Radio Bunelu

Ce se întâmplă dacă nu ai CAUCIUC de IARNĂ pe roata de rezervă

anvelope iarnă
“Legea cauciucurilor de iarnă prevede ca inclusiv roata de rezervă a unei maşini să fie dotată corespunzător anotimpului rece”, a declarat Crivăţ Ştefan, seful Poliţiei Rutiere Prahova, pentru RomaniaTV.net.
Pe de altă parte, Lucian Diniţă, comisar-şef în cadrul poliţiei rutiere, a spus pentru RomaniaTV.net că agenţii de circulaţie nu vor controla şoferii la roata de rezervă. “Dacă pe unul dintre cauciucurile cu care maşina circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei nu scrie “winter” şoferul maşinii va fi amendat conform legii. Roata de rezervă nu se controlează în portbagaj”, a precizat Lucian Diniţă.
Cum pentru cei mai mulţi şoferi dotarea maşinii de iarnă, din punct de vedere al cauciucurilor, înseamnă doar cumpărarea a patru anvelope, aceştia riscă oricând să fie amendaţi. Asta presupune să aibă parte de două ghinioane consecutive, chiar trei. Prima dată trebuie să facă pană, astfel încât să înlocuiască cauciucul de iarnă cu roata de rezervă de vară, al doilea să fie oprit de un echipaj de poliţie şi verificat şi nu în ultimul rând, ar trebui ca agentul de la rutieră să fie unul rău, care să nu înţeleagă situaţia.
“Eu unul nu aş sancţiona un astfel de şofer, care este surprins într-o astfel de situaţie, adică să fi făcut pană şi să schimbe cauciucul cu unul neconform până la prima vulcanizare, cu toate că legea prevede ca toate patru cauciucurile să fie de iarnă. Amenda pentru un singur cauciuc neconform va fi una normală, între 800 şi 1800 de lei”, a mai spus comisarul-şef Crivăţ Ştefan.
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite de zăpadă sau de polei, neexistând o dată calendaristică a intrării în vigoare.
C.Zamfir, AMPress

Niciun comentariu: