Radio Bunelu

Mai sus de Dealu Babii, se lucrează la / Calea care scurtează cu 32 de kilometri drumul de la Vulcan la Deva

de Gheorghe OLTEANU
Uitându-vă la una dintre pozele care însoţesc acest articol şi văzându-l pe primarul Gheorghe Ile, să nu credeţi cumva că am luat-o dintre cele făcute, acum două săptămâni şi ceva, parcă, pe drumul care duce la Pasul Vâlcan. 
Nicidecum.
Tot setul de fotografii pe care-l aveţi în faţa ochilor a fost realizat ieri, înainte de prânz. Tot pe un drum recent asfaltat, dar care nu-i DJ 664, cel care duce din Vulcan la Pasul Vâlcan, ci DJ 666, drumul care, de pe vremea dacilor şi romanilor, vine de la Merişor, trece prin Dealu Babii şi ajunge la Vulcan. Este posibil ca, văzând stratul asfaltic care acoperă drumul, unora să nu le vină să creadă. Vă asigur că nu-i făcătură pe Adobe Photoshop. Uitaţi-vă la data şi la ora inscripţionate pe partea de jos a fiecărei fotografii şi vă veţI da seama că e vorba de asfalt adevărat.
Înainte de Sfântul Ilie,
vă rog să vă amintiţi, am dat o raită, însoţit de Ioan Marc, viceprimarul Băniţei, pe drumul care pleacă din Merişor şi ajunge-n Dealu Babii. Cât e de atunci? O lună şi un pic! Ei, bine, nu o să vă vină să credeţi câte s-au făcut în intervalul acesta de timp. Dacă nu vedeam maşinile acelea mari, încărcate cu material, care gâfâiau urcând dealul, ziceam şi eu că nu se lucrează la drum. Ieri, după unsprezece şi jumătate, când mă aflam exact cam pe unde fusesem şi cu vicele Marc, nu m-am putut abţine să nu scot o exclamaţie de uimire.
Primul cu care am intrat
în vorbă a fost mecanicul de pe cilindrul compactor. Îl cheamă Vasile Covăsan şi de la el am aflat că asfaltarea a început lunea trecută. Lunea, nu luna trecută, să nu credeţi c-am greşit. Aşadar, cu o săptămână în urmă. Timp în care s-au asfaltat patru kilometri de drum. De la intersecţia cu DN66 şi până mai jos de coama dealului, de unde se coboară spre Dealu Babii. Lucrul la DJ 666 a fost început după Paşti, am aflat, apoi, de la maistrul Vasile Grecu, şef de şantier, care aparţine de Viva Construct. Tot dumnealui îi explica primarului Gheorghe Ile că, dacă i s-ar da tot lui şi restul de lucrare, într-o lună, în octombrie, mai precis, ar termina de amenajat terasamentul şi la restul de trei kilometri dintre capătul până la care s-a asfaltat şi până la bradul din Dealu Babii aflat lângă cârciuma lui Iliuţă Matei. Brad care fusese luat ca reper de către însuşi Ioan Mircea Moloţ, preşedintele CJH, în momentul în care s-au făcut măsurătorile.
Lucrul la restul de drum,
de şapte kilometri, din Dealu Babii spre Vulcan, ar fi poezie. Fireşte că primarul Gheorghe Ile ar vrea să-şi lase numele legat şi de lucrarea asta care este făcută pe fonduri europene. Adică, şi la consiliul judeţean, şi la Primăria Vulcan, pentru porţiunile intravilan ale drumului, banii vin strict pentru modernizarea DJ 666. Iar dacă nu-i foloseşti, adică dacă nu faci rapid treabă cu ei, banii îţi zboară rapid de sub nas. Asta explică, într-un fel, de ce barosanii de la judeţ au forţat şi ei şi i-au cerut constructorului să bage viteză.
Odată finalizată
modernizarea DJ666, Drumul Dracului, cum am auzit că i se mai spune, drumul dintre Vulcan şi Deva ar urma să fie scurtat cu 32 de kilometri. Ca o curiozitate vă mai spun şi altceva. În cărţi, drumul acesta figurează ca fiind asfaltat încă de pe vremea lui Ceauşescu. Zeci de şoferi, unii chiar de TIR, s-au fentat lăsându-se ghidaţi de către GPS pe drumul cel mai scurt. În prezent, nimeni nu-şi mai pune problema să dez­lege enigma care ar explica misterul drumului care, cu zeci de ani în urmă, a fost asfaltat în locul acestuia.  Acum, toată lumea aşteaptă să-l vadă numai bun de mers pe el cu maşina mică. 
Când am revenit 
la căminul cultural din Dealu Babii, momârlănimii adunate acolo mai că nu i-a venit să creadă că, dacă licitaţia de atribuire a lucrării se face la timp, într-o lună şi ceva cei de aici ar putea urca cu maşina mică până-n deal. E adevărat, încă nu pe asfalt, dar pe un drum cu terasament numai bine pregătit, ca să primească stratul asfaltic.
Mare curaj,
pe meşter, am cugetat pe când ne întorceam, iar Duster-ul lui Ile trecea fără să simtă prin toate hârtoapele. Bănuiesc că domnul maistru, pe care l-am văzut ca pe un om hotărât, a vorbit în cunoştinţă de cauză când şi-a dat el însuşi termenul acesta de treizeci de zile. Partea asta a drumului, cea care duce spre Dealu Babii, este mult, mult mai accidentată decât aceea de la Merişor încoace. Lucru pe care l-a spus şi primarul Vulcanului, numai că, l-a asigurat el pe meşter, cei care vor lucra la drum vor fi sprijiniţi cu tot ce au nevoie. În sensul că nu vor exista situaţii, cum s-a întâmplat la Merişor, în care oamenii să se trezească cu geamurile sparte la utilaje, pentru că a fost nevoie să se taie câteva sălcii de pe margine, ca să fie lăţit drumul. 
http://www.zvj.ro/
  






Niciun comentariu: