Radio Bunelu

VIDEO: Două vieți de succes într-un singur trup


Abby și Brittany Hensel sunt o pereche de gemene siameze hotărâte să trăiască viața obișnuită a unor tinere de 20 de ani. Au fost la facultate, călătoresc, au joburi. Dar cât de ușor e pentru două persoane să locuiască în același trup?

530017henseltwins_400

Ca majorității tinerilor de 23 de ani, lui Abby și Brittany Hensel le place să-și petreacă timpul cu prietenii, să conducă, să facă sport și să trăiască viața din plin, scrie BBC.

Gemenele siameze (sau conjuncte) din Minnesota, SUA, au câte o diplomă de licență de la Universitatea Bethel și și-au început carierele ca învățătoare, cu accent pe matematică. Deși au două licențe, fetele sunt plătite ca o singură persoană.

abbybrittanyhenselgraduationphoto_400

„Înțelegem, în mod evident, că nu putem primi decât un singur salariu, pentru că facem treaba unei singure persoane", afirmă Abby. „Poate, pe măsură ce vom câștiga experiență, vom începe să negociem mai mult, având în vedere că avem două diplome diferite și vom fi capabile să oferim două perspective diferite, predând în două moduri diferite”, a adăugat ea. „Una poate preda, în timp ce cealaltă poate supraveghea copiii și poate răspunde la întrebări, [...] așa că, într-un fel, putem face mai mult decât poate face o singură persoană", a completat-o Brittany.

Prietena lor, Cari Jo Hohncke, a admirat întotdeauna spiritul de echipă de care dau dovadă fetele. „Sunt două fete diferite, dar reușesc să se coordoneze ca să facă împreună lucrurile simple de fiecare zi, care mie mi se par de la sine înțelese", spune Hohncke.

corte_do_corpo_das_gmeas_2.Cele două fete au două seturi de plămâni, două inimi, două stomacuri, un ficat, un singur intestin gros și un singur sistem reproductiv. Ele au învățat de la o vârstă fragedă să-și coordoneze trupul, Abby controlând emisfera dreaptă a corpului, iar Brittany pe cea stângă.

Există și o diferență de înălțime între cele două. Abby are 1,57 m, fiind mai înaltă decât sora ei Brittany, care are 1,47 m. Întrucât cele două picioare ale lor au înălțimi diferite, Brittany trebuie să stea pe vărful piciorului ei, pentru a asigura echilibrul corpului.

Fetele au fost nevoite să învețe să facă concesii cu privire la toate lucrurile, de la mâncarea pe care o consumă până la hainele pe care le poartă. „În mod clar, avem stiluri diferite", spune Abby. „Lui Brittany îi plac culorile neutre, pe când mie îmi plac lucrurile colorate și strălucitoare", adaugă ea.

Deși au o familie și o viață socială obișnuită, studiind și lucrând ca orice altă tânără de vârsta lor, cele două fete se confruntă, totuși, cu numeroase dificultăți. Spre exemplu, trebuie să facă față speculațiilor privind viața lor privată - un aspect despre care nu le face plăcere să discute. Gemenele neagă zvonul că Brittany s-ar fi logodit, spunând că nu e decât „o glumă proastă".

Vacanțele în străinătate împreună cu prietenii își au și ele momentele lor dificile. Fetele au două pașapoarte, dar își cumpără un singur bilet, întrucât nu ocupă decât un loc în avion. Partea neplăcută este că trebuie să fie mereu în alertă atunci când intră în mulțimi sau în spații închise, pentru că multe persoane le fac fotografii nedorite.

abbybrittanyhenselfriendstlc_400

O altă prietenă a fetelor, Erin Junkans, spune: „Uneori, dacă mulțimea le agasează, trebuie să plecăm de acolo, dar ceea ce mă uimește la ele e capacitatea lor de a se detașa imediat de situație și de a se concentra la lucrurile pe care veniseră să le vadă".

Gemenii siamezi sunt foarte rari - un caz la 200.000 de nașteri, dintre care 40-60% se nasc deja morți. Fetele gemene siameze tind să aibă o rată de supraviețuire mai mare decât cea a băieților. Gemenii conjuncți se dezvoltă dintr-un singur ou fertilizat, așa că sunt întotdeauna gemeni identici de același sex.

Nu se cunoaște până în prezent de ce embrionul nu duce până la capăt procesul de separare a gemenilor identici. În ultimii 500 de ani au fost înregistrate 600 de seturi de gemeni conjuncți care au trecut de perioada copilăriei mici, dintre care 70% au fost fete. Se estimează că la momentul actual există în lume 12 perechi de gemeni conjuncți.

În ciuda progreselor medicale, operațiile chirurgicale sunt foarte rare. Orice operație pe gemeni siamezi e foarte complexă și periculoasă. Părinții lui Abby și Brittany nu au dorit să-și asume riscul acesta, pentru că exista riscul ca una din fete să nu supraviețuiască sau să nu aibă parte de aceeași calitate a vieții ca în situația prezentă.

abbyandbrittanyjoinedforlife_400

Mama lor, Patty Hensel, spune că speranțele și aspirațiile ei pentru fete sunt cele pe care orice mamă le are pentru copiii ei. „Ca orice mamă, aș vrea să fie fericite, sănătoase și să aibă succes în ce fac", afirmă ea.

În prezent, ca învățătoare, fetele au devenit modele pentru copii atât la nivel academic, cât și din punctul de vedere al atitudinii față de viață, depășind orice obstacol. „Nu cred că e vreun lucru pe care să nu-l încerce sau vreun lucru pe care să nu-l poată face dacă chiar își doresc", afirmă Paul Good, directorul școlii unde Abby și Brittany lucrează. „A aduce acest model în fața copiilor, mai ales a celor care se confruntă cu dificultăți de tot felul, e un lucru special, întrucât învață printr-un exemplu viu", a conchis el

.Galerie video



http://www.semneletimpului.ro

Niciun comentariu: