Radio Bunelu

Tensiuni în rândul minerilor din Valea Jiului


Angajaţii de la minele Paroşeni, Petrila şi Uricani sunt nemulţumiţi de incertitudinea care există în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale curente şi a ajutorului de încălzire, în condiţiile în care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are datorii de 47 de milioane de lei către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), din care fac parte cele trei exploatări de huilă
Preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, a declarat joi pentru AGERPRES că situaţia se poate detensiona în condiţiile în care CEH, beneficiarul cărbunelui extras de SNIMVJ, şi-ar achita restanţele de plată pentru huila ce a fost folosită în termocentralele Mintia şi Paroşeni. Acest lucru ar permite asigurarea fondului de salarii necesar pentru plata drepturilor băneşti ale minerilor.

„În rândurile salariaţilor de la SNIMVJ există o stare de nemulţumire din ce în ce mai mare. Dacă până acum vorbeam de nemulţumiri legate de diferenţele salariale ce existau între angajaţii SNIMVJ şi cei ai CEH, acum discutăm despre discriminarea cu care CEH plăteşte cărbunele livrat de SNIMVJ, comparativ cu cel din import, care se achită imediat. Nu avem certitudinea că SNIMVJ dispune de resursele financiare necesare pentru a achita drepturile salariale şi ajutoarele de încălzire în cursul acestei săptămâni”, a afirmat liderul Sindicatului „Huila”.

În ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire, acestea au fost stabilite prin contractul colectiv de muncă şi trebuiau plătite în urmă cu două săptămâni. Ulterior, minerii au fost anunţaţi că plata acestora se va face vineri, 27 februarie, valoarea acestora fiind de 200 de lei pentru fiecare angajat.

„Înţelegem situaţia grea în care se află Complexul Energetic Hunedoara, dar vreau să cred, în acelaşi timp, că nimeni nu-şi doreşte un conflict social artificial pentru a masca alte probleme de management defectuos la CEH. Nu cred că această companie nu ar avea atâtea încasări încât să nu poată plăti la timp măcar banii necesari pentru fondul de salarii şi stopajul la sursă, atât la CEH, cât şi la SNIMVJ, până la momentul în care programul de redresare, pe care îl propune noua conducere a CEH, va produce efecte pozitive”, a spus Laszlo Domokos.

El a declarat că este nevoie de un dialog constructiv de ambele părţi în încercarea de a se găsi soluţiile cele mai bune pentru „salvarea industriei energetice din judeţul Hunedoara” şi a locurilor de muncă, fără inducerea unor „tensiuni sociale artificiale”.

„Este momentul ca persoanele aflate în funcţii-cheie să gândească în folosul comunităţii, să lase deoparte interesele personale şi poliţele de plătit”, a conchis liderul sindical.

SNIMVJ reuneşte minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, cuprinse în programul de închideri până în anul 2018. În cadrul acestora lucrează circa 1.700 de salariaţi.
voceatransilvaniei.ro

Niciun comentariu: