Radio Bunelu

Adio, Doamnă Neagră! Ascensiunea și declinul Nokia

Adio, Doamnă Neagră! Ascensiunea și declinul Nokia
Din iarnă, brandul Nokia va dispărea de pe telefoanele mobile. Deși parte a companiei va mai exista în Finlanda, divizia de telefoane se transformă în Lumia, sub domnia Microsoft. E sfârșitul unei ere și un final greu de anticipat cu un deceniu în urmă. E timpul să zicem adio Doamnei în Negru.

Începuturile

Istoria Nokia începe în 1865 în sud-vestul Finlandei, unde inginerul minier Fredrik Idestam a fondat o moară de cherestea. Șase ani mai târziu, afacerile au mers bine pentru Fredrik și a deschis o a doua moară, pe râul Nokiavirta. Nokia era un sat din apropiere, care vreme de 700 de ani a fost pe drumul comerțului cu blană din Rusia. Cuvântul înseamnă “Cea neagră” în finlandeză. Vreme de mulți ani, compania Nokia Ab. s-a ocupat de comerțul cu lemne. Nimeni nu bănuia că Doamna Neagră stătea în umbră, așteptând începuturile erei tehnologice pentru a se lansa în cucerirea lumii. În 1967 s-a format corporația Nokia, ca urmare a unirii dintre firma lui idestam, Rubber Works (producător de cauciucuri și cizme de cauciuc), Finnish Cable Works (producea telefoane și cabluri de telefon).Nokia Corporation producea cauciuc, cabluri, cherestea, electronice și surse de energie. Fredrik Idestam

Era radiocomunicațiilor

În 1982 Nokia a introdus prima rețea de telefon digitală în Europa și tot atunci a lansat primul telefon mobil pentur mașină, pentru Nordic Mobile Telephone. În 1987, Europa a adoptat standardul GSM pentru comunicațiilr mobile, iar toți producătorii au încercat să producă terminale cât de cât portabile pentru utilizatori. 1 iulie 1991. Cortina de Fier a căzut în Europa. Odată cu ea a căzut și cortina telecomunicațiilor. Astăzi, GSM înseamnă totul. 4,4 miliarde de abonați în toată lumea pe 838 de rețele în 234 de țări. Un abonament se face la fiecare 12 secunde. Pe 1 iulie 1991, Harri Holkeri, prim-ministrul Finlandei, a făcut primul apel GSM de pe un telefon Nokia de mașină. Prima rețea GSM a fost construită de Telenokia și Siemens, astăzi Nokia Siemens Networks, pentru operatorul finlandez Radiolinja, acum sub numele de Elisa. “Niciunul dintre noi nu-și imagina impactul pe care urma să-l aibă GSM-ul asupra vieții a miliarde de oamen”, spune Timo Ali-Vehmas, vicepreședintele corporației. A mai trecut un an, iar Nokia a reușit să scoată pe piață primul telefon GSM mobil - Nokia 1011. Cifrele arată data lansării - 10 noiembrie. Avea un display monocrom LCD și o antenă. Funcționa pe rețeaua de 900 de Mhz și costa 1.278 de euro în banii de astăzi. A fost pe piață timp de doi ani, până la introducerea Nokia 2110.

Era Nokia

Ca în poveștile de succes, acesta e momentul în care Nokia acoperă lumea cu dominația ei. Doamna Neagră din Finlanda avea să cucerească inimile și buzunarele utilizatorilor din întreaga lume. Telefoanele mobile au devenit un bun de larg consum, din ce în ce mai multe țări au introdus rețelele mobile GSM. Era o perioadă când lupta se dădea cu Motorola, Ericsson, Bosch sau Mitsubishi. Telefoanele finlandeze au intrat în cultura universală. Nokia Tune, tonul de apel pe care-l știm cu toții a împlinit 20 de ani pe 7 aprilie 2014. A fost introdus odată cu Nokia 2100 și toată lumea îl ține minte, ba chiar au fost ținute și concerte pornind de la acesta. Nokia Tune se numeşte Grande Valse şi e o compoziţie a lui Frederic Chopin, iar varianta folosită de Nokia îi este atribuită lui Francisco Tarrega, un chitarist şi compozitor din Spania. Thomas Dolby este unul din coinventatorii sintetizatorului de tonuri din Nokia şi a povestit pentru BBC cum a luat naştere acest sunet de apel. “Într-o zi un om de la marketing şi-a băgat capul în studio şi a auzit o melodie. A întrebat dacă am putea să cântăm ceva şi a decis că sunt foarte bune. Au intrat avocaţii pe fir şi au spus că nu putem să punem tonul de apel decât dacă a fost compus de către un compozitor mort de mai bine de 75 de ani. Aşa am aflat că putem şi am pus piesa pe Nokia 2110”, a spus Dolby. Nokia 2110 e un telefon lansat de finlandezi în 1994 şi a fost primul care a avut Nokia Tune. Avea funcţii simple - SMS şi o listă de apeluri - ultimele 10 mai exact. A fost primul model din lume care putea să trimită SMS-uri şi era mult mai mic decât altele la aceleaşi preţ. Nokia a vândut 20 de milioane de unități. În 1997, compania a lansat Communicator, care era mult înaintea timpului său. În 2002, Nokia lansa modelul 6650, primul cu o conexiune 3G. Era un feature phone simplu, care permitea rularea aplicațiilor Java și avea o cameră foto VGA. În toți acești ani, Nokia a fost liderul mondial. Nokia 1100 a fost vândut în 200 de milioane de unități, cel mai bine vândut telefon din toate timpurile. Finlandezii au experimentat apoi, încercând să inoveze, dar poate că piața nu era destul de pregătită. Nokia N-Gage, lansat în 2003, a fost un feature phone care era și consolă de jocuri în același timp. Nokia 6600 a fost primul telefon cu Symbian OS, un sistem de operare care a precedat iOS, ce s-a vândut în mai mult de un milion de unități. Nokia N90? Primul telefon care pornea ca filosofie de la camera foto și cu care puteam să ne facem selfie-uri. Nokia N97? Un telefon premium cu ecran touchscreen integral și tastatură QWERTY prin slide. Acestea sunt telefoanele unei ere dominate de Doamna Neagră.

Mitul unui telefon indestructibil

Internetul a promovat ideea telefoanelor indestructibile de la Nokia. Nokia 3310 a fost comparat cu o cărămidă, autonomia bateriei a fost lăudată, iar Nokia 1100 a fost o legendă printre tinerii de astăzi. Pe Quora, rețeaua socială de întrebări și răspunsuri, un fost angajat Nokia, Hoi Sta, scrie că “Telefoanele Nokia erau testate pentru durabilitate. Se făceau teste de cădere și exista o rată maximă de erori. Existau roboți care testau mecanismele de deschidere, care scoteau capacele bateriei, clapetele sau mecanismele de întoarcere, ca la telefoane de tipul Nokia N92. Erau cuptoare unde testam telefoanele”. Trebuie să citiți mai multe povești despre indestructibilitatea Nokia pe Quora.

Anii de declin

Nokia și Motorola. Două doamne îmbătrânite de vreme. Una nu mai există. Alta e deținută de chinezi. Idei, dar târzii, revoluție, dar lentă. Nokia nu a știut să se reinventeze, deși a încercat. După lansarea iPhone-ului de către Steve Jobs și a sistemului de operare Android, Nokia a decis să rămână o perioadă cu Symbian OS. Nokia N8 a fost un model care lupta cu iPhone-ul, avea o cameră excepțională pentru acele vremuri (12 megapixeli) și era un telefon foarte bun. Dar Nokia nu a știut să le ofere dezvoltatorilor visurile pe care le oferea Steve Jobs. Așa că a început declinul. Citeam un articol pe BGR care povestea despre o legendă finlandeză. Legenda lui Sampo. Sampo e motorul bogăției eterne, creat din oamenii din Kalevala. Sampo aduce aur zi și noapte, sare și făină. Într-o zi, Sampo se îneacă în lac și oamenii din Kalevala se întorc la sărăcie. Ca în povestea lui Sampo, Nokia nu a știut ce să facă. În 2009 Nokia a înregistrat primele pierderi. În februarie 2011 Nokia a ajuns la un acord cu Microsoft ca telefoanele sale să ruleze Windows Phone, sistemul de operare pe care-l dezvoltă gigantul din Redmond. Nokia rămânea lider mondial la numărul total de telefoane vândute, dar nu unde conta. Nokia nu mai exista în categoria telefoanelor inteligente, acolo de unde veneau banii. De asemenea, Windows Phone era un sistem de operare la început de drum, care nu avea aplicații destule și mai avea nevoie de timp. Pe 3 septembrie 2014, Nokia și Microsoft au finalizat tranzacția prin care americanii cumpără divizia mobilă și din iarnă nu vor mai folosi numele companiei finlandeze. Doamna Neagră mai există doar ca o corporație în Finlanda, care se ocupă de rețele și de cercetare. Nokia de pe telefoanele mobile e o amintire. Aveți grijă ca însemnele să nu se șteargă prea curând pentru că pot valora o avere. Pentru toți cei care au deținut un Nokia, acesta este un moment trist, chiar dacă în buzunarele voastre stă acum un iPhone, Samsung sau LG. Doamna Neagră dispare și cu ea moare o eră. Aceasta este melodia funerară…  
https://ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu: