Pentru cei care vor să slăbească sau să-şi menţină silueta, contează foarte mult cât de mare este o porţie de mâncare, mai ales că în ultimii ani s-a observat o creştere a porţiilor inclusiv la unele restaurante. De exemplu, o porţie de carne nu ar trebui să fie mai mare decât palma.
„Dieta măsurată cu mâna“ – aşa au numit jurnaliştii de la „Daily Mail“ alimentaţia echilibrată, cu porţii măsurate cu propria mână în aşa fel încât să nu mâncăm nici prea mult, nici prea puţin. Statisticile arată că foarte mulţi dintre noi obişnuiesc să mănânce de cinci ori cantitatea recomandată pentru ei de mâncare. De altfel, cercetările recente arată că şi porţiile de mâncare de la restaurante, de exemplu, s-au dublat în ultimii 20 de ani.
Specialiştii nutriţionişti oferă, însă şi alţi termeni de comparaţie, astfel încât să nu facem excese alimentare.
Care sunt porţiile ideale
- O porţie de carne nu trebuie să depăşească dimensiunea palmei (fără a lua în calcul şi degetele).
- O porţie de carbohidraţi, cum sunt pastele, de exemplu, nu trebuie să fie mai mare decât un pumn strâns.
- O porţie de unt este de maximum un vârf de deget.
- O porţie de brânză trebuie să aibă maximum două degete.
- O clătită nu trebuie să fie mai mare decât un CD, potrivit nutriţionistei americane Kathleen Zelman.
- O porţie de maioneză trebuie să nu fie mai mare decât un jeton de poker.
- O porţie de ciocolată nu trebuie să depăşească în dimensiuni cutia de aţă dentară.
- http://ro.stiri.yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu