Radio Bunelu

Peştera Urşilor - o minune a naturii pe care trebuie să o vezi

Peştera Urşilor - o minune a naturii pe care trebuie să o vezi

În momentul în care a fost descoperită, Peştera Urşilor găzduia o cantitate impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) dispărut acum 15 000 de ani. În anul 1975, după dinamitarea unei cariere de marmură în zonă, peştera a fost descoperită pentru prima dată. În puţul deschis a pătruns minerul Traian Curta, moment marcat şi prin placa de la intrarea în peşteră. A urmat prima explorare a peşterii de către speologii amatori de la Spedova, iar apoi cercetările specialiştilor de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradera. După 5 ani de amenajări, Peştera Urşilor a fost deschisă pentru vizitare.
Peştera Urşilor a devenit în scurt timp una dintre cele mai interesante atracţii turistice ale Munţilor Apuseni. Amenajările moderne, dar şi minunile naturale din interior au atras o mulţime de curioşi atât din ţară, cât şi din străinătate. Au fost descoperite aici cantităţi impresionante de fosile ale ursului de peşteră, dar şi alte fosile de capră neagră, leu şi hienă de peşteră.
Pestera Ursilor
Pe o lungime de 1 500m, peştera a fost deschisă în câteva galerii impresionante, în care pot fi admirate aceste fosile, dar şi formaţiuni spectaculoase de stalactite şi stalagmite. Cele 3 galerii deschise pentru vizitare sunt: Galeria Emil RacoviţăGaleria Urşilor şi Galeria Oaselor, în care şi tu poţi admira o mulţime de minuni naturale şi forme deosebite, unele dintre ele primind şi nume pentru felul în care arată, cum ar fi Lacul cu nuferiCăsuţa piticilorSfatul Bătrânilor şi aşa mai departe. Cea mai mare parte a peşterii a rămas însă închisă publicului, ca rezervaţie naturală protejată fiind accesibilă numai speologilor.

Cum ajung la Peştera Urşilor

Peştera Urşilor este sitută în judeţul Bihor, în apropierea comunei Pietroasa, localitatea Chişcău.
Indiferent din ce parte a ţării mergi către Peştera Urşilor, trebuie să urci pe drumul E 79 Deva-Oradea şi să te îndrepţi către Pepiniera Sudrigiu, unde vei face dreapta dacă vi din Deva, respectiv stângă dacă vi dinspre Oradea. De acolo mai ai un drum drept de 12 kilometri până în localitateaChişcău, dupa care încă doi kilometri până la peşteră.
Se mai poate ajunge la Peştera Urşilor şi cu trenul, pe calea ferată Oradea-Vaşcău până la staţia Beiuş sau Sudrigiu, iar de acolo să continui drumul cu mijloacele de transport în comun.
Pestera Ursilor

Program de vizitare Peştera Urşilor

Peştera Urşilor este deschisă de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 17:00. În zilele de LUNI peştera este închisă! Se poate intra în interior doar în grup organizat, care se formează la intrare, (se aşteaptă să se adune aproximativ 50 de persoane) după care urmează un ghid. Tot traseul durează aproximativ o oră.

Preţul biletelor de intrare la Peştera Urşilor

Preţul biletelor la Peştera Urşilor este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Filmatul costa 25 de lei de persoană, iar fotografiatul 15 lei.
Atenţie! Luaţi-vă cu voi neapărat haine mai groase, pentru că temperatura în peşteră este de 9-10 grade, indiferent de temperatura de afară!

Niciun comentariu: