Catina este unul dintre cele mai sanatoase fructe de toamna. Proprietatile sale sunt de necontestat. Fructul este bogat in vitamina C (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat cictricele), precum si alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de catina, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli. Iata cateva dintre cele mai bune si mai simple retete pe baza de catina:
1. Catina cu miere pentru stimularea sistemului imunitar al organismului
Foloseste o parte de miere si trei parti de fructe de catina. Dupa ce se spala fructele, se zdrobesc usor si se pun intr-un borcan, in proportie de ¾ catina si ¼ miere. Borcanul, inchis ermetic se pastreaza la frigider. Dupa o saptamana, din acest amestec cu o aroma si cu un gust extrem de placut se ia una sau doua lingurite in fiecare dimineata, inainte de masa, timp de cel putin o luna de zile.
Beneficiile nestiute ale uleiului de catina
Beneficiile nestiute ale uleiului de catina
2. Ceaiul din fructe de catina uscate
Fructele de catina uscata se spala si se zdrobesc. Peste o lingurita sau doua, dupa preferinte, se adauga 250 ml de apa clocotita. Infuzia se acopera aproximativ 20 de minute. Acesta este un ceai cu proprietati tonifiante si vitaminizante in timpul sezonului rece.
Catina - un foarte bun medicament
Catina - un foarte bun medicament
3. Tinctura preparata din scoarta de catina
Aceasta tinctura se prepara prin macerarea scoartei cojite de pe ramificatiile plantei. Aceasta se macereaza in alcool de 60-70 de grade timp de 14 zile. Se recomanda administrarea zilnica a 30 de picaturi de trei ori pe zi.
Iata cat de sanatos este sa tii o cura de catina
Iata cat de sanatos este sa tii o cura de catina
http://sanatate.bzi.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu