Radio Bunelu

Ridicarea restricțiilor pe piața forței de muncă ,pentru România și Bulgaria

 Românii pleacă din ţară pentru a munci, nu pentru ajutoare sociale. Englezii încep să se convingă

fara restrictii in UE
Joi, 2 ianuarie 2014
Românii nu s-au bătut pe bilete de avion spre Marea Britanie după eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă. Iar presa şi politicienii de la Londra au fost nevoiţi să constate că aşa numita invazie româno- bulgară nu a avut loc, în prima zi a lui 2014, după cum relatează corespondentul Radio România Actualităţi,  Carl Joseph:
00:00
00:00

Marea Britanie se află printre cele nouă state europene care au menţinut restricţiile pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria timp de încă şapte ani de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană.
************
Şi în Olanda liberalizarea pieţei muncii vine pe fondul temerilor că imigranţii români le vor ocupa locurile de muncă localnicilor. Corespondentul Radio România, Claudia Marcu, transmite că potrivit sondajelor de opinie, majoritatea olandezilor, dar şi mulţi politicieni consideră că eliminarea restricţiilor are loc prea devreme. Dezbaterea are loc în contextul alegerilor locale şi europene programate în acest an:
00:00
00:00

************
În Italia, criza este atât de mare, încât numărul migranţilor italieni începe să-l depăşească pe cel al românilor. Datele oficiale arată că, din 2012 până în 2013, migraţia italiană în Anglia a crescut cu 50 la sută. Cu toatea acestea, în condiţiile unui şomaj în creştere, nu mai sunt suficiente locuri de muncă pentru românii rezidenţi în Peninsulă, cel puţin în domeniul construcţiilor, spune liderul de sindicat din Roma, Teofil Pop. În Belgia, eliminarea restricţiilor vine după ce autorităţile de la Bucureşti şi Bruxelles au semnat un acord ce reglementează piaţa muncii pentru imigranţi. Documentul prevede, printre altele, sisteme de control pentru prevenirea potenţialelor efecte negative ale ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români. Va rezolva, însă – în opinia ministrului belgian al muncii, şi problema românilor care vin să lucreze în Belgia, nu sunt bine plătiţi şi sunt supuşi la condiţii foarte grele de muncă.
*************
Presa de la Londra a constatat astăzi că primii români care au ajuns în Marea Britanie în acest an s-au dus în această ţară pentru a munci, şi nu pentru a trăi din ajutoare sociale. Doi parlamentari britanici au întâmpinat primul avion care a decolat din România după eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii. Ei au găsit însă un avion plin în proporţie de trei sferturi cu persoane care se întorceau la muncă după vacanţa de Crăciun petrecută în ţară. Potrivit publicaţiei “The Guardian”, cei doi parlamentari au confirmat că nu au fost martorii unei invazii de Anul Nou, deşi susţin că acest lucru s-ar putea întâmpla în lunile următoare.
În plus, nici reacţia britanicilor nu s-a lăsat aşteptată. Mulţi dintre cei care au postat comentarii la articolele privind o eventuală invazie a românilor şi-au exprimat dezacordul faţă de “atitudinea rasistă” a autorităţilor. Oamenii susţin că românii au drepturi egale cu englezii, fiind cu toţii membri ai Uniunii Europene.
Românii pot munci de astăzi şi în Spania fără autorizaţie specială, deoarece s-a încheiat perioada de restricţii impusă de autorităţile de la Madrid. Românii au fost singurii cetăţeni europeni, care au avut până în 31 decembrie 2013, drepturile limitate pe piaţa muncii din Spania. Motivele au fost criza economică şi şomajul ridicat. Corespondentul nostru Ana Maria Damian relatează:
***
Anul 2014 a adus, între altele, chiar de astăzi, ridicarea completă a restricţiilor de pe piaţa muncii din Uniunea Europeană pentru cetăţenii români şi bulgari. Comisarul European pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Laszlo Andor, susţine, însă, într-un comunicat de presă, că este puţin probabil un aflux de muncitori din cele două ţări în alte state membre ale Uniunii. Mai mult, oficialul spune că economiile ţărilor în care apar munictori străini au doar de câştigat. Transmite corespondentul radio România Actualităţi la Bruxelles,  Sorin Croitorescu:
00:00
00:00

Liberalizarea pieţei europene a muncii generează, mai ales în presă, un val de îngrijorări la nivelul statelor dezvoltate ale Uniunii Europene. Cu o zi înainte de ridicarea restricţiilor, presa britanică a dedicat spaţii importante imigranţilor români şi bulgari. Laurenţiu Văduva relatează:
00:00
00:00

Niciun comentariu: