Radio Bunelu

De ce e soia un aliment atât de bun


  • Sursa Foto: Shutterstock
Soia are un conţinut în proteine de 40%, aproape dublu faţă de carne şi de trei ori mai mare decât în cazul ouălor. Spre deosebire de sursele de proteine de origine animală, cum sunt produsele din lapte sau carne, produsele din soia nu conţin colesterol şi sunt o sursă bogată de antioxidanţi.
Antioxidanţii protejează vasele sanguine, reduc riscul aterosclerozei (ruperea arterelor), previn bolile de inimă şi hipertensiunea arterială, întăresc imunitatea şi fortifică abilitatea organismului de a asimila şi de a fixa calciul în oase.
Soia protejează oasele de fracturi, prevenind osteoporoza. Soia este bogată în vitaminele B1, B2, E ca şi în potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, cupru şi fluor. Această paletă largă de substanţe nutritive aduc corpul în cea mai bună formă. 100 g de soia conţin 323 calorii şi 18 g grăsime. în soia şi produsele de soia se găsesc multe fibre care absorb lichidul intestinal, stabilizează glicemia şi dau o senzaţie durabilă de saturaţie.
Chiar dacă soia conţine de cinci ori mai puţin calciu decât laptele normal, cantitatea de magneziu şi vitamina E pe care o conţine este apreciabilă. Pentru a susţine procesul de întărire a oaselor se recomandă consumul de spanac, brocoli şi susan care conţin o cantitate mare de calciu.
Datorită consistenţei sale, soia se găseşte în întreaga lume în 30.000 de alimente diferite - de la produse de patiserie până la mâncăruri instant. Pe lângă produsele clasice din soia au apărut şi laptele, uleiul, iaurtul, brânza, salamul şi făina din soia, cu un gust la fel de bun.

Ultimele studii arată că înlocuirea proteinelor de origine animală cu proteine din soia ameliorează durerile cronice de cap şi durerile de spate. Soia e consumată în China de aproximativ 4.000 de ani. În Europa aceasta a ajuns abia secolul trecut.



Sursa: De ce e soia un aliment atât de bun - Wellness | Unica.ro http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/soia-aliment-bun-40322.html#ixzz2tkUSmalq

Niciun comentariu: