Radio Bunelu

Doctorii i-au printat faţa după ce a fost desfigurat de cancer


Un bărbat de 60 de ani şi-a recuperat aspectul facial după ce doctorii i-au reconstruit faţa cu ajutorul tehnologiilor de printare 3D, informează The Telegraph.

Bărbatul, pe numele său Eric Morger, manager de restaurant, a suferit o operaţie de extracţie a unei tumori de mărimea unei mingi de tenis aflate chiar sub pielea feţei sale. Această intervenţie chirurgicală l-a lăsat fără o parte semnificativă a chipului său, pierzându-si ochiul stâng, obrazul şi o parte din maxilar, arată aceeaşi sursă.

Graţie tehnologiei de scanare şi printare 3D, doctorul Andrew Dawood, expert în implanturi dentare şi chirurg stomatolog, a reuşit să recreeze aspectul facial al lui Morger prin construcţia unui schelet din titanium pentru partea osoasă care lipsea. Apoi, a creat, cu ajutorul software-ului, o imagine în oglindă a părţii drepte a feţei bărbatului, pe care a construit-o ca o carcasă din nailon, pentru calibrarea unei măşti din silicon aplicată pe partea afectată a chipului şi securizată cu ajutorul unor magneţi, relatează The Telegraph.

Deşi momentan printarea direct pe silicon nu este posibilă, spune doctorul Dawood, el speră ca, în viitor, tehnologia care ar permite o asemenea operaţie să se dezvolte. Acest lucru ar grăbi procesul de construcţie de proteze, conform The Telegraph.

Între timp, viaţa lui Eric Morger s-a schimbat radical de la operaţie. El poate acum să mănânce, să bea și să vorbească normal, fără a mai fi nevoit să îşi susţină maxilarul cu mâna.

Niciun comentariu: