Radio Bunelu

Zece lucruri despre programul “Prima Mașină"

Creditul pentru "Prima Masina" va avea o dobanda de 6% pe an
Câte 20.000 de români ar putea să-și cumpere anual un autoturism nou, prin programul guvernamental „Prima Mașină”, care va fi lansat la 1 noiembrie.
  
Deși se adresează în special tinerilor între 18 și 35 de ani care nu au avut niciodată o mașină pe numele lor, autoritățile au anunțat că vor putea aplica și persoane peste această vârstă, numai că tinerii vor avea prioritate la finanțare. 

Programul este valabil doar pentru achiziția unui autoturism nou, astfel că pentru “Prima Mașină” nu se va putea folosi un tichet din programul “Rabla”.

De asemenea, mașina cumpărată prin acest program trebuie să aibă un preț de maximul 50.000 de lei plus TVA,  la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an. Limita impusă este justificată de faptul că este vorba despre un împrumut adresat celor cu venituri medii.

Garanţia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa fiind reprezentată de autoturismul achiziţionat.

Avansul minim pe care cumpărătorul va trebui să-l plătească la accesarea creditului va fi cuprins între 5% şi 10% din valoarea sumei împrumutate.

În ceea ce privește dobânda,  costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%, ceea ce înseamnă că împrumutatul va plăti o dobândă de 6%, pe o durata maximă de creditate de șapte ani. 

Astfel, dacă banca va acorda un împrumut maxim de 62.000 de lei, plus polița CASCO pentru primul an, rata lunară pentru un credit pe șapte ani va fi de 900 de lei, cu un avans cuprins între 5 și 10%. 

Dincolo de avantajele pentru cumpărător, autoritățile își propun să încurajeze achiziţia de maşini noi, mai puţin poluante, şi să stimuleze producţia locală de autoturisme.

“Nu vreau să apară acest conflict între producătorii locali și importatori. Evident, nu putem să facem nici un fel de discriminare, dar nici nu pot să îmi ascund preferința pentru producătorii naționali, o preferință pe care mi-o manifest inclusiv utilizând eu însumi o mașină fabricată în România. Pentru că asta înseamnă forță de muncă în România, asta înseamnă că nu doar compania producătoare, ci toate celelalte firme și companii pe orizontală vor avea de câștigat și asta înseamnă o posibilitate de dezvoltare a industriei în România, pe care o stimulăm prin toate mijloacele pe care Uniunea Europeană ni le permite. Așa încât astea sunt efectele urmărite: să avem acces la credit pentru tineri, să avem mașini cât mai puțin poluante, pentru că mașinile noi, inevitabil, respectă standarde de poluare mult mai ridicate și, în al treilea rând, să sperăm că stimulăm, în continuare, producția internă - evident, fără a o discrimina, într-un mod nepermis de legislația europeană, pe cea din restul Uniunii Europene”, după cum a afirmat luni, premierul Victor Ponta. 

El a precizat că că nu va exista posibilitatea ca cei care vor maşini mai scumpe să beneficieze de program, iar la suma maximă garantată de stat, respectiv 50.000 plus TVA, să fie adăugată o diferenţă, în funcţie de costul maşinii dorite.

https://ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu: