Radio Bunelu

ION ILIESCU AR PUTEA FI URMĂRIT PENAL ÎN DOSARUL MINERIADEI DIN 1990

mineriada_3_or
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României,  ar putea fi urmărit penal în Dosarul Mineriadei din 1990. Acesta ar putea fi cercetat pentru propagandă de război, genocid, tratamente inumane şi complicitate la tortură, la cererea uneia dintre victimele Mineriadei.
Dosarul privind confirmarea redeschiderii urmăririi penale se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care urmează să se pronunţe în data de 23 februarie în această cauză. În acest dosar, a fost formulată o declaraţie de abţinere de către judecătprul de caz, însă a fost respinsă, aşa că în doar câteva zile vom şti dacă procurorii pot începe din nou anchetarea lui Ion Iliescu pentru evenimentele din 13 – 15 iunie 1990. Practic, Iliescu este acuzat că i-ar fi instigat pe mineri, pe care i-ar fi chemat la Bucureşti, iar venirea acestora în Capitală s-a soldat, conform datelor oficiale cu şase morţi şi sute de răniţi. De la evenimentele din iunie 1990, pe rolul Parchetului de pe lângă instanţa supremă au fost deschise mai multe dosare, fără însă a fi găsiţi vinovaţii pentru acele crime, cu atât mai mult cu cât procurorii au emis în repetate rânduri decizii de neîncepere a urmăririi penale pe numele unor persoane cercetateîn acest caz.
Pe fondul acestei nebuloase, într-o decizie din septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.
În cauza “Mocanu şi alţii împotriva României”, în care Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, CEDO a decis ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost ucis de un glonţ în timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru încălcarea articolului 2 – dreptul la viaţă – din Convenţia europeană a drepturilor omului, şi lui Marin Stoica, bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR, 15.000 de euro, pentru încălcarea articolului 3 – interzicerea torturii – din Convenţie.
http://www.avantulliber.ro/

Niciun comentariu: