Podul Grohot este unul dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoase obiective turistice ale judeţului Hunedoara.
Podul este situat pe teritoriul satului Grohot, comuna Bulzeştii de Sus, judeţul Hunedoara, în treimea superioară a Cheilor Uibăreşti, pe valea Uibăreştilor.
Podul natural de la Grohot este o rezervaţie naturală de tip geologic, cu suprafaţa de 1 ha, şi, fiind unul dintre puţinele poduri naturale din România, este căutat de amatorii de drumeţii pasionaţi de descoperirea minunilor naturii.
Podul s-a format prin prăbuşirea, în timp, a tavanului unei vechi peşteri şi are o lungime de aproximativ 20 de metri şi lăţimea de 12 metri, iar pe sub el curge Pârâul Grohot.
În ţara noastră mai există o singură formaţiune asemănătoare, în judeţul Mehedinţi, fenomenul fiind o raritate.
Uriaşa arcadă de calcare reprezentă doar un segment din peştera de odinioară. În partea din amonte tunelul subteran este mai larg, apele ocupând întreaga albie doar la viituri,iar în cea din aval lărgimea galeriei nu depăşeşte cinci metri, fiind inundată în totalitate.
Legendele din zonă spun că podul ar fi fost loc de odihnă pentru păzitorii aurului din Apuseni. Alte istorisiri spun că stânca, în forma ei de odinioară, nesăpată de ape, a ajuns acolo în timpul erupţiilor vulcanice ale muntelui Caraci, aruncată la zeci de kilometri distanţă de vulcanul supărat şi, pe atunci, activ.
De o sălbăticie fermecătoare, vegheate de o parte şi de alta de nuci cu dimensiuni impresionante şi rar întâlnite, Cheile Uibăreştilor se termină cu începutul Văii Ribicioarei unde vom întalni Cheile Ribicioarei.
Acestea se întind pe o lungime de circa doi kilometri, fiind străbătute de apele limpezi ale Ribicioarei având o structură calcaroasă, cu pereţi, pe alocuri foarte abrupţi. În aceste chei există şi o peşteră, Peştera “Cismei”, cu urme fosile din neolitic.
Locul este inclus într-un circuit turistic, numit Circuitul Cheilor: Ţebea – Bulzeştii de Jos – Podul Grohotului – Cheile Uibăreştilor – Cheile Ribicioarei – Ribiţa – Ţebea.
Zona nu este amenajată turistic, dar constituie un spaţiu perfect pentru amatorii de drumeţii prin locuri sălbatice. Turiştii pot admira abrupturi desfăşurate în întreaga lor splendoare, piscurile ascuţite, ravenele în rocă sau grohotişurile mobile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu