxidanti;
Uleiul de masline contine compusi antiinflamatori si antioxidanti, precum si grasimi mononesaturate, care ajuta la sustinerea sanatatii inimii, prin reducerea nivelului de colesterol rau;
Carnea de miel este o sursa excelenta de proteine, vitaminele B3 si B12, seleniu, zinc, fosfor si fier;
Painea din cereale integrale este bogata in vitamine, minerale si fibre alimentare solubile.
Chuck Norris a amintit publicului sau ca perioada sarbatorilor crestine sunt bune prilejuri pentru a reflecta asupra sanatatii. „Dar trebuie sa ne amintim si sa avem grija ca in dietele noastre sa introducem si punctul de vedere holistic, sa ne gandim si la ceea ce e bun pentru minte si suflet. Chiar insusi Iisus a spus: «Omul nu trebuie sa traiasca doar cu paine, ci cu fiecare cuvant care iese din gura Domnului»”, a mai amintit Chuck Norris.
Biblia ofera indicii despre obiceiurile alimentare ale lui Iisus in versete, cum ar fi Luca 24:42, din care aflam ca manca peste fiert si fagure de miere.
http://afirmativ.com/

Niciun comentariu: