Radio Bunelu

8 sfaturi care te ajută să clădeşti relaţii fericite

image

Pentru a clădi o relaţie puternică, de durată şi fericită, fie de prietenie, fie romantică, este nevoie de timp şi dedicare din partea fiecăruia. Toate eforturile depuse merită osteneala pentru că relaţiile de prietenie pe care le dezvoltăm cu cei din jur ne fac mai fericiţi, mai satisfăcuţi cu propria noastră viaţă şi chiar mai sănătoşi.

În fiecare moment al relaţiei, fie unul fericit sau liniştit, fie unul mai delicat, putem acţiona astfel încât faptele noastre să contribuie la consolidarea legăturii, nu la ruperea acesteia. Iată câteva sfaturi pe care le poţi urma pentru a contribui în mod pozitiv la evoluţia relaţiilor.
  1. Învaţă să accepţi diferenţele! Nu este vreo noutate faptul că suntem cu toţii diferiţi, avem păreri diferite şi percepem lucrurile în propria manieră. Sigur, legăm mult mai uşor o legătură cu acele persoane cu care suntem „pe aceeaşi lungime de undă”, care ne înţeleg şi care gândesc ca noi, notează Training Mag. Cu toate acestea, tocmai faptul că suntem diferiţi ne scoate din monotonie şi ne face să vedem lucrurile şi din alte perspective.
  2. Fă-ţi timp! Timpul pe care îl oferi prietenilor sau partenerului, sau care îţi este oferit de aceştia este un dar nepreţuit. Prezenţa ta în viaţa celuilalt este extrem de importantă şi ajută la construirea amintirilor şi a momentelor memorabile care consolidează şi mai mult relaţiile.
  3. Ascultă! Abilitatea de a-l asculta eficient pe celălalt este un lucru vital în orice relaţie, pentru că îi arată celui din faţa ta că eşti interesat de ceea ce are de spus, fie că este vorba de problemele care îl frământă sau de o reuşită, că ai răbdarea, interesul şi înţelegerea pe care el le caută şi de care are nevoie în acel moment.
  4. Învaţă să ai încredere în celălalt! Pentru a deveni tot mai puternic, o relaţie are nevoie de încredere. Fără acest element şi fără respect mutual, legăturile între oameni nu pot rezista şi nu pot deveni mai solide, adaugă Training Mag.
  5. De asemenea, priveşte întreaga relaţie dintr-o perspectivă pozitivă şi învaţă să ai încredere atât în tine, cât şi în relaţie, sfătuieşte dr. psihoterapeut Barton Goldsmith, în articolul său din Psychology Today. Dacă tu crezi că celălalt este un element important în viaţa ta, iar el la rândul său îşi doreşte să fii parte din viaţa sa, atunci amândoi trebuie să vă luaţi angajamentul că veţi construi împreună o relaţie solidă şi de lungă durată. Chiar dacă pe parcurs apar diferite situaţii problematice, fiecare trebuie să fie dispus să facă câteva compromisuri pentru ca legătura să devină tot mai solidă. Un lucru foarte important este conştientizarea faptului că celălalt este o persoană deosebită, că ţineţi unul la celălalt şi că vă doriţi să vă petreceţi timpul împreună.
  6. Foloseşte-ţi punctele forte în beneficiul celuilalt! De exemplu, dacă eşti o persoană creativă, ai putea să îţi foloseşti acest atuu în relaţie, astfel încât partenerul sau prietenul tău să poată „câştiga” ceva, este sfatul psihologului Ryan M. Niemiec în cartea sa,Psihologie pozitivă la film 2 şi în articolul să din Psychology Today.
  7. Fii curios! Îţi mai aduci aminte, probabil, că atunci când ţi-ai cunoscut partenerul, îi puneai o mulţime de întrebări: care e culoarea ta preferată, care e filmul care te-a impresionat, ce hobby-uri ai… Odată cu trecerea timpului ai început să îţi cunoşti jumătatea poate mai bine ca oricine, dar asta nu înseamnă că nu poţi învăţa multe alte lucruri despre aceasta, este de părere dr. Niemiec. Arătându-ţi interesul în acest mod, poţi contribui la consolidarea intimităţii în relaţie.
  8. Fii constructiv în modul tău de acţionare! Construieşte un mediu în care celălalt să se simtă confortabil atunci când îţi împărtăşeşte o veste bună ori când discutaţi o situaţie delicată sau când există conflicte. Arată-ţi bucuria, entuziasmul sincer, interesul şi transmite sentimente pozitive, încercând, în acelaşi timp, să eviţi batjocura, reproşurile, insultele şi alte comportamente negative care pot afecta relaţia.
  9. http://semneletimpului.ro/

Niciun comentariu: