
Iti doresti un gazon impecabil, dar orice ai face, an de an, descoperi printre firele de iarba buruieni de care te chinui sa scapi si parca muncesti in zadar? Poate n-ai mai vedea situatia la fel de dramatic, daca ai sti ca buruienile care-ti strica aspectul gazonului sunt comestibile si pot fi folosite in prepararea mancarurilor.
Vezi partea plina a paharului si afla care sunt 7 dintre cele mai gustoase buruieni din gradina ta:
1. Papadia
Despre faptul ca papadia este o planta comestibila am auzit cu totii, dar poate nu toata lumea stie exact ce parti ale acestei plante invazive pot fi consumate. Ei bine, toate partile papadiei sunt comestibile si pot fi folosite atat in stare cruda, cat si oparite sau trase la tigaie, pe foc iute. Frunzele si tulpina proaspat culese sunt cel mai des folosite in salatele de sezon sau pot fi adaugate in diverse supe. Florile de papadie sunt dulci si pot fi consumate atat crude cat si prajite. Iar radacina de papadie poate fi prajita si apoi macinata si folosita pentru condimentarea salatelor. Am aflat ca radacina uscata, prajita si macinata poate inlocui cafeaua. In caz ca nu stiai, gustul amarui al papadiilor este cu atat mai pronuntat cu cat planta este mai matura, de aceea e bine sa culegi plante cat mai tinere, mai ales atunci cand vrei sa le consumi in stare cruda.
2. Trifoiul
Pe langa faptul ca nu este cea mai inestetica dintre buruienile care ne invadeaza curtea, trifoiul este o excelenta sursa de proteine, putand fi folosit atat in stare cruda, in prepararea salatelor si a sucurilor, cat si sotate in sos de soia, in prepararea mancarurilor orientale si asiatice. Florile uscate de trifoi, atat rosu cat si alb, sunt folosite in prepararea ceaiurilor. Bogat in vitaminele A, C si D, trifoiul rosu este si un puternic aliat in lupta impotriva cancerului de colon, de prostata si de san.
3. Iarba grasa
O alta buruiana care ne invadeaza gradinile, stricand aspectul gazonului si al rondurilor cu flori, iarba grasa este o excelenta sursa de acizi grasi esentiali Omega 3 si nu numai. Suculente si crocante, tulpinile si frunzele de iarba grasa pot fi folosita in salate, in stare cruda sau in prepararea tocanelor si a supelor. Daca iti placebucataria libaneza, sa stii ca grasita este unul dintre ingredientele renumitei salate fattoush.
4. Patlagina
Mai stii cum ne tratam toate juliturile, zgarieturile si vanataile din copilarie cu frunze de patlagina proaspat culese? Dar nu stiam ca acesta buruiana poate fi folosita si in bucatarie, in prepararea salatelor, tocanelor si chiar ciorbelor. Si nu doar frunzele de patlagina sunt comestibile, ci si inflorescenta si chiar semintele, ce pot fi culese toamna. Semintele uscate si macinate sunt o excelenta sursa de fibre, fiind extrem de eficiente in tratarea constipatiei.
5. Spanacul salbatic sau Caprita
O buruiana deseori intalnita atat in curtile si gradinile amenajate, cat si in salbaticie, spanacul salbatic este o planta comestibila, folosita in bucatarie inca din antichitate. Confundata adesea cu loboda si cu stirul, cu care se inrudeste, caprita poate fi consumata mai ales sub forma de placinta, dar si in toate retetele ce contin spanac, pe care il poate inlocui cu brio: omlete, supe, ciorbe, tarte etc. Spre deosebire de alte buruieni comestibile, spanacul ciobanului trebuie consumat cu moderatie, fiind o planta bogata in acid oxalic, despre care se spune ca ar favoriza dezvoltarea pietrelor la rinichi
6. Usturoita
Poate nu stiai, dar usturoita este unul dintre cele mai vechi condimente folosite in condimentarea mancarurilor pe teritoriul Europei. Atat frunzele cat si florile, fructele cat si radacinile acestei buruiene pot fi consumate. Cateva frunzulite tocate de usturoita ii vor adauga oricarei salate proaspete o aroma discreta de mustar si usturoi. Aceasta aroma face din usturoita un ingredient excelent in prepararea sosurilor verzi, cum ar fi sosul pesto. Radacina alba a usturoitei are un gust asemanator hreanului, iar semintele sale sunt folosite in multe bucatarii ale lumii in calitate de condiment.
7. Cresonul sau Nasturelul
Aceasta buruiana comestibila, cunoscuta in tara noastre si drept macris-de-balta, adora terenurile mlastinoase, unde se dezvolta sub forma unor tufe intinse. Despre frunzele cresonului se stie ca imbunatatesc digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De altfel, anumite studii efectuate arata ca sucul de nasturel este un aliat in lupta impotriva dependentei de nicotina, contribuind totodata la scaderea glicemiei. Cresonul se poate consuma doar proaspat cules, atat in salate cat si in supe reci sau in sucuri, avand un gust acrisor si putin picant. Dupa inflorire nasturelul devine amarui.








Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu