Radio Bunelu

Programul ”Prima Mașină”, după modelul ”Prima Casă” | Pașii de urmat pentru tineri


Ministerul Economiei intenționează să pună pe roate, până în toamnă, un sistem de garantare a creditelor pentru programul ”Prima Mașină”, după modelul ”Prima Casă”.
Autoritățile se gândesc sa ajute piața auto din Romania, in condițiile in care la o mașina noua se vând trei second hand. Cum Prima Casa a ținut in viată piața imobiliara, Ministrul Economiei crede ca programul auto va ajuta vânzarea de mașini.
“Generic i-am spus Prima Mașina, se adresează tinerilor 18-30 de ani. Nu exista tânăr care sa nu-si dorească sa conducă o mașina. Săptămâna viitoare vom avea prima întâlnire cu Fondul de Garantare, contra garantare si producătorii”, a explicat Constantin Niță, Ministrul Economiei.
In aceste întâlniri urmează sa fie stabilita suma maxima pe care tinerii o pot lua împrumut de la bănci, pentru a-si cumpăra o mașina. Pașii pe care ii vor urma sunt aceeași ca la Prima Casa.
Mergeți mai întâi la o banca acceptata in program, depuneți un dosar cu toate actele solicitate si obțineți oferta de finanțare. Cu actele de la banca veniți la un dealer si va comandați mașina pe care o doriți. Evident, aceasta trebuie sa fie noua. Dosarul de la banca, dar si confirmarea dealerului auto vor ajunge la Fondul de Garantare. Mașina va fi a dumneavoastră abia după ce instituția va garanta creditul.
Pe piața exista deja un program similar dezvoltat de dealerii auto in parteneriat cu băncile. Se vând doar mașini mici, cu motoare mai mici de un litru.
“Tinerii cumpăra de obicei mașini mai mici. Si acolo prețul este mai acceptabil. Aveam o finanțare in ronin, ca sa nu fie niciun risc in segmentele mici, unde am lansat campania au crescut vânzările cu 10-15 la suta”, a spus Zoltan Brassai, reprezentantul Ford.
Potrivit Ministrului Economiei, programul ar putea începe din toamna. In primele șase luni ale anului au fost vândute puțin peste 30.000 de mașini, de trei ori mai puține decât cele second-hand.
Sursa: Stirileprotv.ro

Niciun comentariu: