Radio Bunelu

Macrou infestat cu Anisakis


Ieri după amiază, la două zile după declanşarea, de către DSVSA Hunedoara, a alertei rapide, în judeţ medicii veterinari continuau încă acţiunea de colectare şi de retragere din vânzare a cantităţilor de macrou congelat provenit din Insulele Feroe. Peşte care a fost depistat ca fiind infestat cu un parazit nematod (vierme cilindric) numit Anisakis.
Peştele infestat
cu Anisakis a ajuns în ţară fiind importat de către societatea Macrorex. Acest nematod trece, în ciclul său de viaţă, pe la mai multe gazde. Ouăle sale eclozează în apa de mare, iar la peştele care consumă larvele parazitului acesta se localizează în peretele intestinal, în organe şi piele. Consumat de către mamifere marine (delfin, balenă) şi de către om, acesta creează tulburări gastrointestinale şi stări de alergie. 
 
În 4 martie,
când a fost declanşată alerta rapidă, din opt magazine din Valea Jiului au fost ridicate opt baxuri de macrou, a câte douăzeci de kilograme fiecare. Este posibil, atenţionează factorii implicaţi în controalele efectuate, ca, până la declanşarea acţiunii, să fi fost posibilă vânzarea unei cantităţi de macrou infestat. Totuşi, nu este cazul ca persoanele care ştiu c-au mâncat macrou să se îngrijoreze. La -35 de grade Celsius şi la 60 de grade Celsius parazitul moare. Aşadar, dacă peştele a fost pregătit prin prăjire riscul îmbolnăvirii scade considerabil. 
 
În tot cazul, pentru
a fi liniştite, persoanelor care acuză tulburări gastrointestinale, greaţă vărsături şi alergie li se recomandă să-i facă o vizită medicului de familie. Mai ales că, la om, parazitul poate duce şi la boala Crohm, foarte greu vindecabilă.

Niciun comentariu: