Radio Bunelu

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Turist in Romania : Pestera Ghetarul de la Scarisoara - galerie foto
 
Pestera Ghetarul de la Scarisoara este un loc care trebuie vazut de toti cei care sunt turisti in zona Arieseni. Este un loc de o frumusete deosebita si care confirma inca o data ca tara noastra este frumoasa. 
Ghetarul de la Scarisoara este prima pestera din Romania declarata monument al naturii, in 1938. Pestera se afla la o altitudine de 1165 m, si are o lungime de peste 700 m si o diferenta de nivel de 105 m. Ceea ce este foarte important de retinut este ca pestera gazduieste cel mai mare bloc de gheata (ghetar) subteran din lume.
Dupa ce am facut o drumetie la cascada Varciorog care ne-a luat vreo 5 ore (de retinut ca am facut drumetia cu mica noastra exploratoare Irina de 3 ani Laughing) am intrebat gazda de la pensiune daca se poate urca cu masina pana la ghetar deoarece ca traseu dureaza vreo 10 ore dus-intors. Ne-a explicat calm ca ne ia maxim 2 ore pana sus, vizitarea ghetarului si drumul inapoi. Ei bine, nu e chiar asa!
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara

Vezi harta cu Parcul Natural Apuseni in format mai mare.
Drumul catre ghetarul Scarisoara porneste din centrul localitatii Garda de Sus. Partea buna este ca drumul pana sus este aproape tot asfaltat. Partea un pic mai "pitoreasca" este ca drumul este lat fix cat 2 masini. Dar macar astfel nu se circula cu viteza si ai timp sa admiri frumusetea zonei Laughing
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Cand ajungi sus va trebui sa iti cauti cu rabdare un loc de parcare si apoi cu rucsacelul in spate mai trebuie sa parcurgi un scurt traseu prin padure de maxim 20 minute (plimbare lejera).
Intrarea in pestera se face cu grupul si taxa de intrare este de 7 lei pe persoana, gratuit pentru copii sub 7 ani. Trebuie sa astepti pana ghidul se intoarce cu grupul. Intrarile se fac aproximativ dupa orarul : 09:00, 10:20, 11:40, 13:00, 14:20, 15:40, 17:00 si 18:00. Duminica nu se mai face intrarea de la 18:00.
IMPORTANT : daca vizitezi pestera vara, este obligatoriu sa iti iei o bluza deoarece in pestera temperatura este de doar cateva grade. Si nu iti recomand sa cobori in slapi sau sandale deoarece este abrupt si poti aluneca.
Vizitarea pesterii ne-a luat cam 50 minute : 15 minute coborarea, 20 minute am stat pe acolo la poze si am povestit cu ghidul si vreo 15 minute urcarea.
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Dupa ce cobori in avenul de 50 metri adancime pe niste scari abrupte de metal, o experienta pe cat de extrema pe atat de pitoreasca, ti se deschide in fata pestera. Intri in SALA MARE care se continua in capat cu BISERICA. Asa cum ne-a explicat ghidul, blocul ghetarului are o adancime medie de 16 m, maxima de 36 de metri. Pestera este mult mai mare decat partea pe care o vizitam, se continua in doua rezervatii : Rezervatia mare si Rezervatia Mica. Se estimeaza ca blocul de gheata are o vechime de peste 3 000 de ani. L-am intrebat pe ghid daca in ultimul timp s-a topit din gheata, si spre surprinderea mea mi-a zis ca nu, ce din contra se depun straturi noi de gheata din apa infiltrata.
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Sculptura in gheata pe care am putut-o admira in SALA MARE a incins imaginatia tuturor. Frumusetea ei a fost perceputa de fiecare altfel : unii au spus ca este o gura de rechin, altii ca este un urs cu gura deschisa sau chiar ca este o femeie cu gluga care tine un copil in brate. Foarte frumos Smile
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pentru noi excursia la Ghetarul Scarisoara a fost una foarte reusita si ne-a dezvaluit inca o data ce frumoasa este Romania noastra.
 
 

Niciun comentariu: