Mandarinele, surorile mai mici si ale portocalelor, par niste fructe de jucarie, dar aduc beneficii importante organismului. In plus, mandarinele au un gust dulce-acrisor ce rasfata papilele gustative,sunt bogate in nutrienti si iti ofera energie si vitalitate mai ales acum, in anotimpul rece.
Iata de cate lucruri minunate este capabil un fruct putin bagat in seama de nutritionisti si eclipsat, cel putin aparent, de virtutiile nutritionale ale citricelor-vedeta care sunt portocalele, lamaile si grepfruturile:
- datorita continutului de flavonoide (antioxidanti ce neutralizeaza radicalii liberi), previne aparitia si raspandirea celulelor canceroase, protejeaza inima si scade colesterolul rau;
Citeste si: Mituri despre citrice
- contine vitamina A (vitamina pielii), vitamina C (vitamina imunitatii), dar si vitamine din complexul B (B1 - care previne cataracta si boala Alzheimer, B3 - care mentine sanatatea vaselor de sange si a inimii si B6 care asigura o buna dezvoltare a creierului la copii);
- mandarinele sunt bogate in potasiu, mineral ce mentine sanatatea oaselor si previne osteoporoza, reduce tensiunea arteriala si ajuta bunei functionari a sistemul digestiv;
- sunt o sursa importanta de calciu, mineral vital sanatatii oaselor si sistemului muscular;
Citeste si: Tineretea se pastreaza cu citrice
- consumul regulat de mandarine combate constipatia;
- uleiul de mandarine omoara stafilococul auriu si are, in general, excelente proprietati antibacteriene;
- mandarina are efect calmant, antidepresiv, antianxios si sedativ.
Important: bolnavii de ulcer gastric sau cei care au probleme cu rinichii este bine sa consume cu moderatie aceste fructe.
Citeste si: Portocale uscate
http://ro.stiri.yahoo.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu