Restructurările se fac cu forţa la nivelul Societăţii Naţionale a Huilei. Minerii acuză că sunt ameninţaţi că vor fi daţi la suprafaţă dacă nu îşi fac cerere de pensionare. Nimeni nu îl forţează însă şi pe directorul general al SNH, Nicolae Drăgoi, pensionabil şi el de mai bine de doi ani, să îşi scrie cererea de pensionare. În tot acest timp, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, spune că nu ştie nimic despre acţiunea „pensia” de la SNH şi că se va face o analiză a personalului după 1 august, când minele viabile vor fi în subordinea CEH.
Pentru că îndeplinesc condiţiile de pensionare, minerii sunt „rugaţi” să îşi facă cerere de ieşire la pensie. În caz contrar, li se spune că li se va schimba locul de muncă urmând a activa la suprafaţă.
Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că minerii care sunt forţaţi să îşi scrie cererea de pensionare şi cei care sunt ameninţaţi trebuie să sesizeze sindicatul care mai apoi va da în judecată administraţia.
„Oricare dintre salariaţii ameninţaţi să se prezinte la sindicat pentru a-i reprezenta şi a acţiona în judecată angajatorul. Pensionarea se face la cerere. Din câte ştiu eu se face o analiză cu privire la cei care îndpelinesc condiţiile pentru pensia la cerere şi cei care au limita de vârstă. De aici până la a fi forţaţi să se pesnioneze e cale lungă”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineaţă, Petre Nica.
Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, susţine că nu ştie nimic despre acţiunile care se desfăşoară la nivelul Societăţii Naţionale a Huilei. Întrebat dacă va prelua minele viabile cu un director ce îndeplineşte condiţiile de pensionare, Andronache a spus „directorul general îndeplineşte condiţiile de pensie?”.
„Nu se vede că are condiţiile de pensionare, pare cam odihnit”, a precizat directorul CEH.
Andronache susţine că după data de 1 august, când minele viabile vor fuziona cu Complexul Energetic Hunedoara, se va face o analiză a personalului şi orice decizie va fi luată împreună cu sindicatele.
Pentru a-i convinge pe oameni să-şi semneze de bună voie cererile de pensie anticipată, cei din conducerea SNH, împreună cu sindicatul, au căzut de acord să facă plecarea mai… dulce. Au mărit prima de pensionare de la 5.000 de lei la 15.000 de lei, brut. Aşa se face că până miercurea trecută existau 20 de mineri, toţi de la Lupeni, care au făcut cerere de a ieşi la pensie. De la cele patru mine neviabile în acest an îndeplinesc condiţiile de pensionare peste 350 de mineri. Ar trebui să existe şi o ordonanţă, fostul director al CEH, Costel Alic, declarând că ar trebui să plece circa 400 de persoane, majoritatea din minerit. Numai că, în cazul disponibilizării, oamenii ar primi mai mulţi bani decât prima de pensionare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu