Radio Bunelu

Ceaiul negru

  Ceaiul negru (Thea sinesis din Fam. Theaceae), cunoscut de multa lume sub numele de ceai chinezesc, este una dintre cele mai raspandite remedii naturale in intreaga lume, alaturi de ceaiul verde. Atat ceaiul negru cat si cel verde sunt originare din sudul Chinei si nordul Indiei, de multe secole, cu mult inainte de era noastra. Astazi ele sunt raspandite in culturi in regiunea tropicala si subtropicala a Asiei, in Africa tropicala si mai recent in America Latina si Orientul Apropiat. Un lucru important de remarcat este ca ambele ceaiuri sunt preparate din aceeasi planta, diferenta facandu-se doar la modul de tratare a frunzelor.
Descrierea plantei
   Ceaiul negru se obtine dintr-un arbust cu inaltimea de 1 metru, care poate creste uneori insa chiar si pana la 10 metri. Pentru prepararea ceaiului se folosesc frunzele acestui arbore care cresc la cea mai mare inaltime. Frunzele au forma ovala, sunt pieloase si au margini dintate. Prin fermentarea acestor frunze se obtine ceaiul negru, iar prin expunerea lor la abur se obtine ceaiul verde.
   De remarcat la arborele de ceai mai sunt florile albe cu miros dulce si fructele care au o forma de capsula rotunda.
Utilizarea medicala a ceaiului negru
Revigorarea organismului - cele mai importante substante care intra in compozitia ceaiului negru sunt cafeina, teofilina si teobromina. Acestea confera acestui ceai calitati revigorante asupra sistemului nervos, ceea ce face ca el sa fie utilizat in tratamentul epuizarii nervoase, foarte multi dintre noi optand pentru ceaiul negru in locul cafelei. Ati putea fi surprinsi, dar acest ceai contine cantitati chiar mai mari de cafeina decat cafeaua. Cu toate acestea, datorita prezentei in ceai a polifenolilor actiunea stimulenta a ceaiului nu este atat de brutala ca cea a cafelei.
   Pentru prepararea ceaiului negru in scopul tratarii epuizarii nervoase se pune 1 lingurita de ceai la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute si se beau 2 cani pe zi. Este important sa nu depasiti aceasta cantitate deoarece baut in exces ceaiul negru poate provoca insomnii, stari de agitatie si nervozitate.
Cancerul si bolile vasculare - ceaiul negru contine si o cantitate importanta de antioxidanti, vitamine si minerale care au calitatea de a proteja organismul de cancer, de afectiuni cardio-vasculare (mai ales a aterosclerozei, deoarece acest ceai scade nivelul de colesterol rau din sange) si de aparitia obezitatii (deoarece ceaiul ajuta la arderea grasimilor in exces). In concluzie, ceaiul negru poate fi folosit cu incredere de catre doamnele care doresc sa isi pastreze o silueta frumoasa.
Afectiunile digestive - administrarea de ceai negru la pacientii cu afectiuni digestive poate face minuni. Consumat impreuna cu lapte, acest ceai ajuta la cicatrizarea ranilor stomacului in caz de ulcer gastric deoarece taninul din ceaiul negru precipita laptele care la randul sau precipita proteinele din alimentele pe care bolnavul le consuma, facandu-le mai usor digerabile. Puneti 1 litru de apa in clocot peste 1-2 lingurite de frunze de ceai. Acoperiti pentru 15 minute, strecurati si consumati 1-2 cani pe zi, la bolnavii de ulcer consumandu-se cu lapte.
Afectiunile respiratorii - o prima masura pe care o puteti lua atunci cand simtiti ca incepe sa va doara in gat si ca va cuprinde raceala este sa preparati o cana de ceai negru in care adaugati 10 seminte de ardei foarte iuti. Ceaiul se bea cat mai cald, cu inghitituri mici, asa incat sa-si faca efectul in zona gatului.
Cosmetica si dermatologie -
   Pentru oprirea sangerarilor puneti pe rana un pansament imbibat cu ceai negru, suc de ceapa sau suc de usturoi, toate acestea fiind si antiseptice.
   Ceaiul negru este recomandat si in tratarea ridurilor si a petelor de pe piele. Puneti pe pielea afectata o compresa imbibata in infuzie de ceai negru si lasati sa actioneze cateva minute. Dupa indepartarea compresei nu clatiti pielea cu apa, ci lasati ca ceaiul negru sa actioneze in continuare.
   Pentru hidratarea tenului sau tratarea buzelor crapate aplicati pe locul dorit un plic de ceai inmuiat in apa si masati pentru cateva minute.
Evitati consumul exagerat de ceai negru !
   Datorita continutului mare de cafeina, nu este recomandat consumul de ceai negru in cantitati mai mari de 2 cani pe zi. Chiar daca efectele revigorante ale acestuia va fac sa va simtiti bine, exagerarea consumului poate dauna sanatatii. Cafeina modifica starea de dispozitie si lasa impresia unui efect energizant. De fapt, efectul excitant initial este urmat de o deprimare a functiilor sistemului nervos din cauza faptului ca cafeina grabeste consumul de substante neurotransmitatoare de la nivelul neuronilor. Rezultatul este ca persoana care consuma ceai negru in exces va simti treptat o senzatie de oboseala, ceea ce o va determina sa-si administreze o noua doza, creandu-se astfel un cerc vicios.
   Acest consum mare de cafeina poate provoca cresterea tensiunii arteriale, cresterea glicemiei si a colesterolului, punand in pericol sanatatea inimii si a vaselor de sange. De asemenea, consumul mare de cafeina poate stimula puternic secretia acida a stomacului, ducand la aparitia ulcerului.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru
http://www.revista-tratamente-naturiste.ro/

Niciun comentariu: