Radio Bunelu

Hreanul – remediul bun “la toate”

shutterstock_154472489
Desi de multe ori uita de existenta lui, hreanul este unul dintre condimentele preferate ale romanilor. Acum, pentru ca trebuie sa golim camara si congelatorul de toate bunatatile conservate peste iarna, putem sa-l valorificam din plin.
Hreanul este bogat in vitamine si minerale, ba chiar unii naturisti il denumesc “antibioticul natural”, deoarece este eficient in lupta impotriva microbilor, bacteriilor si mai ales a virusurilor din sfera respiratorie. De mirosul şi gustul iute al hreanului sunt responsabili glucozinolaţii, compusi extrem de utili în lupta cu infectiile.
Mai mult, hreanul se pare ca ajuta la distrugerea celulelor cancerigene din corp, iar specialistii fitoterapeuti sustin ca hreanul ar avea puterea de a suprima dezvoltarea celulelor cancerigene din organsim, in faze incipiente. Cercetările arata ca in aceste proprietăţi citostatice ale hreanului sunt implicati tot glucozinolaţii, efici­enţi în prevenirea unor forme de cancer, cum ar fi cel de piele, plă­mâni, colon, sau stomac.
Medicii nutritionisti sustin ca glucozinolatii ar limita absorbtia grasimilor, fiind eficienti pentru persoanele care vor sa slabeasca. Rădacina hreanului conţine si foarte multă vitamina C, dar şi minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul şi magne­ziul.
Una din cele mai populare retete cu hrean intalnita pe la noi este salata de hrean si sfecla rosie fiarta, date prin razatoare si ametsecate cu ulei, otet, putina miere si sare. Se poate pastra in frigider si o saptamana fara a-si altera virtutile terapeutice. Salata se serveste langa orice fel de carne sau legume, fierte ori la cuptor, dand gust si savoare si celor mai fade sau dietetice mancaruri.
http://www.oanacuzino.ro/

Niciun comentariu: