Horea Vuşcan, un tânăr din Oradea, a anunţat miercuri că a lansat prima platformă de tranzacţionare a monedei virtuale bitcoin din România. Moneda virtuală, care a apărut în 2009, are în prezent valoarea de 2.400 de lei per unitate.
Platforma permite tranzacţionarea şi transferarea efectivă în lei şi în bitcoin şi din 2015 nu va impune niciun fel de comisioane de tranzacţionare. În afară de cumpărarea efectivă a monedei virtuale, asemenea unei valute oarecare, bitcoin poate să mai fie obţinut în schimbul vânzării unor produse pe internet.
În România există două afaceri care acceptă plata cu moneda virtuală bitcoin. „Există un restaurant în Bucureşti şi o cafenea în Constanţa. Dar, am citit în presă, spre exemplu, că se vând case în Pipera pe bitcoin. Eu am discuţii în Oradea cu mai mulţi parteneri şi estimez că anul acesta vom reuşi să aducem bitcoin în stradă, adică să se poată plăti cu telefonul la cafenele, restaurante", a declarat Vuşcan pentru Mediafax.
Principalul avantaj pe care îl promovează utilizatorii acestei monede este uşurinţa de a folosi moneda oriunde în lume fără restricţii, anonim, pentru mai puţin de un cent pentru fiecare tranzacţie efectuată. În plus, tranzacţiile sunt anonime, sistemul fiind similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere. Astfel, tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul, baza de date a numerelor fiind stocată în fiecare computer care participă la tranzacţii cu bitcoin.
Însă moneda nu a primit girul de încredere din partea reprezentanţilor băncilor tradiţionale sau a autorităţilor. Pe de o parte, bancherii consideră că investiţiile în moneda bitcoin sunt foarte riscante, tocmai din cauza nereglementării acesteia de vreo bancă sau vreun guvern. Aceasta o face imprevizibilă, iar fluctuaţiile de valoare nu pot fi controlate sau prevenite.
Pe de altă parte, tocmai din cauză că tranzacţiile sunt anonime şi, în consecinţă, greu de identificat, moneda a devenit opţiunea favorită a celor care se ocupă cu activităţi ilicite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu