Radio Bunelu

Uimitor! Daniel Kish, barbatul care e orb si, totusi, vede! Afla cum este posibil!

Daniel Kish, in varsta de 47 de ani, e orb de cand era doar un copilas, dar asta nu l-a impiedicat sa duca o viata incredibil de plina, care sa includa plimbari cu bicicleta sau prin padure, fara sa se piarda si fara sa aiba un ghid alaturi.
Daniel-Kish2-550x369
Pentru a putea face toate aceste lucruri, aproape de neconceput pentru un nevazator, Daniel recurge la ecolocatie, acelasi mecanism pe care il folosesc liliecii pentru a se orienta in intuneric sau delfinii, pentru a se orienta in ocean.
Practic, Daniel este orb de cand se stie. Kish s-a nascut cu o forma agresiva de cancer care i-a atacat retina si, la doar 13 luni, medicii au fost nevoiti sa ii indeparteze ambii ochi, pentru a-i salva viata. Asa stand lucrurile, e de inteles ca  Daniel nu a vazut niciodata un copac, o masina sau chiar o alta persoan. Cu toare acestea, insa, barbatul se poate misca pretutindeni cu maxima lejeritate si chiar descrie detaliat imprejurimile. Asta, pentru ca foloseste ecolocatia, o tehnica pe care incearca sa o imbunatateasca in fiecare zi.

daniel padure
Ce face Daniel pentru a “vedea”? Se foloseste de sunete. Fiecare suprafata, fiecare obiect are propria sa amprenta acustica, iar Daniel produce un soi de clicuri scurte cu limba pentru a le identifica. Undele sonore pe care le creeaza se lovesc de obiectele care il inconjoara si intorc catre urechile lui, creierul le analizeaza, extragand informatii privind natura obstacolului, pozitia lui, iar in cazul obiectelor in miscare, directia si viteza lor.
“Folosesc ecolocatia de la doi ani, dar nu m-am gandit niciodata prea mult la asta. Ma indoiesc ca nevazatorii analizeaza modul in care “vad””, a povestit Daniel Kish. “Sigur, nu pot face diferenta intre lemn si metal, de exemplu, dar pot face diferenta intre diferitele moduri in care sunt aranjate structurile din jurul meu”, a explicat barbatul. “Adica simt ca un gard din lemn e mai dens decat unul din metal, iar sunetul pe care il face e mai cald, mai monoton”, a adaugat Daniel.


Vezi mai multe poze -->> http://www.acronim.ro/stiinta/uimitor-daniel-kish-barbatul-care-e-orb-si-totusi-vede-afla-cum-este-posibil-4069.html/#ixzz2iLA3QXX7

Niciun comentariu: