Radio Bunelu

CODUL PORTOCALIU A LOVIT VALEA JIULUI! Debite istorice pe Jieț și stații de tratare depășite de situație

Mai mult de jumătate din locuitorii municipiului Petroșani rămân fără apă la robinete după ce conducerea SC ApaServ SA a decis să oprească stațiile de tratare de la Jieț și Zănoaga. Debitul Jiețului a atins un maxim istoric!

Ploile torențiale au afectat grav și afluenții din județul Hunedoara ai râului Jiu. Potrivit reprezentanților societății de distribuție a apei în Valea Jiului, pârâurile au atins debite istorice, au distrus podețe și amenință câteva locuințe de pe cursul lor. „Jiețul a atins un nivel istoric, debitele sunt exagerate. Am fost nevoiți să oprim două stații de tratare a apei care nu au cum să funcționeze în aceste condiții, de la Jieț și Zănoaga”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Costel Avram, directorul general al SC ApaServ SA Valea Jiului.
Avram a adăugat că, mai mult de jumătate din locuitorii municipiului Petroșani vor râmâne până miercuri fără apă. „Cartierul Aeroport va rămâne primul fără apă, întrucât se vor epuiza rezervele și urmează Nordul municipiului Petroșani”, a mai spus directorul general al SC ApaServ SA.
IMG-20140729-WA0001

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA VECINII DIN GORJ?

Potrivit MEDIAFAX, Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marţi după-amiază, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI. Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate.
Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii. Judeţele Gorj şi Vâlcea sunt sub avertizare cod portocaliu de inundaţii până miercuri după-amiază.
De asemenea, meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în opt judeţe, între care şi Gorj şi Vâlcea.

Gorj: Zeci de persoane din Novaci, evacuate din cauza unei viituri de peste trei metri (MEDIAFAX)

Prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, a dispus, marţi, evacuarea a aproximativ 75 de gospodării din Novaci, după ce debitul râului Gilort a crescut de câteva opri, apa rupând diguri şi maluri de protecţie şi revărsându-se pe străzi, existând riscul să ajungă până în casele oamenilor.
Viitura de peste trei metri s-a produs după ce în ultimele trei zile a plouat neîncetat, debitul râului Gilort crescând de câteva ori, iar cota de inundaţie fiind depăşită. Prefectul de Gorj a precizat că în localitatea Novaci a fost instituită stare de alertă şi că în zonă au fost mobilizaţi zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Echipele de intervenţie evacuează din zonă 75 de gospodării, localnicii urmând să fie duşi în sala de sport şi în liceul din Novaci.
Alin Văcaru a mai spus că până în prezent nu sunt persoane dispărute şi crede că nici nu vor fi în perioada următoare, întrucât vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi evitate eventuale probleme. Prefectul a menţionat că nu exclude ca în amonte să se producă o nouă viitură care să provoace noi inundaţii.
La ora transmiterii acestei ştiri, forţele de intervenţie evacuează mai multe persoane din Novaci.

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit până miercuri, pe râuri din nouă judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare cod portocaliu şi cod galben, valabilă de marţi, ora 13.00, până miercuri, la ora 14.00, pentru râuri din bazinele hidrogafice Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş şi Ialomiţa.
Potrivit noii avertizări, vor fi sub cod portocaliu râurile din bazinele hidrografice Jiul de Est şi afluenţii de stânga ai Jiului, Jiu pe sectorul aval de confluenţa Gilort cu amonte Podari, râuri aferente judeţelor Hunedoara, Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Văleni şi Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus) – judeţele Olt, Argeş şi Teleorman şi ceilalţi afluenţi ai râului Vedea din judeţul Teleorman, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa în sectorul afalt în aval de confluenţa Cricovul Dulce – acumularea Dridu (judeţele Dâmboviţa şi Ilfov).
De asemenea, până miercuri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu în amonte de confluenţa cu Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea în sectorul aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman în aval de Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa, pe cursul mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.
În cele opt judeţe avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat.
Sursa: MEDIAFAX.RO
http://hunedoaralibera.ro/

Niciun comentariu: