Radio Bunelu

PROBLEME LEGATE DE AVORT – Viorel Udriste

“Pe tot cuprinsul Bibliei nu exista nici o sugestie ca avortul ar fi o alternativa pentru femeile insarcinate; intr-adevar, avortul este atat de strain perspectivei biblice incat nici nu este mentionat.” – Philip Hughes
Scriptura afirma foarte clar ca a lua viata cuiva este un lucru rau. Faptul ca un copil nenascut, chiar si in fazele initiale ale dezvoltarii sale are caracteristici umane distincte, a fost demonstrat prin faptul ca fatul poate simti durerea. Problemele etice si morale pe care le implica aceasta procedura au fost de nenumarate ori ridicate de femei care au suferit traume psihologice si spirituale in urma acestei experiente. Scriptura afirma ca Dumnezeu priveste fatul nenascut ca pe lucrarea mainilor Sale si au existat situatii cand El a inzestrat astfel de copii cu binecuvantari spirituale inainte ca ei sa vina pe lume. Psalmistul David adreseaza Creatorului Sau aceste cuvinte: 
“Tu mi-ai intocmit rinichii. Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele. Trupul meu nu era ascuns de Tine cand am fost facut intr-un loc tainic, tesut in chip ciudat ca in adancimile pamantului. Cand nu eram decat un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau”. (Ps. 139)
Profetul Ieremia reproduce mesajul lui Dumnezeu in aceste cuvinte: “Mai inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte si te facusem proroc al neamurilor”. Se poate spune despre cei nenascuti ca sunt cunoscuti in mod intim si personal de Dumnezeu, asa cum cunoaste El orice alta persoana. 
Apoi exista acea scena extraordinara din Luca 1:41 in care Maria o saluta pe Elisabeta, care era in a sasea luna a sarcinii sale: “Cum a auzit Elisabeta urarea Mariei, i-a saltat pruncul in pantece si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant.” Desigur, despre Ioan Botezatorul, copilul din pantecele Elisabetei, se profetise deja ca “se va umple de Duhul Sfant inca din pantecele mamei sale.”
Din perspectiva spiritualititii penticostale, avortul se poate considera ca fiind o crima, deci suntem categoric impotriva avortului, copiii nenascuti sunt deplin umani si de aceea trebuie sa le aparam viata !
Copilul nenascut este o persoana distincta si un suflet viu ! Cei nenascuti sunt creati de Dumnezeu asa cum El i-a creat pe Adam si Eva dupa chipul Sau, acestia poseda chiar si caracteristici personale, cum ar fi: pacatul si bucuria, care apartin in exclusivitate oamenilor. Copiii nenascuti inca, sunt chemati de catre Dumnezeu din pantecele mamei lor: “…pentru ca acest copil va fi inchinat lui Dumnezeu din pantecele mamei lui….Tu vei ramanea insarcinata si vei naste un fiu…pentru ca acest copil va fi incredintat lui Dumnezeu din pantecele maicii lui, pana in ziua mortii lui” – Jud. 13:5,7; Dar cand Dumnezeu care m-a pus deoparte din pantecele maicii mele si m-a chemat prin harul Sau….” Gal. 1:15 ; “Domnul M-a chemat din sanul mamei si M-a numit de la iesirea din pantecele mamei. M-a intocmit din pantecele mamei ca sa fiu Robul Lui” – Isaia 49:1,5 ; 
—Argumente stiintifice in favoarea umanitatii celui nenascut—
Stiinta moderna a deschis o fereastra in uter. Ca rezultat, dovada ca viata umana incepe chiar in momentul conceptiei sau fertilizarii este acum mai clara decat oricand. Este de fapt dovedit genetic ca un ovul uman fertilizat este suta la suta uman. Chiar din momentul fertilizarii, toata informatia genetica este prezenta. Toate caracteristicile fizice ale individului sunt continute in codul genetic prezent la conceptie. La fel sexul copilului este determinat in momentul conceptiei.
DIN MOMENTUL CONCEPTIEI SI PANA LA MOARTE NU SE MAI ADAUGA NICI O INFORMATIE GENETICA NOUA. TOT CEEA CE SE ADAUGA IN PERIOADA DINTRE CONCEPTIE SI MOARTE ESTE HRANA, APA SI OXIGENUL !
Cu toate acestea atitudinea in societate fata de acest subiect delicat este variata. Cateva date statistice desigur nu foarte exacte arata ca anual in lume se fac intre 40-50 milioane de avorturi , cu 13 mil. de avorturi in China, cu 3-4 milioane e avorturi in Rusia si lista continua…. In ceea ce priveste Romania ocupa acum cativa ani locul 3 in Europa dupa Mrea Britanie si Rusia in ceea ce priveste avortul.
Dezbaterile asupra avortului indreapta atentia asupra sacralitatii vietii umane. Atat Scriptura cat si stiinta sprijina opinia ca viata umana a individului incepe in momentul conceptiei si atat revelatia speciala cat si cea generala declara ca este gresit sa omori o viata umana nevinovata. Mai mult, aceleasi argumente folosite pentru a justifica avortul, pot fi folosite pentru a justifia infanticidul (avortul post-natal) si eutanasia (moartea provocata). Toate aceste motive violeaza sacralitatea vietii umane. Solutia etica a acestei probleme de o importanta majora in societatea de astazi, este ca Biserica, in general, sa-si asume asume responsabilitatea pentru declinul spiritual al societatii care a dus la aceasta situatie tragica. Pe langa datoria de a se pregati in permanenta pentru lupta spirituala, Biserica trebuie sa manifeste o dragoste statornica, in concordanta cu standardul de comportament al lui Dumnezeu, indiferent de circumstante.
Bibliografie – GEISLER, NORMAN L., Christian ethics
http://rodiagnusdei.wordpress.com/

Niciun comentariu: