Cascada Lolaia este o atracţie naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a parcului şi este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic. Pe aici intră 90% dintre turiştii care vizitează anual parcul. Cei mai mulţi dintre aceştia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumuseţea deosebită a acestei cascade al cărei potenţial ecoturistic era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat şi pus în valoare.
Turiştii pot ajunge la cascadă cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă.
Pentru turiştii experimentaţi Agent Green şi APNR au amenajat anul trecut poteca tematică ”Calea Lupilor”, un traseu ceva mai dificil, dar deosebit de spectaculos ce poate fi parcurs în 11 ore şi care străbate întreg parcul de la sud la nord, cu pornire de la Cheile Buţii (Sud) şi sosire la Cîrnic (nord).
Lucrările au început în luna mai şi erau necesare pentru siguranţa turiştilor şi pentru creşterea atractivităţii ecoturistice a parcului. La realizarea proiectului au participat 68 de persoane: angajaţi şi voluntari ai APNR şi Agent Green, jandarmeria montană şi membri ai comunităţilor locale. Au fost montate indicatoare şi panouri informative in limbile română şi engleză. Accesul la cascada se face pe o pantă accidentată şi de aceea poteca este suspendată şi realizată cu trepte şi balustrade din lemn. Punctul de belvedere este împrejmuit cu balustrade din lemn şi a fost amplasat în cel mai adecvat loc pentru observarea cascadei. Tot aici a fost amenajat şi un stativ pentru aparatele foto ale turiştilor care doresc să se fotografieze în grup complet în poziţia ideală cu imaginea cascadei pe fundal.
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu prin care Agent Green intenţionează să crească atractivitatea a Retezatului şi să implice comunităţile locale într-un program alternativ de dezvoltare durabilă prin ecoturism.
”Conform negocierilor cu UE, în doar câteva luni se vor tăia subvenţiile la minele de cărbuni. Nu am auzit politicienii să aibă vreo viziune pentru locuitorii dinValea Jiului şi îmi este teama că aceşti oameni alături de alte comunităţi locale din jurul Retezatului rămase fără surse de venit vor începe să taie pădurea, să braconeze animalele sălbatice şi să extragă alte resurse din munte. Pe termen lung ne propunem să aducem parcul Retezat la cele mai înalte standarde privind atractivitatea ecoturistică. Doar astfel putem aduce în zonă turişti români şi din străinătate care să lase bani membrilor comunităţilor locale ce asigură servicii de calitate. Sunt convins că odată cu implicarea localnicilor într-un astfel de program va va scădea apetitul şi puterea celor interesaţi de agresiuni asupra parcului”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Proiectul ”Belvedere pentru cascada Lolaia” a fost desfăşurat în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Retezat şi realizat cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat şi al Mol România în cadrul programului ”Spaţii verzi”.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cascada-lolaia-un-nou-punct-de-belvedere-in-parcul-national-retezat_871835.html#ixzz2k84Qz9yd
Follow us: @realitatea on Twitter
Cascada Lolaia
Am ajuns la cabana seara, mai mult tarandu-ne. Asta doar o parte din noi , pentru ca "aripa tanara" ar mai fi tras o fuga pana pe varful Retezat. Traseul facut in acea zi prin muntii Retezat a fost lung, dar de o frumusete rara, chiar daca vremea a vrut sa ne mai ascunda in ceata o parte din frumuseti si sa ne alunge cu tunete. Pentru ca ne grabeam la inceputul traseului, trecusem pe langa cascada Lolaia repede, cu gand ca o vom vedea la intoarcere, insa la intoarcere nu mai era nici prea multa lumina, dar nici energie nu mai aveam, asa ca am lasat-o pe a doua zi. Pana la urma, drumul pana la cascada nu este lung. De langa Nucsoara, unde am fost cazati intr-o cabana a Soarelui, am fi mers cu masina pe un drum forestier pana la Carnic si de acolo pe jos inca aproximativ 15 minute pana la cascada. Singura problema in acest plan era daca a doua zi dimineata ma voi mai putea misca.
A doua zi m-am trezit bine, au scartait un pic niste ligamente, niste muschi au fost mai suparati de efortul depus cu o zi inainte, insa am reusit sa ne deplasam. Ajungem la parcarea de la Carnic unde masinile lasate acolo, asteptau linistite proprietarii care inca nu se dadusera plecati din sanul muntilor. Mai apareau din cand in cand, in grupuri mai mari sau mai mici, obositi, cu rucsaci de munte imensi, dar cu un zambet larg, de o seninatate aparte.
Incepem mini traseul spre cascada pe drumul forestier. La prima curba vedem ca semnul cu dunga albastra pe care trebuia sa il urmarim, paraseste drumul si patrunde in padurice, asa ca ne ducem si noi pe la umbra copacilor. Aici drumul este pieptis prin padurice, dar dupa 3 minute ajunge din nou la drum... era doar o scurtatura. Mergem agale inca un pic si ajungem unde drumul spre casacada se desparte de cel spre cabana Pietrele. Pana la cascada mai sunt 5 minute, ne vesteste un semn din intersectie.
Cascada Lolaia se afla la altitudinea de 1050 m si este formata pe raul Lolaia, dupa cum spun cele mai multe site-uri pe net, insa pe descrierea de la fata locului este mentionat paraul Nucsoara. Acest parau impleteste in apele sale 4 alte parauri: Pietrele, Galesul, Valea Rea si Stanisoara. Ne intalnisem cu o zi inainte cu doua din ele; am fost chiar pana la obarsia lor. Paraul Galesul porneste din lacul cu acelasi nume, lac ce se afla pe ruta de intoarcere de pe traseu si paraul Pietrele care ne-a insotit in prima parte a traseului de ieri, pe valea cu acelasi nume, pana la lacul omonim, ce se intindea linistit si pazit de munti semeti intr-o larga galeata glaciara.
Spre cascada coboram o serie de scari. Vuietul apei devine din ce in Cascada Lolaia se afla la altitudinea de 1050 m si este formata pe raul Lolaia, dupa cum spun cele mai multe site-uri pe net, insa pe descrierea de la fata locului este mentionat paraul Nucsoara. Acest parau impleteste in apele sale 4 alte parauri: Pietrele, Galesul, Valea Rea si Stanisoara. Ne intalnisem cu o zi inainte cu doua din ele; am fost chiar pana la obarsia lor. Paraul Galesul porneste din lacul cu acelasi nume, lac ce se afla pe ruta de intoarcere de pe traseu si paraul Pietrele care ne-a insotit in prima parte a traseului de ieri, pe valea cu acelasi nume, pana la lacul omonim, ce se intindea linistit si pazit de munti semeti intr-o larga galeata glaciara.
ce mai puternic, culminand cu aparitia in fata ochilor a cascadei. Este amenajat la capatul scarilor un loc de belvedere, cu o masuta pentru asezat aparatul foto necesar imortalizarii cascadei si atmosferei de acolo. Ne bucuram ca nu este aglomerat si ne impanzim care incotro, pe langa acest loc amenajat, in speranta unui unghi asupra cascadei cat mai frumos si special. Apa cristalina cobora in viteza, aproximativ 7 m, inspumata si se aduna intr-o mica piscina cu apa limpede. De jur imprejur sunt copaci. In aval este un podet pe care ne propunem sa mergem si noi. Aceasta cascada trebuie neaparat vazuta din toate unghiurile. Asa ca dupa ce nu scapa nici un firicel de cascada nepozat, pornim spre aceasta punte.Sus pe podet, suntem in partea superioara a cascadei si ea nu se mai vede, doar se aude. Pe partea cealalta a podetului se vede firul apei cum trece jucaus prin stanci de diverse dimensiuni. Aici avem posibilitatea de a cobori langa rau, pentru a vedea cat de rece este apa: era rece, dar placuta.
Am mai facut un mic ocol si pe partea dreapta a paraului, pentru a vedea cascada si din aceasta parte, dupa care ne-am intors agale spre masini cu plan de intors acasa in Bucuresti.
Muntii Retezat ascund multe frumuseti, mai greu accesibile datorita distantelor mari de parcurs pana la ele, insa cascada Lolaia este destul de accesibila. Din E79, de la Ohaba de sub Piatra se merge cam 15 - 20 minute cu masina pana la Carnic sau
aproximativ o ora jumatate pe jos, dar merita vizitat. Iar in toata zona sunt multe alte locuri de vizitat, pe care le vom descoperi impreuna, pentru ca este frumos sa fii turist
in Romania.
Video:
Fotto:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu