Seamana cu o lamaie portocalie, alungita usor ca o tartacuta, cu coaja tepoasa, dar moale, si este studiat in ultima vreme de cercetatori din toata lumea. Din primele descoperiri si-a capatat deja renumele de fructul din Rai sau superfructul Gâc!
Pentru ca are un sezon de recoltare relativ scurt, cu varfuri în decembrie si in ianuarie, Gâc este, de obicei, servit la ocazii festive precum Anul Nou vietnamez, dar si la nunti. De curand, sucul din aceste fructe este comercializat si în afara Asiei, ca o sursa importanta de fitonutrienti, si poate fi administrat chiar si bebelusilor.
Semintele cresc acuitatea vizuala
La coacere, fructul devine portocaliu inchis la exterior si rosu in interior. In mod traditional a fost folosit doar ca aliment, dar mai tarziu a fost inclus in medicina naturista si nutritionala locala, in diverse suplimente. In Vietnam se spune ca membranele semintelor ajuta la ameliorarea uscaciunii ochilor, dar si la sporirea calitatilor vizuale. Aceste proprietati se datoreaza vitaminei A care se gaseste in fruct, fiind binecunoscuta de oftalmologi ca un puternic antioxidant, care ajuta ochii sa tină la distanta virusii si bacteriile. Este deja dovedita puterea de vindecare a sucului obtinut din fructul Gâc in numeroase afectiuni oculare printre care conjunctivita, cataracta si alte tulburari de vedere.
Contine betacaroten de zece ori mai mult decat morcovul
La fel ca alte vegetale de culoare portocalie, si fructele de Gâc contin cantitati importante de provitamina A sau betacaroten. Cercetarile au aratat ca acesta se asimileaza mult mai repede decat aceeasi substanta provenita din alte alimente. Pentru a sustine aceasta descoperire, un grup de copii a fost hranit cu o farfurie cu orez care continea si suc de Gâc. In urma testelor a iesit la iveala ca micutii aveau un nivel mai ridicat de betacaroten in sange decat cei care au consumat acelasi element din alte surse. Proprietatea de absorbtie rapida a provitaminei A este data si de continutul bogat de vitamina E ce faciliteaza absorbtia de substante nutritive liposolubile precum carotenoidele.
Previne Alzheimer
Previne Alzheimer
Informatia vine tot de la cercetatori, care declara ca superfructul Gâc contine de pana la 70 de ori mai mult licopen decat rosiile. Substanta este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor, este de culoare rosie si are efecte antitumorale in cancerul la prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani, precum si in cel de piele, ovarian, cervical, uterin si intestinal. In acelasi timp reduce riscul de ateroscleroza si infarct miocardic cu pana la 30 de procente. In plus, licopenul incetineste procesul de imbatranire, iar oamenii de stiinta il considera un bun candidat pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer.
Folosit in medicina traditionala din Asia
Folosit in medicina traditionala din Asia de sute de ani, extractul din fructele de Gâc face minuni pentru cresterea si dezvoltarea celor mici, deoarece contine vitaminele A, E, D şi C si poate fi administrat inclusiv bebelusilor care au depasit varsta de 7 luni. Se recomanda, de asemenea, si mamicilor in devenire, pentru a evita administrarea de vitamine sintetice in perioada sarcinii. Si varstnicilor le este de folos, mai ales dacă sufera de cataracta sau au ochii obositi sau iritati, boli de ficat, deficit imunitar, colesterol mare, afectiuni cardiovasculare si alte boli ale batranetii.
Reduce durerile de cap
Unic printre alte fructe, Gâcul contine o cantitate mare de acizi grasi care atrag si dizolva antioxidantii, facandu-i mai usor de absorbit in corp. O molecula de betacaroten este capabila sa neutralizeze pana la 20 de radicali liberi inainte de a fi distrusa, prin urmare un nivel ridicat de betacaroten inseamna chiar protectia antioxidantilor cu functii mai importante, cum ar fi vitamina E. Cine doreste sa isi mentina energia, vitalitatea, tineretea si imunitatea in fata bolilor ar trebui sa-l consume de doua ori pe saptamana. Protectia in fata bolilor se datoreaza continutului ridicat de vitamina C, care la randul ei neutralizeaza radicalii liberi si ajuta la absorbtia fierului, continut, de asemenea, de fructul Raiului. In plus, consumul sau faciliteaza vindecarea, protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV, stabilizeaza presiunea arteriala, faciliteaza functionarea corecta a metabolismului, reduce durerile de cap si are un efect benefic asupra sanatatii sexuale.
Chiar daca este greu de gasit in stare proaspata, se comercializeaza si la noi sub forma de supliment alimentar, in capsule moi, dar si sub forma de suc.
Pe site-ul unei cunoscute televiziuni de la noi a aparut informatia conform careia castravetele amar, este o specie inrudita cu fructul Gâc. Proprietatile sale sunt de-a dreptul fabuloase si i-au facut pe oamenii de stiinta sa afirme ca sunt foarte rar intalnite impreuna, in stare naturala, in alte legume sau fructe. In compozitia sa au fost depistate varietati impresionante de vitamine si minerale cum ar fi B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A si minerale precum calciul, magneziul, potasiul, sodiul, fierul si zincul. Continutul de grasimi este foarte mic, dar se gasesc in schimb fibre alimentare si carbohidrati care il fac esential in digestie. Denumit si insulina naturala, este ideal pentru diabetici, deoarece are proprietatea de a echilibra nivelul zaharului din sange. In prezent, este studiata utilitatea castravetelui amar in terapiile anti-HIV/SIDA, caci acest aliment intareste simtitor sistemul imunitar in fata atacului virusilor si al bacteriilor. In Romania este cultivat de la sfarsitul anilor ’80, si, pana acum, in compozitia lui s-au gasit 17 aminoacizi identici cu cei 18 existenti in insulina naturala bovina.
Conform Departamentului pentru agricultura al SUA, Gâc contine de 40 de ori mai multa zeaxantina (substanta puternic antioxidanta) decat porumbul.
Sursa: obiectiv.info
Read more: http://afirmativ.com/2014/08/31/planta-numita-fructul-din-rai-aur-pentru-sanatate/#ixzz3RVkFpLJd
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu