Radio Bunelu

CRESTINUL SI POLITICA - DE CRISTI SOIMARU

cristi soimaru
Anul 2014 se prefigurează a fi un an politic important pentru țara noastră. În 25 mai vor avea loc alegeri europarlamentare, iar pentru ultima lună a anului se anunță alegerea unui nou președinte, eveniment important pentru conducerea și administrarea României. E posibil ca în acest an să se adopte și o revizuire a Constituției – legea fundamentală a țării.
Cum ar trebui să se relaționeze credincioșii (ucenicii Domnului Isus) la acest an politic? Unii ar putea da un raspuns scurt și cuprinzător: “Creștinii nu trebuie să se amestece în politică!”, iar alții, mai pragmatici din fire, ar putea răspunde într-un mod diferit: “Păi, să vedem care sunt ofertele și ce avantaje putem negocia pentru comunitățile noastre”. Înteleg astfel de abordări, dar consider că există și un cadru mai larg pe care trebuie să-l avem în vedere.
În primul rând trebuie să clarificăm ce înțelegem prin cuvântul “politică”. Dacă prin acest cuvânt ne referim la clișeele obișnuite legate de minciună, promisiuni goale, trădări, orgolii și manipulare, atunci e corect să afirmăm că ucenicii Domnului Isus nu ar trebui să se amestece în “politică” sau dacă o fac să o facă de la “distanță” ca să nu se “mânjească”. Insă nici definiția corectă și nici originea cuvântului nu ne îndreaptă spre astfel de înțeles al politicii. Cuvântul izvorăște din cuvântul grecesc „polis” care desemna un oraș, o cetate ce era condusă de cetățeni prin intermediul unui sistem de organizare, de participare și de atingere a unor obiective comune. Se pare că ne-am cam îndepărtat de sensul original, dar poate nu e prea târziu să-l redescoperim.
Are Biblia ceva de spus în această privință? Cu siguranța că da și as vrea, în aceste rânduri, să abordez câteva din aceste texte și contexte:
Adeseori noi cităm spre aducere aminte și încurajare textul din Ieremia 29:11: “Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde.” Această promisiune făcută de Domnul poporului Său în circumstanțe dificile (robia Babiloniană) răsună peste vremuri. Dar poate ar trebui să ne amintim mai des și mesajul versetului 7 din același capitol din cartea profetului Ieremia: “Urmăriți binele cetății în care v-am dus în robie și rugați-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei!”
Mă număr printre acei cititori ai Bibliei care consideră că învățatura si principiul din acest verset nu au aplicație doar pentru evreii contemporani cu Ieremia, ci și pentru copii Domnului de peste veacuri care deși sunt “străini și călători” în această lume sunt și “sare și lumină”, ca ambasadori împuterniciți ai Împărației (2 Corinteni 5:20) și purtători ai Luminii și Prezenței divine (1 Petru 2:9-20, Matei 5:13-16).
Avem deci chemarea (1) să ne rugam pentru cetate (oraș, țară), dar și (2) să “urmărim” binele ei.
În cartea 1 Timotei cap. 2 găsim acest îndemn transmis prin Pavel: “Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii , pentru împărați și pentru toți cei ce sunt înălțați în dregătorii, ca să putem duce astfel o viață pașnică și liniștită cu toată evlavia și cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun și bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru.”
“Înainte de toate”, Cuvântul ne învață să ne rugăm pentru oameni, inclusiv pentru “împărați și pentru cei înălțați în dregătorii”, adică pentru cei “cu autoritate”. În contextul nostru aceasta ar include astfel de persoane: președinte, prim-mistru, ministru, senatori, deputați, primari, consilieri, directori de instituții centrale și locale, dar și directorii, patronii și liderii din mediul privat. Chemarea și responsabilitatea trebuie să se manifeste indiferent de preferințele și gândurile personale față de oamenii care ocupă vremelnic aceste poziții de influență.
În contextul anului pe care tocmai l-am început mă întreb ce consecințe ar exista, în lumea spirituală și înconjurătoare, dacă mai mulți credincioși români, din diferitele nuanțe denominaționale, ar veni înaintea Domnului cu astfel de “rugăciuni, cereri, mijlociri și mulțumiri” pentru toți cei aflați în poziții de autoritate.
O propunere specifică ar fi ca din chiar prima lună a acestui an - la a cărui final se alege un nou președinte - să mijlcocim înaintea Domnului ca El să ridice un om potrivit pentru cea mai înaltă poziție de răspundere și decizie din statul român. Fie ca Dumnezeu să ridice un om cu frică și credință de El, un om capabil și cu un caracter bun, un om care să iubească cinstea, adevărul și dreptatea. Dumnezeu poate face ceea ce uman pare imposibil de realizat.
E momentul potrivit să ne amintim și de cateva din pildele din cartea înteleptului Solomon care vorbesc despre viața cetății și a țării:
  • “Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului pe care îl îndreaptă încotro vrea.” (Proverbe 21:1)
  • “Cetatea se înalță prin binecuvântarea oamenilor fără prihană, dar este surpată prin gura celor răi.” (Proverbe 11:11)
  • “Un împărat întăreste țara prin dreptate, dar cine ia mită o nimicește.” (Proverbe 29:4)
  • “Cei ușuratici aprind focul în cetate, dar întelepții potolesc mânia.” (Proverbe 29:8)
Cât de adevărate și relevante sunt aceste versete pentru contextul politic, administrativ, educațional, medical și din mass-media de la noi din țară?!
Să ne ajute Dumnezeu să fim oameni întelepți care binecuvântează, înalță și întăresc țara prin cuvintele, declarațiile și rugăciunile rostite prin credintă. Fiecare credincios, familie și biserică, dar și organizațiile și mass-media creștine (cum e și televiziunea Alfa Omega TV) au un rol aparte în binecuvântarea țării.
Să nu uităm însă că Biblia – pe lângă rugăciune – ne învață și să “urmărim binele cetății”, iar asta are de-a face cu atitudinile și comportamentele noastre fată de viața cetățenească, socială și politică a localităților și țării în care Dumnezeu ne-a așezat.
Cum putem – la nivel practic – “să urmărim binele cetății”? În primul rând, împlinind în viața de zi cu zi porunca Mântuitorului de “a ne iubi aproapele ca pe noi înșine” (Matei 22:39) și de „a ne uita și la folosoasele/interesele altora și nu doar la ale noastre” (Filipeni 2:4). Dumnezeu ne dă zilnic ocazii și posibilități de a ne raporta în acest mod la semenii noștri (concetățeni).
Pe lângă aceste aspecte general valabile există unele aspecte specifice prin care putem “urmări binele cetății” din punct de vedere politic. Îngăduiți-mi să vă prezint câteva:
Credincioșii care se călăuzesc după Cuvăntul Domnului și îndemnurile Duhului nu ar trebui să caute să afle doar ce promit candidații sau felul în care își critică contracandidații, ci prin analiza faptelor, atitudinilor și cuvintelor lor să discearnă experiența și credibilitatea planurilor lor. E drept că adeseori cetățenii sunt puși în fața alegerii “între două rele”, dar prin rugăciuni serioase și acțiuni întelepte și oferta politică va fi mai bună.
Rolul europarlamentarilor români (31 in 2014) poate părea confuz și fără legătură cu viața noastră zilnică. Dar acești reprezentanți ai României nu sunt trimiși la Bruxelles doar ca să se lupte pentru fonduri de coeziune și subvenții agricole mai mari pentru țara noastră, ci și pentru a vota și susține reglementări, legi și directive europene corecte, care să nu contrazică valorile creștine ce trebuie promovate mai presus de “corectitudinea politică”. De aceea e important să aflăm care sunt valorile, convingerile, poziționările și acțiunile acelora care se vor afla în fruntea listelor de candidați ce ne vor fi propuși de partide.
Sper că vom fi învățat ceva din situația de la alegerile europarlamentare precedente când mulți evanghelici români au fost convinși să voteze lista unui anumit partid în speranța iluzorie că așa vom trimite și pe unul “de-al nostru” în Parlamentul European. De fapt candidatul respectiv nu era pe un loc eligibil, ci avea mai degrabă rolul de “momeală” pentru unii credincioși (neo)protestanți români. Mi-am adus aminte de această “capcană” din 2009 acum câteva săptămâni când, la un vot important din parlamentul european, o parte din europarlamentarii români - ce au ajuns acolo și prin votul multor credincioși români – au votat pentru sustinerea “dreptului” la avort.
Raportat la viața publică și politică este bine să ne amintim și de povața Mântuitorului care ne spune să fim “fără răutate ca porumbeii și înțelepți ca șerpii” în mijlocul oamenilor cu care avem de-a face.
Este convingerea și rugăciunea mea că, pe măsură ce mai mulți credincioși români cresc în ascultarea și împlinirea acestor porunci și principii biblice, și viața social-politică a țării va fi mai bună, ca astfel “să putem duce o viața pașnică și liniștită, cu toată evlavia și cu toată cinstea.”
Dumnezeu nu face greșeli. Faptul că suntem cetățeni români nu este un accident. El nu vrea ca noi doar să supraviețuim, ci să viețuiem pașnic și liniștit. Să fim o binecuvântare. Să răspândim “Lumina și Sarea” astfel încât oameni să-L slăvească pe Dumnezeu, să vină la cunoștința adevărului și să fie mântuiți.
Dumnezeu să vă binecuvânteze! El să binecuvânteze prin rugăciunile, vorbele și faptele noastre – România!


Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/spiritual/romania-puls-spiritual/2787-crestinul-si-politica-de-cristi-soimaru#ixzz3G0o5uLU6

Niciun comentariu: