Radio Bunelu

Prima zăpadă s-a așternut în Parâng la 1.700 de metri

Prima ninsoare din această toamnă s-a așternut și în județul Hunedoara. Precipitațiile mixte (lapoviță și ninsoare) s-au accentuat în zona munților Parâng și în masivul Retezat, formând un strat de zăpadă pe creste.
În cursul zilei de marți, temperaturile au scăzut sub zero grade în munții Parâng, iar previziunile meteorologilor s-au adeverit. Prima zăpadă de toamnă s-a așternut la  1.700 de metri în Parâng.
„De la cota de 1.700  în sus a nins, nu știm ce dimensiune are stratul de zăpadă, pentru că s-a albit puțin pământul. Nu știm dacă se va așeza pentru că este cald încă pământul. A fost un fel de lapoviță circa 2-3 ore, iar temperaturile au scăzut sub zero grade”, a declarat, pentru GDD, Dumitru Bârlida, șef serviciu Salvamont Parâng.
Potrivit salvamontiștilor hunedoreni, masivul Parâng nu este singura zonă montană din lanțul Carpaților Meridionali unde a nins.  Un strat subțire de nea s-a așternut și în munții Retezat la cota 2.000 de metri.
„A fulguit ușor în zona munților Retezat la cota 2.000 de metri. Cred că nu va persista această primă zăpadă. Este normal pentru această perioadă să fie așa, pentru că temperaturile în zona noastră sunt destul de scăzute. Prima zăpadă de anul trecut a fost mai târziu, dacă îmi amintesc bine prin luna octombrie, însă atunci a nins mai puternic și pe la cota 1.000 -1.200 metri”, a declarat, pentru GDD, Ovidiu Bodean, șef Serviciu Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii hunedoreni mai spun că toate traseele montane sunt practicabile în acest moment, dar îi avertizează pe turiști să se echipeze corespunzător traseelor și temperaturilor de afară.
Potrivit salvamontiștilor, există posibilitatea să ningă și în următoarele ore, dar și în  noaptea dinstr marți spre miercuri, având în vedere temperaturile scăzute.
Iulia BĂLUȘĂ
http://gazetadedimineata.ro/

Niciun comentariu: